• 1392閱讀
  • 11回復

[轉貼]今日, 放假, 約媽媽飲茶. [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-11-07
今日, 放假, 約媽媽飲茶.
媽媽70多歲, 有D寒背, 走路慢慢的.
最大特色, 卻是她的一頭銀髮, 永遠散開, 呈波狀, 遠看就像'爆炸狗'一樣.
每週一會, 已成習慣. 飲茶期間, 閒話家常.
甚或, 可說是廢話連篇:
例如, '牙媽, D珍珠雞入面無雞既?' '米雪係奸架, 佢係慈禧太后牙!'
跟住牙媽會接話, 講米雪老公係尹志強, 踢波既! 我又問米雪點解唔同劉松仁拍拖, 牙媽就話劉松仁而家有4房......
兩母子, 就係咁, 飲茶期間經常雞啄唔斷, 蔚為奇觀.

飲完茶, 兩母子四圍行, 已是我倆的默契.
今日, 我帶咗牙媽去海洋公園玩.
無錯, 係海洋公園.
甫下車, 牙媽喃喃自語:
'對上果次黎, 30幾年前啦.'
30年!
她續道:
'果次黎, 牙妹走失左牙, 搵左半個鐘都唔見......'
'牙媽, 咁你有無喊牙?'
'有牙! 好彩嬲尾海洋公園唱歌, 話有個男仔走失等人認領, 我地先去接番牙妹黎!'
'咁牙妹有無喊?'
'無喎! 佢企係度咋喎!'
我停左廢話, 諗緊牙妹係咪弱智......
我突然醒覺, 又問:
'明明唱歌話係男仔, 牙媽你又識去認領既? 呀, 我知啦, 牙妹細個似男仔?'
但牙媽呢個時候又話:
'牙妹果日係著裙架!'
呢個時候, 我覺得我先係弱智......

同牙媽去左熊貓館.
隻熊貓, 肥騰騰.
牙媽望住隻熊貓, 我卻望住牙媽.
只見媽媽微笑著, 眼光隨熊貓而移動, 間中鈴笑, 活脫是一個小朋友.
'咦, 佢軟琳琳, 無骨架? 哈, 行埋黎啦佢......哎呀, 佢瞓覺啦喎!' 牙媽邊笑邊說, 一臉憐愛地注視著熊貓......

走到熊貓紀念品STORE, 一隻電動TOY PANDA在貨架盒上搖頭爬行.
'牙媽, 隻熊貓HIGH左野牙! 佢FING頭呀!'
呀媽無理我, 拿起TOY PANDA放入D, 說:
'唔好跌落地.'
其實, 盒邊有欄, TOY PANDA渾沒跌落地之虞. 其設計也令牠懂得轉彎.
但我的心卻一陣緊搐, 廢話不出了.
拿起TOY PANDA, 關了掣, 說:
'牙媽, 佢瞓左了. 唔會跌架啦!'
媽露出滿意的笑容, 才與我離開了這裡.

回程, 我車番牙媽出去, 約埋家姐牙妹黎埋食晚飯.
一路揸車, 一路同牙媽介紹沿路風光.
'牙媽, 呢邊係養和醫院, 好貴架! 呢度係跑馬地, 好多馬架!'
'係牙, 不過跑馬好危險架!'
'係牙係牙, 有句話唔知咩野......咩咩跑馬三分險!' 我扮傻OUR野講.
'係行船跑馬三分險呀!' 牙媽邊扣袖口鈕邊說.
沿途, 談笑聲不絕.
一小時後到又一城, 扶牙媽上酒樓.
坐在牙媽身邊, 赫見她的袖口鈕還未扣好.
'扣左好耐, 唔知點解扣唔倒......' 牙媽說.
我鼻子一酸, 主動伸手幫媽媽扣好袖口鈕.
才知道, 這是我人生第一次幫媽媽扣鈕!

是的, 人老了, 反璞歸真, 可不是嗎?
帶她去看看熊貓, 已夠她樂上半天.
30年前, 媽媽牽著我的小手去海洋公園;
那天, 我不也是樂滋滋地笑嗎?
30年後, 我牽著她的手, 重臨舊地.
媽媽也如我當日笑得一樣甜.

年老的媽媽, 呆在家, 最想見的, 是子女; 最想聽的, 也是子女.
不要推說忙吧.
打個電話噓寒問暖都好, 即使是廢話也成.
膝下承歡.
當年媽媽用盡方法氹我們吃飯吃奶,
為什麼我們為人子女的,
長大後不去氹番年老的媽媽?

當年媽媽, 不知為我扣了多少粒鈕.
我今天, 才為她扣上第一粒.
就是呀,
她將時間全數花在子女的照顧上, 根本沒餘閑出街.
什麼跑馬地, TIMES SQUARE, 海洋公園, 紅館.....一切地方, 都是陌生的.
70多歲了, 我要趁媽還能走時, 帶她走多些地方;
趁媽還能看時, 看多些像熊貓般的東西.
趁媽還能聽時, 對她說多些廢話爛GAG沿途風光米雪劉松仁!

其實, 我們每天都有大把時間
在FACEBOOK瀏覽各人的POST,
即使見到膠POST爛帖都會 LIKE 一番的時候,
會不會是,
現實中,
年老的母親,
反而是,
最值得,
我們去 LIKE 的?

https://www.facebook.com/elcheungyanyan
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-11-10
回 加歷查 的帖子
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:係>系, 唔>吾........[表情] (2012-11-10 01:26) 

感同身受>身同感受~~~~
青年/年輕人>年青人~~~~
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-11-10
回 國球旗 的帖子
國球旗:我好憎見人用「呀 / 阿」變左做「牙」[表情] (2012-11-07 17:03) 

係>系, 唔>吾........
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-11-07
回 yanyan 的帖子
yanyan:我睇到熊貓先大概估到.... (2012-11-07 17:38) 

估到咩....?
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-11-07
回 國球旗 的帖子
國球旗:我好憎見人用「呀 / 阿」變左做「牙」[表情] (2012-11-07 17:03) 

X2~
只愛足球
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-11-07
我睇到熊貓先大概估到....
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-11-07
回 freezefox 的帖子
freezefox:疑?我又係岩岩係FB見到…… (2012-11-07 17:03) 

啊……原來就係你放上去的………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-11-07
回 迪克 的帖子
迪克:haha
佢打係fb status o者
可能快打o卦~
....... (2012-11-07 17:01) 

我好憎見人用「呀 / 阿」變左做「牙」
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-11-07
疑?我又係岩岩係FB見到……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-11-07
回 國球旗 的帖子
國球旗:咪住先.....張欣欣.....佢唔係教中文咩......
文法好一般咋喎 (2012-11-07 16:44) 

haha

佢打係fb status o者
可能快打o卦~
用晒口語
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-11-07
咪住先.....張欣欣.....佢唔係教中文咩......

文法好一般咋喎
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-11-07
汗顏