• 2080閱讀
  • 27回復

(25/3) 終審法院裁定外傭並無申請居留權資格,同時拒絕政府要求提請全國人大常委釋法 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-12-14
又釋法
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-12-14
人大釋法
暴風雨真的來了
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-12-14
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唉,最弊香港真係有唔少人係支持佢咁樣做,呢班人成日都話最緊要快解決問題。人治當然可以最快就解決問題,因為咩野法律條文都唔駛理,當權者話咩就咩。
但係香港之所以有今時今日成為一個國際大都會,其中一大優勢就係有優良的法治與及司法獨立。回歸只係十五年,法治就逐漸轉 .. (2012-12-13 19:52) 

大家已經被誤導認為基本法可以解釋但係唔可以改
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-12-14
回 Erikson 的帖子
Erikson:大家已經被誤導認為基本法可以解釋但係唔可以改[表情] (2012-12-14 23:48) 

我覺得兩樣都差唔多  
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-12-15
回 我諗到改咩名鳥 的帖子
我諗到改咩名鳥:我覺得兩樣都差唔多   (2012-12-14 23:52) 

好明顯係兩樣野
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-12-15
[
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-12-16
回 Erikson 的帖子
Erikson:
大家已經被誤導認為基本法可以解釋但係唔可以改[表情]

陳文敏:釋法過程封閉難服眾

法律界為何抗拒「人大釋法」?香港大學法律學院院長陳文敏教授早前接受本報訪問時指出,人大釋法透明度極低,「閂埋門,釋完法先出嚟」,「點解一個政治團體可以咁樣推翻法院嘅決定呢?」此外,原來《基本法》關於釋法的第158條,只是模擬歐洲聯盟法院「抄啲唔抄啲」的山寨貨。

律政司要求終審法院趁審理外傭居留權時提請人大釋法前,陳文敏接受本報訪問,認為人大釋法問題是兩地法制衝突,香港相信三權分立、互相制衡;內地是中央集體領導,法律的解釋權、立法權和司法權集權人大。

因應政治目的作解釋

陳文敏表示,普通法制度解釋法律的準則是照字面解,若有問題應透過立法程序修改;《基本法》第159條表明可以修改《基本法》;第24條指明在港出生的中國公民有居留權,若有其他「立法原意」便應寫入條文內,「條文寫唔到原意係你嘅敗筆,唔該你去改過個法律」。但內地法律條文不過是手段,會因應政治目的作出解釋,「政治手段目的搵到後,再返轉頭睇條文得唔得,唔得解到得,背離條文都唔緊要」。他續稱,三權分立下,法律解釋權在法院手上,人大釋法衝擊司法獨立。過去多次釋法,法院只是接受現實,但法理上一直無法解釋「人大釋法究竟係乜嘢嚟㗎?」是司法程序還是立法程序?他說當年草擬158條時是以歐盟法院為先例,若成員國就歐盟條約解釋有爭議,便會提交歐盟法院解釋。歐盟法院法官皆為成員國最高法院法官,而案中當事人亦可到法院陳詞。陳文敏指出,人大不是司法機關,成員非司法人員,釋法過程閉門進行,當事人沒有機會陳詞,是最大問題。若將釋法視作立法程序,則不應影響正在審理中的案件,但兩年前「剛果案」審到一半,終院提請人大釋法,再作判決。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121216/18103687

唉,而家大家都被誤導,以為所謂既釋法係合情合理,其實釋法只係給予當權者可以蹺過法律,任意解釋法律的一種途徑。

[ 此帖被火鳳凰在2012-12-16 14:49重新編輯 ]
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-12-17
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唉,而家大家都被誤導,以為所謂既釋法係合情合理,其實釋法只係給予當權者可以蹺過法律,任意解釋法律的一種途徑。[表情]
 (2012-12-16 14:48) 

其實釋法就好似梁振英尋日話自己無講過間屋無僭建,今日話係指係某一個場合無咁講過
根本就係將之前嘅野推翻
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-03-25
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130325/51314529

(蘋果日報)

影響31萬名外傭及20萬名雙非童居港權益的外傭居港權上訴案,終審法院五位法官一致駁回外傭申請,裁定政府勝訴,外傭並無申請居留權資格,但拒絕政府要求提請全國人大常委釋法。

判詞指,外傭合約有限制,合約完結後須返回原居地,故不算通常居港,沒資格申請居留權,《入境條例》亦沒違憲。代表外傭的律師領取判詞後在庭外發言,對裁決表示失望,但對毋須尋求人大釋法感到高興。

本案涉及的兩名外傭分別於86及85年來港,先後申請居港權被拒。二人申請司法覆核,獲高院裁定《入境條例》違憲,但後被上訴庭推翻判決,遂再上訴至終審法院,但今被判終極敗訴。律政司本想趁今次上訴案,乘機向終院要求提請人大釋法,同時解決外傭及雙非兒童居港權問題,但亦未能如願。

++++++++++++++++

希望可以告一個段落了∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-03-25
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唉,最弊香港真係有唔少人係支持佢咁樣做,呢班人成日都話最緊要快解決問題。人治當然可以最快就解決問題,因為咩野法律條文都唔駛理,當權者話咩就咩。
但係香港之所以有今時今日成為一個國際大都會,其中一大優勢就係有優良的法治與及司法獨立。回歸只係十五年,法治就逐漸轉 .. (2012-12-13 19:52) 

你睇宜家個政府咩都用行政手段去解決。無論係樓價問題,雙非問題、奶粉問題,全部都係用一時既行政手段去解決!快就梗係快架!好方便添。但犠牲左既野無人會知的………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ericlok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-03-25
回 freezefox 的帖子
freezefox:你睇宜家個政府咩都用行政手段去解決。無論係樓價問題,雙非問題、奶粉問題,全部都係用一時既行政手段去解決!快就梗係快架!好方便添。但犠牲左既野無人會知的………
....... (2013-03-25 20:40) 

垃圾政府x 香港無希望
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-03-28
不斷避過立法會, 慢慢變人治,冇制度想做乜就做乜

冇埋真普選既話香港就88
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-03-28
回 ArSo 的帖子
ArSo:不斷避過立法會, 慢慢變人治,冇制度想做乜就做乜
冇埋真普選既話香港就88 (2013-03-28 17:22) 

依家都講到明係假普選