• 6028閱讀
  • 108回復

奧巴馬連任美國總統 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-11-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實有八成選票係定哂,你爭唔爭都係你既。所謂成日話奧巴馬同羅娒尼選票好接近,其實有D 誤導。鬼咩,一開波本來就係我佔四成,你佔四成,然後去爭個兩成。咁就梗係成日都只係有幾個百分點既相距啦。
但實際上,個兩成先係關鍵。而個兩成,就算個個州我都係嬴你少少,但 .. (2012-11-05 12:06) 

所以佢地好易計架咋,有的州份例如加州咁,多年來民主黨係唔係都一定贏,差不多票都唔駛拉……

而家佢地都係集中係幾個搖擺州份拉票。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-11-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:所以佢地好易計架咋,有的州份例如加州咁,多年來民主黨係唔係都一定贏,差不多票都唔駛拉……
而家佢地都係集中係幾個搖擺州份拉票。 (2012-11-05 12:15) 

我寧願奧巴馬嬴。至少佢比我個感覺係較為公義。

如果係羅姆尼,唔知會攪D 咩笑話出黎………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-11-05

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-11-05
freezefox:我寧願奧巴馬嬴。至少佢比我個感覺係較為公義。
如果係羅姆尼,唔知會攪D 咩笑話出黎……… (2012-11-05 12:17) 

亞洲呢邊就當然支持奧巴馬,起碼變數較少,大家都熟知佢會點做。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-11-05
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片] (2012-11-05 12:09) 

點解你出到既?

我整極都唔得既?

唔知點解,新壇我成日出唔到圖!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-11-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:點解你出到既?
我整極都唔得既?
....... (2012-11-05 12:25) 

你要先將圖片條 link 喺下面「快速回復」果張「插入圖片」整一次,再 copy 出黎用。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-11-05
回 國球旗 的帖子
國球旗:你要先將圖片條 link 喺下面「快速回復」果張「插入圖片」整一次,再 copy 出黎用。[表情] (2012-11-05 12:27) 

係喎…… 得左啦…… 唔該晒……

睇落去一樣都係 [ img ] [ /img ],原來自己打唔得架……
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-11-05
freezefox:我寧願奧巴馬嬴。至少佢比我個感覺係較為公義。
如果係羅姆尼,唔知會攪D 咩笑話出黎……… (2012-11-05 12:17) 

我想羅姆尼win喎~~~
佢咁搞笑, 香港選唔到唐英年, 美國有個羅姆尼搞下笑都好呀~~~
"點解飛機唔開窗!"~~~~
離線leefish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-11-05
回 麻凡 的帖子
麻凡:我想羅姆尼win喎~~~
佢咁搞笑, 香港選唔到唐英年, 美國有個羅姆尼搞下笑都好呀~~~
"點解飛機唔開窗!"~~~~[表情] (2012-11-05 12:55) 

事實??
離線leefish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-11-05
freezefox:拉据之係表面,我覺得奧巴馬嬴左九成了。[表情] (2012-11-05 10:43) 

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-11-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:亞洲呢邊就當然支持奧巴馬,起碼變數較少,大家都熟知佢會點做。
 (2012-11-05 12:24) 

雖然羅姆尼對華的立場表面上好強硬,嚇親人∼
但暗地裡obama都唔係好好多,但高招 d lor∼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-11-05
其實有個小問題想問下, 點解總統選舉會係禮拜二搞的?

睇番以前d紀錄又係每逢11月第一個禮拜二舉行.....
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-11-05
回 ryan_kewell_7 的帖子
ryan_kewell_7:其實有個小問題想問下, 點解總統選舉會係禮拜二搞的?
睇番以前d紀錄又係每逢11月第一個禮拜二舉行..... (2012-11-05 17:41) 

from wiki

美國總統選舉(亦可稱為大選)是美國每四年舉行的選舉,來產生總統及副總統。由1792年起,每屆大選的年份都均為四的倍數,而日期則於1845年定為11月首個星期一的翌日。

無特別解釋,約定俗成掛......
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-11-05
回 ryan_kewell_7 的帖子
ryan_kewell_7:其實有個小問題想問下, 點解總統選舉會係禮拜二搞的?
睇番以前d紀錄又係每逢11月第一個禮拜二舉行..... (2012-11-05 17:41) 

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20072338#FBM143296

Why is Election Day always a Tuesday?

Even though America's voter turnout is among the lowest in mature democracies and more than a quarter of people who do not vote claim they are too busy, efforts to move elections to weekends have failed.

The Tuesday after the first Monday in November was set as presidential election day in 1845.

In the mid-19th Century, the US was an agrarian nation and it simply took a lot of time for farmers to drive the horse and buggy to the nearest polling place.

Saturday was a workday on the farm, travel on Sunday was out, and Wednesday was a market day. That left Tuesday.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-11-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20072338#FBM143296
Why is Election Day always a Tuesday?
.......