• 18916閱讀
  • 449回復

[動漫](漫畫推薦)進擊的巨人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 375  發表于: 2019-09-12
仲有,第一話一開始,係艾倫訓緊午覺,然後比三笠( 米卡莎)叫醒。醒左既艾倫,係流緊眼淚的。 三笠問佢咩事,做咩喊,佢都唔知。

呢一幕到宜家都無解釋過。

我絕對有理由相信,呢一幕將會係「最後的伏筆」。當整個故事完結之時,就係返番黎呢一幕之日。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 376  發表于: 2019-09-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:係好勁呀,係全部都一早埋下埋線架!唔係諗到個到先寫個到架。
好似進擊的巨人原來唔止可以繼承上代既記憶,仲可以通埋未來既「記憶」(未來⋯⋯個D 仲可唔可以叫「記憶」?)  呢點唔係宜家先講架。
....... (2019-09-06 15:08) 

有關記憶傳承既條件。

其中一個已經提及既條件:身體接觸有皇家血統既成員。呢方面,故事入面一直有提及。 所以艾倫第一次接觸已經巨人化的哎約阿媽(佢老豆前妻),就係第一次啟動記憶連接。 之後,接觸到新女皇 希斯特利亞個陣,再一次啟動記憶。之後就係佢哥哥。

咁有冇第二D 條件又係可以啟動記憶呢?例如,梟將進擊的巨人傳比佢老豆之前,點解可以有艾倫既記憶出現? 又點解連接既記憶只係部分,而唔係全部。邊部分可以連接,邊部分唔可以。係點介定。邊個決定⋯⋯⋯⋯大把問題,有排作者解釋。  

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 377  發表于: 2019-09-12
我已經第三次重睇呢部作品了。

第一次睇個陣,我諗我有一半既野係唔明。應該話,我甚至連D 角色係邊個打邊個都作唔清。連個故事講緊咩都係一知半解。 所以睇到一半就放棄了。

第二次睇,叫左睇得明個故事了。亦勉強認到邊個打邊個了。但都係睇得好粗疏。好多細節事後先知原來係忽略左(無計,D 細節真係太細)。

第三次重睇,應該係上兩個月既事。故事都差唔到開展到尾段。好多伏筆都出哂黎。到第三次重睇,先有左某幾個重要概令之後,睇番先知原來自己之前兩次基本都唔算係睇得明個故事。第三次睇,先真真正正明白,了解作者係到講緊咩。 有一種,「 啊!!原來係咁!!!」 既感覺。

但我相信,當整個故事完結後,我應該會第四次再重睇呢部漫畫。因為我相信我仍然遺漏左好多作者既深意,伏筆,訊息係其中。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 378  發表于: 2019-09-12
freezefox:仲有,第一話一開始,係艾倫訓緊午覺,然後比三笠( 米卡莎)叫醒。醒左既艾倫,係流緊眼淚的。 三笠問佢咩事,做咩喊,佢都唔知。
呢一幕到宜家都無解釋過。
....... (2019-09-12 10:22) 

係啦, 佢仲問三笠, 點解佢頭髮長左, 因為未來的三笠係短髮的~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 379  發表于: 2019-09-12
回 麻凡 的帖子
麻凡:係啦, 佢仲問三笠, 點解佢頭髮長左, 因為未來的三笠係短髮的~ (2019-09-12 12:41) 

真係無睇過一部長篇漫畫,十年前出第一話時,已經係諗哂成個故事既架構、內容、發展、伏筆!全部諗好哂的!

點做到的!

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 380  發表于: 2019-10-10
122話, 講出巨人的起源了, 好慘......

雖然都未交待之後點分咗九大巨人出黎
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 381  發表于: 2019-10-11
高!終於聯繫返第一話!
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 382  發表于: 2019-10-14
回 迪克 的帖子
迪克:高!終於聯繫返第一話! (2019-10-11 15:08) 

邊到連繫返第一話?

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 383  發表于: 2019-10-14
freezefox:邊到連繫返第一話? (2019-10-14 12:06) 

標題,第一話,「致2000年後的你」,第122話,「來自2000年前的你」

只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 384  發表于: 2019-10-15
回 迪克 的帖子
迪克:標題,第一話,「致2000年後的你」,第122話,「來自2000年前的你」
 (2019-10-14 15:48) 

但內容其實無關係架喎⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 385  發表于: 2019-10-15
我意思係呢一話入面其實無咩同第一話係有關連架喎。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 386  發表于: 2019-10-15
freezefox:但內容其實無關係架喎⋯⋯⋯  (2019-10-15 12:25) 

但就點明左當時致2000年後的你,係由始祖搵艾倫
只愛足球
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 387  發表于: 2019-10-18
仲未交代女巨人阿妮
淨係知道艾爾明會耐不耐探佢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 388  發表于: 2019-11-16
123 有了!大反攻!

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 389  發表于: 2019-11-17
freezefox:123 有了!大反攻! (2019-11-16 13:16) 

繼續回憶返當初. 又要等可能成個月  
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!