• 1850閱讀
  • 34回復

MBA菜販企業式搞菜檔 「唔一定贏 但一定輸少咗」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-03-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:以炒維生既第一大原則係唔可以「貪」,第一樣野要諗既唔係賺幾多錢,而係點樣令到自己每日起身都繼續仲有得炒 (呢個係一個炒左幾十年既老前輩教我既!)。
不過入行既十個有九個都係因為「貪」先入行,所以最終十個有九個都會冚旗。[表情]
....... (2013-03-15 17:11) 

宜家D 所謂「以炒維生」既人,根本都唔係炒,係賭。佢地係以賭維生!

試問有幾多個賭仔可以賭足十年都一直可以賭落去唔駛冧旗架?巿好個陣就係咁搏,賺幾多都無用,因為賺幾多都全部放番哂入個巿到。個巿一逆轉,咪冧旗囉。

佢地個陣炒法,一日未離場,你羸幾多都唔可以算羸。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-03-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:「問銀行借錢炒」呢樣野咪就係衰「貪」囉。真正炒得叻既人係要睇佢識唔識輸,而唔係睇佢識唔識贏。贏錢好多人都識,但係輸錢就好少人識。
p.s. 又繼續離題了。[表情] (2013-03-15 17:35) 

原本日日清好正常∼
只要有規律,今日輸左,聽日追返係ok的∼
點知。。。

點知又off左topic。。。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-03-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:宜家D 所謂「以炒維生」既人,根本都唔係炒,係賭。佢地係以賭維生!
試問有幾多個賭仔可以賭足十年都一直可以賭落去唔駛冧旗架?巿好個陣就係咁搏,賺幾多都無用,因為賺幾多都全部放番哂入個巿到。個巿一逆轉,咪冧旗囉。
....... (2013-03-15 17:49) 

其實 「以賭維生」同「以炒維生」既人好易分。

如果你問一個「以賭維生」既人,佢既工作係點,佢會話好刺激、好精彩、好過癮。但係一個「以炒維生」既人就會答話佢既工作好刻板、好枯燥、悶到嘔,玩 YFF 比佢仲刺激精彩得多。
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-03-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:其實 「以賭維生」同「以炒維生」既人好易分。
如果你問一個「以賭維生」既人,佢既工作係點,佢會話好刺激、好精彩、好過癮。但係一個「以炒維生」既人就會答話佢既工作好刻板、好枯燥、悶到嘔,玩 YFF 比佢仲刺激精彩得多。[表情] (2013-03-15 18:42) 

火兄都係炒友?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-03-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:其實 「以賭維生」同「以炒維生」既人好易分。
如果你問一個「以賭維生」既人,佢既工作係點,佢會話好刺激、好精彩、好過癮。但係一個「以炒維生」既人就會答話佢既工作好刻板、好枯燥、悶到嘔,玩 YFF 比佢仲刺激精彩得多。[表情] (2013-03-15 18:42) 

所以你成日都話悶!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!