• 6435閱讀
  • 160回復

[日本]6月11-26 京阪神/北海道 16日行程 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-05-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:你唔係下個月去咩? (2013-05-06 21:45) 

係呀
早D book北海道(尤其民宿)既話好似會多D選擇
因為北海道唔似大阪咁方便……遲book 住既地方太吊腳就麻煩…
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-05-09
終於book左第一間民宿…星の庵
但行程已經要有改動
小樽要變成第二日行程
要遲一日入富良野嗰區…
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-05-09
回 太伊 的帖子
太伊:終於book左第一間民宿…星の庵
但行程已經要有改動
小樽要變成第二日行程
要遲一日入富良野嗰區… (2013-05-09 01:33) 

係邊架?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-05-09
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-05-09
freezefox:係邊架? (2013-05-09 01:49) 

美瑛 星の庵
用email聯絡既
用屋主D有限英文聯絡

想去呢間因為夜晚個景/吹水會/D野食
唔係話平,亦好遠車站(好彩有接送)
但唔知點解係想住呢間…

本來13/6佢話冇位,問我14/6
而反正我其他野都未book
所以就接受左
希望咁既命運係好事

而家諗緊富良野住邊間好…
因為睇埋backpacker我都係見人介紹既都係美瑛多
富良野我就仲睇緊邊度好…

另外你有冇去過登別浸溫泉?我諗呢個都要快D揀左先……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-05-10
回 太伊 的帖子
太伊:美瑛 星の庵
用email聯絡既
用屋主D有限英文聯絡 [表情]
....... (2013-05-09 23:35) 

溫泉我去左洞爺湖。

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-05-10
唔好意思, 我想借呢度問少少野, 我11月先去大阪

聽聞由和歌山去白濱都要一兩小時,
如果我打算係白濱浸溫泉, 即係一泊兩食那種.  又想去和歌山坐貓火車, 行和歌山城, 黑潮市場及 歐洲城 , 是否須要係和歌山住多一晚先足夠呢 ?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-05-10
回 bbq903 的帖子
bbq903:唔好意思, 我想借呢度問少少野, 我11月先去大阪 [表情]
聽聞由和歌山去白濱都要一兩小時,
如果我打算係白濱浸溫泉, 即係一泊兩食那種.  又想去和歌山坐貓火車, 行和歌山城, 黑潮市場及 歐洲城 , 是否須要係和歌山住多一晚先足夠呢 ?  (2013-05-10 09:35) 

做咩騎劫人地個TOPIC?開個新架嘛。

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-05-10
freezefox:做咩騎劫人地個TOPIC?開個新架嘛。[表情] (2013-05-10 09:44) 

我見我十一月先去, 唔使開啦 , 而家只係pre-plan
見呢度都有講京阪神 , 順便問一問
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-05-10
回 bbq903 的帖子
bbq903:我見我十一月先去, 唔使開啦 , 而家只係pre-plan [表情]
見呢度都有講京阪神 , 順便問一問 [表情] (2013-05-10 09:57) 

問下問下你就會愈問愈多架啦。都係自己有自己既TOPIC 好。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-05-10
其實我都想知……

只係真係仲有好多功課忙緊
又未搞掂北海道
所以白濱嗰邊既行法我都未得閒理……
[ 此帖被太伊在2013-05-10 20:52重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-05-11
和歌山去白濱,大概一小時車程(自駕計)。話遠唔遠。一般都會一早出發,由大阪開一個鐘頭車,去到和歌山既幾個景點玩下。下午食埋飯先再開車入白濱。CHECK IN 完後可以順道到千疊崖、三段壁等景點睇日落。又或索性係酒店浸住溫泉睇日落都得。然後係酒店享受一頓美食。

和歌山較人熟悉既景點有和歌山城,櫻花期間特別多人去。平時就同大阪城、二條城個D 差唔多。如果睇左一個就唔駛再睇多個。會幾悶。另外有個黑潮巿場。可以睇到即場解剖含拿魚既表演。仲可以係個到買到海鮮即場BBQ。對住個海,都幾舒服。個到有燒烤爐提供的。不過黑潮巿場比較細。另外近白濱個邊有個拖羅巿場,個個會大D 。多D 野睇。

黑潮巿場其實就係係遊艇城入面。有時間可以係遊艇城行下。個到好有歐陸風味。又有海釣提供。幾十蚊租埋工具,買埋魚餌,玩番一兩個鐘都幾好。比得起錢,可以入魚池釣。但幾舊水囉……好貴囉………但釣上黎既魚就條條都好大條。咁其實即係幫佢買魚……

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-05-11
以上景點用唔到你幾多時間。一個朝早加半個下午夠有突。所以唔駛係和歌山住一晚。直入白濱吧。反而,如果你可以花多一日係白濱。我建議你可以再入去一個叫那智既地方。個到有個好大既魚巿場,朝朝六七點有吞拿魚拍賣,幾百條吞拿魚放係你面前,都好壯觀下。但一定要住近個邊先得。白濱去那智,成兩個鐘車咁滯。除非你半夜起身,否則趕唔切去那智的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-05-11
呀,仲有一樣,貓車站,不去也罷。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-05-11
開始發現好難plan去浸溫泉……
而家行程改左
11/6 (Tue) 札榥
12/6 (Wed) 札榥 (小樽)
13/6 (Thurs) 札榥->富良野+中富良野 住中富良野 夕茜舎
14/6 (Fri) 上富良野+美瑛 住美瑛星の庵
(我覺得自己都好勁…唔荒山野嶺都唔book)
15/6 (Sat) 美瑛->去旭川->動物園->札榥
16/6 (Sun)札榥
17/6 (Mon) 登別 溫泉 (1晚)
18/6 (Tue) 1250 飛

想問幾個問題
旭川個動物園值唔值得去?附近D舖頭其實係咪冇咩特別野……?
我睇書嗰度重點係個動物園,但其他野就冇咩介紹……

而另外,我發現左原來登別夏季冇車直接到新千歲機場…
即係變左一係飛的一係轉好多程車…
我諗緊好唔好搵過第日去……