• 3272閱讀
  • 44回復

香港國際貨櫃碼頭工潮討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-04-22
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:咁要問霍建寧了
其實我覺得外判商都係夾心,係大老闆唔肯放水 (2013-04-21 20:19) 

所以李卓人打大佬係正確的∼
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-04-22
科高蘭尼紐約人:咁要問霍建寧了
其實我覺得外判商都係夾心,係大老闆唔肯放水 (2013-04-21 20:19) 

大老闆唔放水就肯定啦
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-04-23
科高蘭尼紐約人:
先不論資方抵唔抵幫呢樣野
不過有一點想講一下,關於永豐工人工作24小時呢樣野
其實有同工人傾過,佢地分ABC更,每更8小時,夾埋24
.......

希望你睇睇...@科高蘭尼紐約人  

【碼頭工潮】宣傳戰 HIT安排工人見傳媒

葵涌六號貨櫃碼頭勞資糾紛雙方繼續隔空對峙,出盡法寶借傳媒進行宣傳攻勢。香港國際貨櫃碼頭公司安排三名聲稱是碼頭工人的男子接受部份傳媒訪問。綜合幾間電子傳媒報道,三名表示沒有參與罷工的外判商工人強調是自願出來,其中一人說碼頭工作環境舒適,工潮反令他們要頂更,並質疑工會抹黑資方;但另一名工人則表示要照顧家人,所以才開工,他說工人加薪要求合理。

訪問在HIT的辦公室進行,工人聲稱是自願接受訪問,並非公司要求。其中外判商聯永聘用的姓陳機手指,吊機有冷氣及暖風機,如果要去洗手間,只要向管理人員報告就會獲安排,亦有約15至20分鐘吃飯時間,他滿意工作環境及待遇。

另一外判商永豐亦有兩名裝卸工人現身,工人林偉賢指,罷工工人所謂的24小時當值,是有兩人一起當更,每人工作六時後,由拍檔接手,休息六小時後再工作;另一裝卸工人余偉明則稱,外判商在事件中有誠意溝通,他說如果有人工加會覺得開心,但加多少應該有商有量。

【碼頭工潮】HIT搵永豐太子爺親信做媒

國際貨櫃碼頭公司(HIT)今午安排三名沒有罷工的外判工接受傳媒訪問,他們聲稱船上起卸工上班24小時內有近半屬休息時間,而機手的工作環境舒適,要求如廁時,上級會批准兼安排巡邏車接送。有罷工工人則指其中兩人是外判商永豐老闆的親信,有份剝削工人。

罷工工人看畢報道後指出,其中兩人是外判商永豐「太子爺」的親信兼波友,其中一個更是管工,有份剝削工人,「個管工鍾意幾時返工都得嘅!如果做12小時就有1,300幾(元),點會罷工?返咗去啦」;罷工機手指,管工會限制工人在「不可能」的極短時間內如廁後回工作崗位,一日要求去三次廁所管工會斥責工人「玩嘢」,故機手無奈被逼在高空「解決」。罷工工人要求外判商書面寫明全部工人可享有這些未聽過的待遇,有助吸引他們復工。

高寶提早執笠

罷工工人傍晚與勞福局局長張建宗見面,沒有成果,碼頭業職工會總幹事何偉航會後指,工人在會上提出關於職業健康的問題,包括24小時工作、吃飯及去洗手間的安排,但勞工處沒有正面回應。

原本早前表示會於今年六月合約完結後結業的外判商高寶,今日表示提早在本月底結業。政府在會上承諾跟進受外判商高寶結業影響的機手,工會希望政府盡快有答覆。
本帖提到的人: @科高蘭尼紐約人
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-04-23
回 ODIN 的帖子
ODIN:希望你睇睇...@科高蘭尼紐約人    
【碼頭工潮】宣傳戰 HIT安排工人見傳媒
....... (2013-04-23 00:54) 

咁講真,2方工友有唔同版本,就睇您信邊個

我唔會信晒一方,只係提出有工人同我講過呢件事,因為我都唔想呢度既留言,或者提供既資料都係偏向某一方

至於WC問題,如果您問我

我會相信公司係有一套制度,小便就無得講,雙方都認同/理解在高空處解決
至於大便,我會相信一定有些情況(有幾OFFTEN我就唔知)係工人要求,被公司留難,安排皺、甚至比說話佢聽
同時我亦相信有工人可能o係公司無留難的情況下,因為等唔切/唔等而自行在高空解決
本帖提到的人: @科高蘭尼紐約人
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-04-23
當然,如果說到果個公司安排的訪問,一定或多或少是經過修飾/美化的

不能盡信是毋容置疑的
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2013-04-23
科高蘭尼紐約人:咁講真,2方工友有唔同版本,就睇您信邊個
我唔會信晒一方,只係提出有工人同我講過呢件事,因為我都唔想呢度既留言,或者提供既資料都係偏向某一方
....... (2013-04-23 17:02) 

這就是媒體戰要做的事∼
對就是對,不會因為有人呈現相反的事出來就變得含糊∼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2013-05-02
貨櫃碼頭工潮踏入第36日,原定下午會進行第五輪談判,但早上有一批屬於外判商現創的工人加入罷工。

大約40名現創的碼頭工人,包括負責抓結及橋邊理貨員,早上在葵涌4號貨櫃碼頭遊行到6號貨櫃碼頭,宣佈加入罷工行列。

碼頭業職工會指,現創人手約有100人,負責人曾於工潮初期表示會加薪,但由於談判仍無結果,資方沒有再提及加薪,工人不滿,決定加入罷工。工會說,下午會向勞工處反映,要求現創派代表加入談判。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2013-05-07
結束工潮
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2013-05-07
傾掂數,之後就無啦啦有某D原因被炒
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2013-05-07
回 迪神 的帖子
迪神:傾掂數,之後就無啦啦有某D原因被炒[表情]  (2013-05-07 09:49) 

駛咩炒?

成個外判摺左你咪得囉。跟手叫個外判過鹽田港再做。你奈佢咩何?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2013-05-07
回 迪神 的帖子
迪神:傾掂數,之後就無啦啦有某D原因被炒[表情]  (2013-05-07 09:49) 

唔俾你開足工都夠死啦~~~
離線Rubymon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2013-05-07
搞掂咗咪幾好
其實香港人工真係追唔上通脹
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2013-05-07
梁振英仲好意思出黎抽水話政府有做野
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2013-05-07
回 迪神 的帖子

依個就一定係架啦
邊會有公司想要d會搞事嘅人
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2013-05-07
回 太伊 的帖子
太伊:梁振英仲好意思出黎抽水話政府有做野[表情]
 (2013-05-07 18:34) 

認叻攞威最快
你睇佢雅安地震之後出黎話捐一億快到