• 2365閱讀
  • 30回復

符合國情 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-03-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:某壇?高X ?真架?唔會掛……… (2013-03-05 11:39) 

真架一面倒正評部特止, d 留言仲苛刻
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線thmscpl
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-03-05
冇眼睇...
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-03-05
回 yanyan 的帖子
yanyan:真架[表情]一面倒正評部特止, d 留言仲苛刻[表情] (2013-03-05 12:50) 

證明大家係同一國家人
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-03-06
回 jimmy 的帖子
jimmy:證明大家係同一國家人[表情] (2013-03-05 14:50) 

離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-03-12
其實.. 韓國, 日本呢d 國家發展同經濟增長, 連帶國民質素都會好左/保持水準..
但點解我地中國人, 越有錢, 越係低質素??

內地人既拜金主義, 其實隨著新移民來港, 真係好影響香港既風氣... =.=
講真, 由97到依家, 黎左咁多新移民, 亦有d 變到土生土長
但佢地上一代既一d 唔好既觀念同習慣, 似乎就帶埋落黎, 影響埋香港既氣氛

有時我會諗..
有d 所謂港女.. 其實佢地父母係咪香港人? 定都係國內黎到香港既人?
所以教到佢地乜都講金??
雖然無乜根據, 但我直覺又覺得呢細小既變化, 其實影響可以好大...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-03-12
回 tl9189 的帖子
tl9189:其實.. 韓國, 日本呢d 國家發展同經濟增長, 連帶國民質素都會好左/保持水準..
內地人既拜金主義, 其實隨著新移民來港, 真係好影響香港既風氣... =.=
講真, 由97到依家, 黎左咁多新移民, 亦有d 變到土生土長
....... (2013-03-12 00:46)

其實港女, 應該都幾肯定絕大部份父母係香港人, 因為港女的鍊成係自少受人過份寵愛, 太多物質, 令由工人湊大的她們習慣了要風得風, 繼而變得刁蠻, 基本上唔太怪得哂佢地, 風氣使然, 其實佢地都係受害者~
反而內地父母的少年因家庭經濟狀況較差, 較懂珍惜身邊人和物, 亦懂自己照顧自己~~

另外, 其實香港呢幾十年黎, 由殖民地時代到現在, 一直都冇停止有內地人來港定居, 尤甚50-60年代, 而家d 70-80後, 有唔少祖父輩甚至父母輩都係內地人~~

一個社會風氣形成, 係由好多因素影響的, 唔可能單單由一小撮人而能改變, 唔能夠你睇唔順眼果班人就一股惱兒都賴哂落去~~~~~~

嘩~~~呢d說話, 好彩呢度係好友, 如果係某些大壇講可能我會身首二處...........

[ 此帖被麻凡在2013-03-12 09:21重新編輯 ]
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-03-12
有害氣體不會有害     
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-03-12
tl9189:其實.. 韓國, 日本呢d 國家發展同經濟增長, 連帶國民質素都會好左/保持水準..
....... (2013-03-12 00:46) 

同有冇錢無關!

因為中國人既道德觀價值觀,由文革時代開始,一定被扭曲摧殘到今時今日………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-03-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:其實港女, 應該都幾肯定絕大部份父母係香港人, 因為港女的鍊成係自少受人過份寵愛, 太多物質, 令由工人湊大的她們習慣了要風得風, 繼而變得刁蠻, 基本上唔太怪得哂佢地, 風氣使然, 其實佢地都係受害者~
反而內地父母的少年因家庭經濟狀況較差, 較懂珍惜身邊人和物, 亦懂自己照顧 .. (2013-03-12 09:19) 

可能用"港女:做統稱唔係太合宜la..
但我不太同意內地父母的少年因家庭經濟狀況較差, 較懂珍惜身邊人和物,
但懂自己照顧自己係真既...

其實我覺得土生土長果d 有d 錢既香港人, 佢地d 仔女大個左,
就算衰極都有個譜, 最多係會奸, 同出下蠱惑, 但都未至於不擇手段..

但內地人好似就因為經歷過慘, 反而更加會有風駛盡利,
小至探地鐵爭位, 大至讀書或出黎做野都要爭個你死我活, 甚至為求賺錢不理活消費者既性命

相比起刁蠻任性, 我反而覺得果一班不擇手段更加恐怖..
你話一小撮人不會影響, 但其實要破壞一d 良好既風氣, 其實可以好少人就夠..
只要有一個不守規而影響其他人利益, 其他人都好自然要自保, 而一齊衰..
就好似渣車咁.. 只要有幾架車亂咁黎, 左cut 右cut, 其他車為左要向前行, 都無辦法唔咁做...
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-03-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:同有冇錢無關!
因為中國人既道德觀價值觀,由文革時代開始,一定被扭曲摧殘到今時今日……… (2013-03-12 11:18) 

都係既.. 真係好可怕..
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-03-13
禮義之邦文革之後已經唔存在了...
離線sheva
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-03-13
文化大革命時期文物古蹟損毀列表
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%96%87%E5%8C%96%E5%A4%A7%E9%9D%A9%E5%91%BD%E6%97%B6%E6%9C%9F%E6%96%87%E7%89%A9%E5%8F%A4%E8%BF%B9%E6%8D%9F%E6%AF%81%E5%88%97%E8%A1%A8

維基應該信得過,當佢真先

炎帝陵主殿及其附屬建築遭嚴重破壞,並刨挖陵墓內存物搶奪一空,最後全部夷為平地。
倉頡廟多處石碑被毀,陵墓遭刨挖。
曲阜孔廟遭受毀滅性的打擊,孔子墓被剷平挖掘,其內孔子遺物與骨駭示眾後焚燬,「大成至聖先師文宣王」大碑被毀。廟碑被毀,孔廟的泥胎塑像被毀。[3]最早進行的破壞活動由北京師範大學的200餘名師生組織,被摧毀的之前登記在冊的文物就有6618件,其中畫929幅,書籍2700餘本,石碑1000餘塊,墓葬2000餘。
在橫掃一切的風暴中,霍去病的茂陵也受到破壞。香燭、籤筒被打爛之外,霍去病的塑像也毀於一旦。
河南南陽諸葛亮的「諸葛草廬」(又名武侯祠)的『千古人龍』、『漢昭烈皇帝三顧處』、『文韜武略』三道石坊及人物塑像、祠存明成化年間塑造的十八尊琉璃羅漢全部搗毀,殿宇飾物砸掉,珍藏的清康熙《龍崗志》、《忠武志》木刻文版遭焚。
杭州「革命」青年砸了岳廟,連岳飛的墳也刨了個底朝天。岳武穆被焚骨揚灰。

民革間做盡滅祖滅宗事之事,仁義禮智信溫良恭儉盡失
呢家呢個唔係中國,只係一班向錢看,只顧自己的人既黑心王國
要喚醒良知一定要由教育做起....不過更多既只係官方報喜不報憂報導......
班後生中國人係明現況係點,不過咁既情況下個個都明哲保身....好正常
只怕假以時日香港會變成香港市...cy上場後赤化得太快了....
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-03-14
回 sheva 的帖子
sheva:文化大革命時期文物古蹟損毀列表
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%96%87%E5%8C%96%E5%A4%A7%E9%9D%A9%E5%91%BD%E6%97%B6%E6%9C%9F%E6%96%87%E7%89%A9%E5%8F%A4%E8%BF%B9%E6%8D%9F%E6%AF%81%E5%88%97%E8%A1%A8
維基應該信得過,當佢真先
....... (2013-03-13 23:54) 

明思宗崇禎皇帝自縊的景山槐樹被鋸斷;現存為後再植新株。

北京城內的袁崇煥墳被夷成平地。

紅衞兵掘開《聊齋誌異》作者蒲松齡的墳,屍體被搗毀;墓裡除手中一管旱煙筒、頭下一迭書外,衹有四枚私章。他們對蒲氏私章不屑一顧,棄之於野。

清末章太炎、徐錫麟、秋瑾,乃至「楊乃武與小白菜」冤案中的楊乃武的墓,都在「橫掃一切牛鬼蛇神」的口號聲中作犧牲。

作家沈從文在中國歷史博物館工作。軍管會的軍代表指着他工作室裡的圖書資料說:「我幫你消毒,燒掉,你服不服?」「沒有什麼不服,」沈從文回答,「要燒就燒。」於是包括明代刊本《今古小說》在內的幾書架珍貴書籍被搬到院子裡,一把火全都燒了。
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-03-14
這就是中國
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-03-14
tl9189:可能用"港女:做統稱唔係太合宜la..
但我不太同意內地父母的少年因家庭經濟狀況較差, 較懂珍惜身邊人和物,
但懂自己照顧自己係真既...
....... (2013-03-13 00:12) 

但其實要破壞一d 良好既風氣, 其實可以好少人就夠..

好同意呢句!