• 18929閱讀
  • 449回復

[動漫](漫畫推薦)進擊的巨人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 225  發表于: 2017-01-10
佢個劇本真係好宏大…………宜家只係揭開左序幕既序幕………大把野未講到。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 226  發表于: 2017-01-10
回 tc2218 的帖子
tc2218:嘩!第一話伏到呢家既大伏線[表情] [表情]
好有由頭睇多次既衝動!
 (2016-12-09 06:58) 

己經咁做了。否則唔可能明佢講咩。

雖然宜家都仲有好多野唔明………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 227  發表于: 2017-02-05
我覺得佢係神早已經諗好哂個故事
唔係點解可以有咁既伏筆

艾倫訓著(個樣就好似佢變成巨人之後, 回憶返之前繼承巨人記憶時個樣) , 果時佢都話佢自己好似發左場好長既夢.

另一點就係第一話個標題 - 給兩千年後的你

依家個劇情, 計返個時間, 係差緊少少就二千年, 唔知個作者會點講.
簽契約是在1820年之前(果時就係主角阿爺同主角阿爸講出真相果時) - 743年

皇族進入圍牆應該係120年前 (進行左1700年左右的淨化行動, 跟主角世界認知巨人係在約107年前出現時間差唔多) - 果時主角15歲-850年

1820年 - 主角阿爸當係10歲, 佢個妹8歲, 佢19歲生左佢個仔, 佢個仔8歲果時做金手指(主角爸27歲)
入圍牆應該係1837年左右?? (27歲果時) ? 識左主角阿媽, 生埋艾倫, 到艾倫10歲, 佢老豆應該係37 - 40之間既事. 當係1850年 , 到依家時間, 艾倫15歲, 1855年, 仲差成百多年先係二千年???依度唔明...

另外故事開始年號係845 , 但人類入黎圍牆都係一百年前左右,點但年號會用到845 ??依度又唔明

寫到好亂@@.....可能我諗錯哂....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 228  發表于: 2017-02-05
但有野唔係好明

wiki講 - 743年從故事得知起1820年前,人類有巨人之力 (咁當時係主角阿爺同主角老豆講歷史, 我就當果時係1821年 - 果時佢老豆10歲)

743年 - 10歲

830年 - 比人發現

咁中間一百年去左邊???

定我又諗錯左
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 229  發表于: 2017-02-07
好難得一次過追哂, 點知冇咩人傾

話時話點解D人話獸之巨人就係吉克 ???
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 230  發表于: 2017-02-07
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:好難得一次過追哂, 點知冇咩人傾[表情]
話時話點解D人話獸之巨人就係吉克 ??? (2017-02-07 12:33) 

吉克係艾倫同父異母哥哥?
係既話就無錯啦
當年艾倫老豆打算偷偷用自己個仔混入島外世界特殊訓練部隊
點知自己個仔反而投靠左敵人,真係成為人地既士兵仲出賣成個組織
呢個仔咪就係今日帶領島外人黎進入場內做破壞既頭頭,獸之巨人囉
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 231  發表于: 2017-04-01
《進擊的巨人》第二季即將於今晚開播!
另外根據官方 BD 消息第二季總共為「12」話

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 232  發表于: 2017-05-02
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:《進擊的巨人》第二季即將於今晚開播!
另外根據官方 BD 消息第二季總共為「12」話
 (2017-04-01 12:23) 

追咗頭四集, 水準依然係咁高! 無失望.

睇完頭個集其實有D擔心, 驚套野變咗為暴力而暴力, 但之後都ok. 同埋我覺動畫解譯前因後果清楚好多, 可能有時真係頂唔順漫畫版D畫功......   
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 233  發表于: 2017-05-03
回 posouth 的帖子
posouth:
追咗頭四集, 水準依然係咁高! 無失望.
睇完頭個集其實有D擔心, 驚套野變咗為暴力而暴力, 但之後都ok. 同埋我覺動畫解譯前因後果清楚好多, 可能有時真係頂唔順漫畫版D畫功...... [表情]  [表情]  

我都淨係追動畫,落後漫畫進度好多
試過睇漫畫,同樣原因放棄左

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 234  發表于: 2017-05-04
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:我都淨係追動畫,落後漫畫進度好多[表情]
試過睇漫畫,同樣原因放棄左[表情]  (2017-05-03 11:35) 

只要當係小說咁睇, 唔睇圖齋睇字, 係ok既......   
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 235  發表于: 2017-05-07
岩岩睇完93話我先知原來係同時間進行緊既
我成日以為係回憶
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 236  發表于: 2017-05-08
9年後…
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 237  發表于: 2017-06-17

【速報】《進擊的巨人》第三季製作決定!2018 年開播

http://justlaughtw.blogspot.com/2017/06/shingeki3-anime.html

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 238  發表于: 2017-06-24
回 滅羅 的帖子
滅羅:岩岩睇完93話我先知原來係同時間進行緊既
我成日以為係回憶[表情]  (2017-05-07 02:47) 

總算將大概既來龍去脈都講清楚了. 好有興趣睇呢九年來島上變成點, 亞妮的女巨人又被邊個繼承了
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 239  發表于: 2017-07-10
進擊的巨人 + 始祖巨人(艾倫)
超巨大巨人 (阿爾敏)
女巨人 (阿妮)

鎧甲巨人 (萊納)
獸巨人 (吉克)
(四腳步行型)巨人 (皮克)
戰槌巨人 (某君 from 戴巴家族)
顎巨人(尤彌爾) (波可)

出哂黎啦啵九巨人既真身