• 18733閱讀
  • 449回復

[動漫](漫畫推薦)進擊的巨人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 435  發表于: 2021-03-10
變巨人前,比多兩個大頭,比多兩句對白都無⋯⋯⋯⋯

真係陰公。話哂都係元老級角色哎。由最初頭幾話就出場,一直帶到宜家⋯⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 436  發表于: 2021-03-10
不過下話就最終回了
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 437  發表于: 2021-03-10
回 迪克 的帖子
迪克:不過下話就最終回了 (2021-03-10 13:39) 

得返一話⋯⋯⋯⋯

死啦,我感覺會爛尾⋯⋯⋯⋯

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 438  發表于: 2021-04-09
個結局想點呀。。。
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 439  發表于: 2021-04-09
BBQ跳起yeah D frd wor
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 440  發表于: 2021-04-10
啊⋯⋯⋯咁就完左囉⋯⋯⋯

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 441  發表于: 2021-04-10
BBQ ending......

結局好老土.......

人類面對共同敵人係會諒解.......但係共同敵人消失自然就繼續互相殘殺, 點會唔開槍咁反智......

失敗.....
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 442  發表于: 2021-04-10

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 443  發表于: 2021-04-10
之前描寫人性咁細致, 居然咁樣就完
一句巨人之力消失, 全部變番人
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 444  發表于: 2021-04-10
幾點想講:

1. 艾倫發動地鳴既原因根本唔成立! 殺左全世界八成既人⋯⋯就係為左呢個目的?! 真係講唔通囉。 佢地自己呢邊都死好多人架喎⋯⋯⋯ 死咁多人⋯⋯⋯就係為左咁?! 仲有,呢個目的最後可否達到根本天曉得。在我黎講。我覺得根本唔可能達到。 真係走去篤篤個鼻哥話始祖係我消滅既,咁就有人信架囉咩⋯⋯⋯ 你話係就係呀? 證據呢? 咁大既功勞。 你唔係以為無人會走出黎冒認係話? 所以艾倫成個行動既動機根本就牽強到不得了。

老老實實,佢個哥個套全種族自然消失既構思反而更合理,更可行,更有理據。

2. 如果簡簡單單,令巨人係世上消失就可以解決所有問題既話,就唔駛攪咁多野啦。 事實作者自己都畫左,巨人消失後,戰爭根本唔會停止。 墙內墙外既人既互相猜忌亦唔會消失。 所以,令巨人消失唔會係解決方法囉。 最重要係,你根本無可能證明呢樣野。 退一萬步講, 如果令巨人消失可以解決問題⋯⋯⋯咁艾倫發動地鳴黎把鬼咩。 晨早自盡咪得囉。

3.  解決始祖既心魔或心障既人⋯⋯⋯點解係三笠( 米卡沙) ?!WHY ?!?! 點解關佢事?! 完全無解釋⋯⋯⋯就咁講一句就當係⋯⋯⋯

只能說,個局開得太大了⋯⋯⋯ 其實預左係收唔到科的⋯⋯⋯⋯ 現實世界發生既話,可能真係一係墙內人殺盡墙外人,一係墙外人殺盡墙內人⋯⋯⋯⋯真係唔會有一個「結局」囉⋯⋯⋯所以要整個結局比佢⋯⋯⋯就會變成宜家咁。  
[ 此帖被freezefox在2021-04-10 20:05重新編輯 ]

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 445  發表于: 2021-05-23
聽聞出左加頁版
但我睇開果個網未有
只愛足球
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 446  發表于: 2023-11-09
動畫最後一集出埋, 大家睇咗未? 有咩感想?
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 447  發表于: 2023-11-12
由第一季返睇中
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 448  發表于: 2023-11-12
回 posouth 的帖子
posouth:
動畫最後一集出埋, 大家睇咗未? 有咩感想? [表情]  

動畫黨表示好滿意
唔覺有爛尾,作者應該動畫有補完
字幕個段真係好應景,阿寶.jpg。。。。
陪左我十年既動畫,但由第一季打巨人既震撼,第二季親生仔自爆,第三季打獸巨到第四季變左全面戰爭
每一幕都好深刻
加埋個世界觀同中間d伏筆,好enjoy呢過十年既旅程
[ 此帖被羅力亞在2023-11-12 19:36重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 449  發表于: 2023-11-13
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:動畫黨表示好滿意[表情]
唔覺有爛尾,作者應該動畫有補完
字幕個段真係好應景,阿寶.jpg。。。。
陪左我十年既動畫,但由第一季打巨人既震撼,第二季親生仔自爆,第三季打獸巨到第四季變左全面戰爭
....... (2023-11-12 19:33) 

由黑白對立, 到之後只有觀點與角度, 無絶對正義, 無絶對大壞蛋, 一下子由卡通變成成人卡通.

最後呢集我諗我最唔中意係打鬥得黎, 對手只係不停出新敵人, 打都打唔完, 咁就搞咗一個鐘. 好似得蠻力, 無乜別出心裁的計劃/計謀等等, 最後只係引爆炸彈炸開條頸. 雖然漫畫都睇咗, 但之前每次係動畫版的安排同節奏更精采. 今次結局篇, ok喇.

最好睇覺得係字幕個段  
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!