• 2471閱讀
  • 45回復

有網民要求美國政府介入奶粉短缺困境 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-02-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:這是真的………
其實,你只要唔好買個兩隻牌子既奶粉,咁你就唔駛擔心買唔到奶粉。我周不時都係飲到無哂先落街買。咪一樣買到。
....... (2013-02-06 19:24) 

一樣, 我都冇買唔到奶粉既問題, 冇呢隻咪食第二隻囉~~
我好唔明點解咁多人信哂廣告, 仲講到話要返深圳港店貴一倍買都肯, 係喎, 真係食A+就變A+, 咁都信, 仲要唔係一般師奶, 我眼見好多年輕學歷高的媽媽都係咁.........唔怪得寶藥黨可以歷久不衰.........
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-02-06
回 麻凡 的帖子
麻凡:一樣, 我都冇買唔到奶粉既問題, 冇呢隻咪食第二隻囉~~
我好唔明點解咁多人信哂廣告, 仲講到話要返深圳港店貴一倍買都肯, 係喎, 真係食A+就變A+, 咁都信, 仲要唔係一般師奶, 我眼見好多年輕學歷高的媽媽都係咁.........唔怪得寶藥黨可以歷久不衰......... (2013-02-06 21:40) 

所以,如果你話香港人買唔到奶粉,呢個真係好嚴重既民生問題………

但宜家,香港人只係買唔到某一兩個牌子既奶粉………極其量呢個只係消費權益既問題,好難納入民生問題黎講。一定程度上,我地係放大左件事黎講。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線nealtsang
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-02-06
freezefox:所以,如果你話香港人買唔到奶粉,呢個真係好嚴重既民生問題………
但宜家,香港人只係買唔到某一兩個牌子既奶粉………極其量呢個只係消費權益既問題,好難納入民生問題黎講。一定程度上,我地係放大左件事黎講。 (2013-02-06 21:58) 

謠言止於智者
依家個網絡世界,人人都要出位,但又有幾多人會想清楚個問題先發言。
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-02-06
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-02-07
其實人類係唔應該飲牛奶架喎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2013-02-07
回 dolphindt 的帖子
dolphindt:其實人類係唔應該飲牛奶架喎 (2013-02-07 00:03) 

有人話人類唔應該食肉添。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2013-02-07
freezefox:有人話人類唔應該食肉添。 (2013-02-07 10:10) 

都有人話人類唔應該係地球生存的。
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2013-02-07
我有兩個小孩, 都係食A-
我亦試過行哂觀塘市中心同藍田地鐵站至德田所有藥房/Maxxings/屈人寺, 只係搵到兩罐. (去藥房問好似去乞咁的 )

坦白說, 只是A-, cowgate同Friso係無, 其他牌子的都不太難買到. 我亦在小孩出世前已問過產科醫生, 知道亦明白隻隻奶粉都係差不多, 營養上沒有太大區別.

但我想說的, 是一般父母是很少, 甚至會抗拒為小孩轉奶粉的. 原因係隻奶粉食得好地地, 轉咗驚佢唔適應(因為即使只是便秘這樣的小問題, 都真係好好好好煩, 如果你話係肚屙, 食慾不振, 就更加係煩到嘔 ). 所以做父母的寧願自己煩跑多一兩間, 轉奶粉真係very last resort.

即使大家理解轉食其他牌子是無問題的, 但一般父母都不會將他們的小孩去冒這個風險.

而且呢件事又關強國人事, 仲唔炒到上天咩.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2013-02-07
所以就會出現宜家呢個畸型現象!

大陸唔係無得買架,但人人驚假貨,攪到全中國都跑黎香港買。一個幾百萬人口既城巿供應一個億億聲人口既國家………

香港唔係無其他牌子買架,但人人都只係買個兩三個牌子………

呢種畸型現象,完全扭曲個巿場,就好似香港D 樓一樣。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2013-02-07
其實香港人點解個個都食個兩個牌子既奶粉,一定程度上,又同醫院有關。

正如前面個位好友都有講,我地做家長既,其實係怕「轉」奶粉!無錯,我地係唔想「轉」。咁一開始,唔食個隻咪唔駛轉囉。

但私家又好,公家又好,唔知點解,好多時,你唔提別提出,佢又真係只會提供呢幾隻比你。於是,個BB 一開始就係食呢幾隻牌子,就變成全世界都只係會買呢幾隻牌子………

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2013-02-07
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:我有兩個小孩, 都係食A-
我亦試過行哂觀塘市中心同藍田地鐵站至德田所有藥房/Maxxings/屈人寺, 只係搵到兩罐. (去藥房問好似去乞咁的[表情] [表情] [表情] )
坦白說, 只是A-, cowgate同Friso係無, 其他牌子的都不太難買到. 我亦在小孩出世前已問過產科醫生, 知道亦明白隻隻奶 .. (2013-02-07 13:12) 

因為為左遷就人地,而改變自己固有習慣本身已經唔易,仲要受影響既係自己既心肝寶貝。再者,你遷就既對象係一班落黎旅遊果陣,完全唔理人感受既人,再要受售貨員「歧視」,其實啖氣都真係幾難忍。

雖則話呢個「鬧上白宮」係好兒戲,但係我覺得叫大家轉奶粉其實都一樣解決唔到根本問題

限制自由行來港又係唔得,因為有唔少水貨客係香港人,而且會打擊經濟。咁究竟有咩計??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2013-02-07
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:因為為左遷就人地,而改變自己固有習慣本身已經唔易,仲要受影響既係自己既心肝寶貝。再者,你遷就既對象係一班落黎旅遊果陣,完全唔理人感受既人,再要受售貨員「歧視」,其實啖氣都真係幾難忍。[表情]
雖則話呢個「鬧上白宮」係好兒戲,但係我覺得叫大家轉奶粉其實都一樣解決 .. (2013-02-07 15:08) 

最簡單咪就係限制水貨客可以攜帶離境既水貨數量囉。如果一轉你帶得兩三罐,你都無肉食。咁你就唔會帶架啦。

免稅香煙都可以限制帶入黎既數量,點解免稅既奶粉唔可以限制帶出去既數量?一比人捉到,罰重稅,輸一次你賺十次都賺唔番既話,邊個仲會去搏?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2013-02-07
你唔限佢,任佢一車車咁車走,咁就多多奶粉都唔夠派架啦。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2013-02-07
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:我有兩個小孩, 都係食A-
我亦試過行哂觀塘市中心同藍田地鐵站至德田所有藥房/Maxxings/屈人寺, 只係搵到兩罐. (去藥房問好似去乞咁的[表情] [表情] [表情] )
坦白說, 只是A-, cowgate同Friso係無, 其他牌子的都不太難買到. 我亦在小孩出世前已問過產科醫生, 知道亦明白隻隻奶 .. (2013-02-07 13:12)

其實轉奶粉又唔係咁恐怖既事, 亦都係因為現今社會太"鍚"D細路, 下下都話驚D細路出事, 其實邊有咁易出事, 成日話立亂轉會出事咪又係D商業打手有咁大吹到咁大~~~可能影響會有, 但始終都係奶粉轉奶粉啫, 又唔係奶粉突然轉食飯~~~
即使你唔轉牌子, 1號轉2號果陣咪又係轉, 都係要適應期, 我個女轉左兩次, 一次係轉牌子, 一次係1號轉3號, 兩次都冇乜大問題, 只係轉果陣唔好太心急, 慢慢溝俾佢, 即係一開始25新/75舊, 然後慢慢變50新/50舊>75新/25舊.............唔好心急慢慢俾佢適應就應該OK~~
我個姨仔, 個仔都5歲了, 仲要每晚食一次奶, 佢一樣走去撲A+, 問佢點解唔轉............佢個答案同你差不多.......
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2013-02-07
依家係咪限左帶兩罐過關? 如果可以收窄埋一簽一行其實個情況已經會好好多......

呢段期間高醫生都幾慘, 佢可以做既唔多, 但又成日比人鬧
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]