• 1829閱讀
  • 34回復

MBA菜販企業式搞菜檔 「唔一定贏 但一定輸少咗」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-03-14
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130314/18194886

【本報訊】也許每個改變生命的決定都需要一點衝動。盧貴和原本只是個炒燶股票的菜檔老闆,五年前決定重投校園修讀工商管理,今天已是準碩士畢業生。MBA菜販將大企業管理模式搬進菜檔,分析銷量數據,告別只憑經驗的傳統經營手法。他說做生意一定要讀書,「唔一定贏多咗,但一定輸少咗」。
記者:袁樂婷

盧貴和(47歲)的年輕時炒股票為生,曾擁300萬身家,衣食無憂,一場金融風暴卻輸盡積蓄。一下子從天堂掉進地獄,他毅然接手祖母於黃大仙大成街街市的菜檔,腳踏實地過活,「搵到兩餐,可養妻活兒就夠」。

十年間擴展至六間分店,賣菜版圖遍及石籬、竹園、荔景。旁人看他風光,他說事實剛好相反,「搵唔到食先要開咁多間,希望做多啲生意,好似啲人搵多份工咁」

花三年修畢學士課程
08年為與內地加工廠員工溝通得更好,只有中五學歷的他決定重返校園,報讀公開大學普通話、英語和電腦課程,「讀完先知原來可以計學分,既然係咁,不如讀埋個學士啦」。

盧貴和說自己是生意人,目標鎖定工商管理系,「其他嘢我真係唔識㗎」。他熱愛上學,每星期總有四晚回校出席導修課,只花三年便學士畢業,隨即開始碩士生涯。同學都是廿歲出頭,他喜孜孜說絕對沒代溝,「大家一齊讀書,不知幾開心」。

改變對員工苛刻態度
他又說,以前經營菜檔只靠經驗,「唔好問點解,總之我話得就係得」。修讀工商管理後,每次下決定都有根有據。以前隨心情入貨,然後胡亂分配給不同分店售賣,試過有分店每天扔掉兩成菜;現在會分析以往數年銷量,「睇清楚邊間檔口最賣得,邊間賣唔到,分配好啲就唔使浪費」。

他也明白到員工是最大資產,漸漸改變苛刻態度,與員工關係越來越好,「以前問佢攰唔攰,純粹得個問字㗎咋,佢亦都唔敢答你攰;𠵱家就真係關心佢,會叫佢辛苦就唞唞」。

盧貴和將於今夏碩士畢業,學海無涯,他計劃繼續進修,更笑言讀書令他面目有光:「對住班街市佬話我讀書喎,幾威啊!」間中有人潑冷水,他處之泰然,「我用咗三年就大學畢業,你做過啲乜?你咪日日揸住份馬經喺度刨」。

盧貴和原本只是炒燶股票的菜檔老闆,現在卻是準碩士畢業生。羅君豪攝] ■盧貴和原本只是炒燶股票的菜檔老闆,現在卻是準碩士畢業生。羅君豪攝
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-03-14
盧先生,我打從心底裡敬佩你!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-03-14
曾擁300萬身家,衣食無憂

300萬可以衣食無憂?唔係掛………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-03-14
回 freezefox 的帖子
freezefox:曾擁300萬身家,衣食無憂
300萬可以衣食無憂?唔係掛……… [表情]  (2013-03-14 18:56) 

300萬我估佢講緊cash...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-03-14
回 ODIN 的帖子
ODIN:300萬我估佢講緊cash... (2013-03-14 19:05) 

我估老狐既意思係就算有300萬 cash 都唔會衣食無憂……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-03-14
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我估老狐既意思係就算有300萬 cash 都唔會衣食無憂……[表情] (2013-03-14 19:39) 

咁講似乎好折墜,但係香港,呢個實在係事實………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-03-14
或者應該咁講,係香港,如果你唔駛煩住既問題,你有300萬,而且單身,你唔單止衣食無憂,你直頭風花雪月了。

離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-03-14
freezefox:或者應該咁講,係香港,如果你唔駛煩住既問題,你有300萬,而且單身,你唔單止衣食無憂,你直頭風花雪月了。[表情] [表情]  (2013-03-14 21:02) 

認同,但淨係要煩住既問題都唔止300萬了
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-03-15
freezefox:曾擁300萬身家,衣食無憂
300萬可以衣食無憂?唔係掛……… [表情]  (2013-03-14 18:56) 

盧貴和(47歲)的年輕時炒股票為生

maybe it is possible 20 years ago??
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-03-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我估老狐既意思係就算有300萬 cash 都唔會衣食無憂……[表情] (2013-03-14 19:39) 

未至於豐足,但真係唔係好憂ar∼
300萬,每個月駛1萬蚊,都可以食25年wor∼
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-03-15
回 tc2218 的帖子
tc2218:盧貴和(47歲)的年輕時炒股票為生
....... (2013-03-15 01:53) 

maybe 87/97
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-03-15
我地完全偏離左呢篇新聞既重點添……SORRY………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-03-15
freezefox:我地完全偏離左呢篇新聞既重點添……SORRY………[表情] [表情]  (2013-03-15 10:31) 

yeah...

其實我真係好佩服佢∼
學而後知不足∼
然後已經係一名(準)碩士了∼
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-03-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:未至於豐足,但真係唔係好憂ar∼
300萬,每個月駛1萬蚊,都可以食25年wor∼ (2013-03-15 10:13)

就算你係單身,層樓已經供晒,跟住層樓而黎既每月開支仲有好甘既差餉同管理費,加埋基本既衣、食、住、行、水、電、煤、電視、電話、寬頻、醫療、保險…… 等等。每個月一萬都真係好蚊水。呢個仲要係講既只係基本的生活開支,如果要係無憂寫意的生活,可能仲要加埋娛樂費、再加養車、養狗、養魚…… 等等,咁就每個月無兩、三萬都走唔甩。

如果唔係單身的話就仲大鑊,養一個細路要 400萬 (李麗珊教既),已經超過佢既無憂 300萬了……

[ 此帖被火鳳凰在2013-03-15 14:17重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-03-15
freezefox:我地完全偏離左呢篇新聞既重點添……SORRY………[表情] [表情]  (2013-03-15 10:31) 

偏離重點,但係嚴格黎講都唔算 OFF TOPIC 既,起碼都係就住佢呢句︰「曾擁300萬身家,衣食無憂」黎討論……