• 2167閱讀
  • 23回復

[攝影]落雨時影相有咩要注意?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-03-25
回 freezefox 的帖子
freezefox:快少少既快門即係幾快?要黎影咩?想做到咩效果?
測光模式要留意,要點留意?用重點測光?區域測光? (2013-03-25 10:37) 

快門Over 1/200,影出黎d雨明顯d,當然想慢到好似瀑布咁都得
同埋雨天光線不足(多數),快快門係street snap時避免主體blur左

測光真係睇你影咩,你影風景同掃街都唔同
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-03-25
回 迪克 的帖子
迪克:影人又點?
影景又點?
影雨點又點? (2013-03-25 00:59) 

影人我多數wide open

景就收光圈,對焦無限遠

雨點?如果你有maro鏡close up,我會收光圈
影車窗上雨點會wide open
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-03-25
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-03-25
回 Desmond 的帖子
Desmond:影人我多數wide open
景就收光圈,對焦無限遠
....... (2013-03-25 21:47) 

咩叫WILD OPEN....?

收光圈即係...?
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-03-25
freezefox:其實真係睇你想影D 咩喎。 (2013-03-25 20:31) 

影人又點?
影景又點?
影雨點又點?
只愛足球
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-03-26
回 迪克 的帖子
迪克:咩叫WILD OPEN....?
收光圈即係...? (2013-03-25 23:54) 

快d咪下佢
http://www.fotobeginner.com/tag/雨天/
http://www.fotobeginner.com/category/beginner-tips/page/21/
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-03-26
回 Desmond 的帖子
Desmond:快門Over 1/200,影出黎d雨明顯d,當然想慢到好似瀑布咁都得
同埋雨天光線不足(多數),快快門係street snap時避免主體blur左
測光真係睇你影咩,你影風景同掃街都唔同 (2013-03-25 21:45) 

唔太明白呢句既前後因果……光線不足,又點解會擔心主體過曝?

另外,快快門就九成要配大光圈,尤其係光線不足的情況下,推高ISO 都未必夠用。大光圈下,景深可能會好淺(視乎焦距),運用方面局限性會大少少。未必太適合新手。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-03-26
回 迪克 的帖子
迪克:影人又點?
影景又點?
影雨點又點?  (2013-03-25 23:54) 

影人咪大光圈淺景深囉。大路少少實無衰。落雨有一個好處,你唔駛擔心背光影到個人黑口黑面。光線較柔和,影人其實都幾適合架。當然唔好太大雨啦。配搭到一個好既背景,可以影出好浪漫既氣氛。

影景,如果係大景,建議你稍稍推高個對比度。因為光線柔和既壞處就係對比不足。影出黎既野會無咩層次,推高少少對比度同埋飽和度會較好。

影雨點就用微距。不過你部機唔知有冇微距功能呢?

另外,多D 玩下部機附帶既瀘鏡功能啦。唔駛錢既,唔用就浪費了。

其中有一種應該係多重曝光,幾好玩架。即係兩張相疊埋一張。點設計就你自己諗了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-03-26
freezefox:同埋雨天光線不足(多數),快快門係street snap時避免主體blur左
唔太明白呢句既前後因果……光線不足,又點解會擔心主體過曝?
....... (2013-03-26 00:55) 

避免主體模糊。因為雨天光線不足,如果唔拉高返個快門,行緊既人/動物/車就會blur左