• 2073閱讀
  • 27回復

康文足球場取消「執雞」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線蕃薯廠

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-04-09

http://hk.news.yahoo.com/康文足球場取消-執雞-220419418.html

康文署針對足球場「炒場」活動猖獗,過去半年一直研究取消被指引起問題的「執雞」制度;儘管經諮詢後,署方發現近六成「用家」均反對取消建議,但由於十八個區議會一致贊成,加上同意市民整體上較多,署方決定在六月先以試行方式取消「執雞」安排,期間會收集資料,了解會否導致場地空置,再決定是否長期實施。
  申訴專員公署去年曾炮轟康文署訂場制度出現多個漏洞,最明顯的是有炒賣集團預訂場地後故意不出現,讓其客人「執雞」免費使用有關場地,變相鼓勵炒場活動。康文署隨即提出多項改善預訂場地的建議,但由於會影響市民使用體育設施的安排,故去年底就此展開為期兩個月的公眾諮詢,包括了解十八個區議會及體育總會的意見,以及進行問卷調查。
  針對取消「執雞」制度,康文署發現公眾意見紛紜,整體上約有三成受訪者不同意取消足球場的「執雞」安排,但若只參考足球場受訪者的意見,則約有五成八不同意取消有關安排。康文署進一步了解反對者的意見後,發現他們主要關注若取消「執雞」制度,可能會導致設施空置,造成浪費場地的問題。
  不過,康文署諮詢十八個區議會後,發現全部均支持試行取消足球場「執雞」安排,並指大部分議員均認同,足球屬隊際運動,多人一起在場等候「執雞」不應常見,但現時資料卻顯示,「執雞」情況約佔整體預訂節數的三分之一,是屬於不尋常,存有炒場及濫用「執雞」安排之嫌。
  康文署在綜合整體意見後,鑑於到同意取消足球場「執雞」的人士達到四成八,較反對的三成三為多,並考慮到現時足球場的「炒場」情況嚴重,決定於今年六月在推出縮短個人預訂安排至十天的同時,一併試行取消足球場的「執雞」安排,為期六個月。
  署方估計,當炒場活動減少時,市民應較以往容易從正常途徑預訂足球場,但因應有部分市民對安排持不同意見,署方打算密切注視在取消足球場「執雞」安排後,會否引致場地空置及浪費情況,並計畫在試行三個月後,再收集用場資料進行初步分析,以便在試行期完結後進行全面檢討,決定是否長期取消足球場「執雞」安排。
  現時兼任足球教練的前香港足球先生李健和並不反對取消「執雞」安排,但由於租用足球場往往是學校的教師,過往就曾偶然出現,教師未能到場的情況,要由領隊與學員一起等候「執雞」,但當康文署稍後撤銷安排後,可能要事前與校方加強溝通,委任指定的教練協助取場。

---------------------------------------------------------------------------------------------------

大家是否贊成取消執雞? 我認為應該試吓。 或者每位登記人士可以在登記時提名一位後備登記人, 咁樣唔知可唔可以在方便用家及減少炒賣之間取得平衡?
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-04-09
唔明咩係執雞...
只愛足球
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-04-09
回 迪克 的帖子
迪克:唔明咩係執雞... (2013-04-09 10:09) 

炒賣集團預訂場地後故意不出現,讓其客人「執雞」免費使用有關場地

「執雞」炒賣集團間接轉售該段時間的門票,客人俾錢後就放場俾佢去用,而真正book場者當日唔會出現
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-04-09
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:炒賣集團預訂場地後故意不出現,讓其客人「執雞」免費使用有關場地
「執雞」炒賣集團間接轉售該段時間的門票,客人俾錢後就放場俾佢去用,而真正book場者當日唔會出現 (2013-04-09 10:25) 

咁同買場紙有咩分別??

既然係「客人」,又點解「免費」?
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-04-09
通常唔係買埋張場紙既咩?仲要執雞既咩?

如果到時咁橋有第二班人係到又執雞,咪好麻煩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-04-09
回 迪克 的帖子
迪克:咁同買場紙有咩分別??
既然係「客人」,又點解「免費」? (2013-04-09 10:29) 

「免費」只係從康文署角度睇, 炒家同客人當然有私下安排。
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-04-09
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:「免費」只係從康文署角度睇, 炒家同客人當然有私下安排。 (2013-04-09 11:35) 

咁同買場紙有咩分別?
只愛足球
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-04-09
回 迪克 的帖子
迪克:咁同買場紙有咩分別? (2013-04-09 12:47) 

呢個唔係就係「買場紙」既實際面貌咩??
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-04-09
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:呢個唔係就係「買場紙」既實際面貌咩?? (2013-04-09 13:07) 

如果「執雞」=「買場紙」
咁康文署可以點取消呢?

一定要book場果個出現,核對身份證?
只愛足球
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-04-09
回 迪克 的帖子
迪克:如果「執雞」=「買場紙」
咁康文署可以點取消呢?
一定要book場果個出現,核對身份證?
....... (2013-04-09 13:09) 

無得執雞,即係只得有場紙既人可以係該時段使用球場

如果話佢地係為左抵制「買場紙」而去取消「執雞」,我估比對身份證上面個名同場紙個名係唯一方法啦。亦即係BOOK場果個一定要出現啦。

不過諗落咁樣其實一樣可以繼續賣場紙,不過麻煩D咁解,同埋可能如篇野所講,多左懸空既球場
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-04-09
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:無得執雞,即係只得有場紙既人可以係該時段使用球場
如果話佢地係為左抵制「買場紙」而去取消「執雞」,我估比對身份證上面個名同場紙個名係唯一方法啦。亦即係BOOK場果個一定要出現啦。
....... (2013-04-09 13:15) 

無既,好簡單,幫你BOOK 場個個到時現身,簽埋名先走。咁已經攪掂了。

由於要佢現身多次,成本高左,場紙費因此又再升價………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-04-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:無既,好簡單,幫你BOOK 場個個到時現身,簽埋名先走。咁已經攪掂了。
....... (2013-04-09 14:53) 

一係再狠D, 規定登記人既身分證在使用場地時必須要交由場地負責人保管 (可以規定鎖係LOCKER 內) , 到完場時才可以攞返。 如果登記人要提早攞返身分證, 場內嘅活動就要即時停止。

不過咁做成本高得黎亦係會影響到用家…
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-04-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:無既,好簡單,幫你BOOK 場個個到時現身,簽埋名先走。咁已經攪掂了。
....... (2013-04-09 14:53) 

咁如果BOOK場果個真係有事黎唔到,咁20幾人咪無得踢?
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-04-09
又或者最直接既方法係: 執雞都要俾原價, 攪掂
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-04-09
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:又或者最直接既方法係: 執雞都要俾原價, 攪掂 [表情]  (2013-04-09 15:11) 

其實10幾20人係度等人地10幾20人唔黎踢,其實係咪無可能....
即是說,跟本執雞情況無乜可能發生?