• 1787閱讀
  • 14回復

[電影]Warm Bodies -  譜出一段非比尋常既浪漫愛情戀曲 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Gabriel

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-02-01

IMDB:                                http://www.imdb.com/title/tt1588173/
Youtube Trailer (Official):  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=6sDBEuWCDUc&feature=endscreen
Youtube Trailer (香港):      http://www.youtube.com/watch?v=C2gR4e232sQ
電影頭4分鐘片段:              http://www.imdb.com/video/imdb/vi651536153/

原著:Warm Bodies
電影原名:Warm Bodies
台譯:《殭屍哪有這麼帥》
港譯:熱血喪男
中譯:温暖的尸体

After R (a highly unusual zombie) saves Julie from an attack, the two form a relationship that sets in motion a sequence of events that might transform the entire lifeless world.

Written by IMDb Editors

根據同名暢銷小說改編,敘述一段關於殭屍的愛情故事。《活個痛快》導演喬納森萊文執導、《X戰警:第一戰》、《傑克:巨人戰記》尼可拉斯霍特、《獵殺第四行者》泰瑞莎帕瑪領銜主演。
R是個沒有記憶、心跳的殭屍,卻懷抱著許多夢想,他的內心世界充滿驚奇與渴望。R遇見了一位溫暖、燦爛的活生生女孩茱莉,R不但沒吃她,還決定救她一命,她是蒼灰陰鬱中一抹奔放豔麗的色彩。於是一段緊張而又異常溫柔的甜蜜關係就此展開。這種事從沒發生過,不但不合邏輯,也違背了規矩,不但改變了R,也改變他的活死人同伴,甚至讓死氣沈沈的世界出現了生機。然而,在那陰森腐敗的世界裡,想要完成夢想,他們還需要一場革命…

from atmovies

呢套好嘢!如果你覺得《吸血新世紀》扮晒嘢懶浪漫懶有型又懶有嘢,呢套同一間製作公司泡製嘅《Warm Bodies》就妥喇,好笑得嚟又感人,男女合用。台譯《殭屍哪有這麼帥》,由《50/50》Jonathan Levine導演,《X-Men First Class》Nicholas Hoult同《I am Number Four》嘅Teresa Palmer做男女主角,改篇同名小說,故事話男主角變咗喪屍,本來淨係記得自己個名係R字頭,但當佢見到人類女主角嗰陣,個心突然好似識跳,冇食佢之餘仲救咗佢,之後,喪屍嘅世界要改變喇……入面有電影開頭4分鐘片段同中文字幕預告片,台灣2月上,香港未知。

Written by 錢無義

Sources: IMDB, GameOverHK, atmovies, collider.com

可能你會覺得有D重口味,不過我就覺得幾特別~Love Make Us Human

香港2月14日上映~
[ 此帖被Gabriel在2013-02-01 16:27重新編輯 ]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-02-01
小說好似叫《你的體溫》

作者形容這是一本「發生在世界末日之後的黑色幽默僵屍羅曼史」

一篇網友既小說介紹
http://blog.roodo.com/grayhawk/archives/10633449.html
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-02-01
温暖的尸体
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-02-01
回 yanyan 的帖子
yanyan:温暖的尸体[表情]  (2013-02-01 17:14) 

可媲美Google Translate既精準翻譯
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-02-25
睇左

(俾面樓主.....?)not so good
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-02-25
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:睇左[表情]
....... (2013-02-25 14:52) 

都唔係呀, 我覺得幾好睇~~
起碼唔會睇到煩~~
好多女仔仲覺得個男主角勁靚仔添~~
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-02-25
想睇但無fd有興趣

離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-02-26
睇左呢套, 想睇埋傑克
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-02-26
回 sikingthegreat 的帖子
sikingthegreat:都唔係呀, 我覺得幾好睇~~
起碼唔會睇到煩~~
好多女仔仲覺得個男主角勁靚仔添~~ (2013-02-25 15:28) 

我都覺得主角好靚仔

但係套戲個主題創新,但係內容創意欠奉,溫情浪漫笑點位又少

不過就算有人咁同我講先我都會睇
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-02-26
回 加歷查 的帖子
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:睇左呢套, 想睇埋傑克[表情]  (2013-02-26 02:03) 

林肯
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-02-26
回 智者 的帖子
智者:想睇但無fd有興趣[表情]  (2013-02-25 15:31) 

我一向都係咁...都係bt算
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-02-26
回 yanyan 的帖子
yanyan:我一向都係咁...都係bt算[表情] (2013-02-26 12:40) 

明智
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-02-26
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:小說好似叫《你的體溫》
作者形容這是一本「發生在世界末日之後的黑色幽默僵屍羅曼史」
[表情]
....... (2013-02-01 16:21) 

唔知有冇中文版?
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-02-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:唔知有冇中文版?[表情] (2013-02-26 14:02) 

yes

http://momoge.blogspot.hk/2011/04/warm-bodies.html
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-02-26
睇見書評話有D喜劇成分

諗番起套野都真係笑位多過浪漫位

而嚇人位就成套得一幕