• 6513閱讀
  • 175回復

[攝影]想買部相機唔知買咩好 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2013-06-02
回 freezefox 的帖子
freezefox:疑?咁如果我去百記買5D3,咪平成千蚊?! (2013-05-30 16:10)

如果無計錯數的話
enjoy同銀聯$200=1, 簽6316回600, (600/19)x200
others, $250=1, 簽7895回600, (600/19)x250

咁我當markIII$22000到...
如果你分3張恆生去簽的話都夠回1800了
sales通常都肯幫你分,最緊要問清楚

https://bank.hangseng.com/1/2/chi/personal/cards/spending-privileges/extra-cash-dollars
記住要reg同睇清條款星期六日買
其實恆生d指定商戶有咁多間,得閒可以再格下價,如果豐記同百記同價,送d野又一樣
去豐記仲有易賞錢計返都成$50架
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2013-06-02
freezefox:抵喎。比兩二舊幾可以買多粒電,多張卡,仲要多塊FILTER! (2013-05-28 22:58) 

其實去大鋪買真係睇你磨得耐唔耐
一開始都係跟d例牌野同額外一卡一電
之後我磨多兩磨又出下口術就由額外一卡一電變兩卡兩電
最後佢話比埋filter我,話到左pre-set既贈品極限
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2013-06-02
已買EPL3

包2 粒外電, 腳架, 布, 除塵個PUMP, 閃光, 相機袋, MON 貼,16GB card + filter

total 2990

幫阿妹買左個鐵三角耳機 +199

但用渣打卡 平番150!

(跟番pong個sales買adore thx pong)

佢話我一日賣幾部epl3 唔記得咁多人
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2013-06-02
回 CKL 的帖子
CKL:如果無計錯數的話
enjoy同銀聯$200=1, 簽6316回600, (600/19)x200
others, $250=1, 簽7895回600, (600/19)x250
....... (2013-06-02 14:35) 

邊到搵三張恆生卡。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2013-06-02
回 KaiMatthewBot 的帖子
KaiMatthewBot:已買EPL3
包2 粒外電, 腳架, 布, 除塵個PUMP, 閃光, 相機袋, MON 貼,16GB card + filter
total 2990
....... (2013-06-02 15:11) 

都唔出奇,咁多人, 見到就可能記得
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2013-06-03
freezefox:邊到搵三張恆生卡。[表情] (2013-06-02 23:40) 

我自己有3張
visa+銀聯+enjoy
咁唯有睇下屋企人有無啦
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2013-06-25
旅行影左幾千張過後, 覺得EPL3 都幾抵玩

對焦快,影出黎D 相清, 隻色個人覺得同真實近似

唯一問題係食電都幾快, 成日狅影要換2 嚿多d

有時好好太陽, FOCUS 天-->人變黑, FOCUS 人-->天成個白左, 可能唔關機事, 之後自己好多時打番燈TUNE 下, 但都總有D 唔自然
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2013-06-25
回 CKL 的帖子
CKL:我自己有3張
visa+銀聯+enjoy[表情]
咁唯有睇下屋企人有無啦[表情] (2013-06-03 01:55) 

我結果去左中原買!

用兩張恆生卡!每張恆生回贈600,中原300,合共900!有一張仲多幾十(佢講解完我都唔太明點解)。另一張仲有八達通易賞錢,120。

兩張加埋,回贈成2000蚊了!

其他送保護貼、SD 卡,仲比我個FD 屈佢送左兩個風筒(每個一舊水)!最令我意外既係,個日佢地咁橋推出另一個優惠,送多支40 2.8既餅鏡(呢支野要千五蚊以上的)。

頭頭尾尾,回贈加埋禮品幾乎4000 蚊了!17% OFF!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2013-06-25
回 PonG 的帖子
PonG:旅行影左幾千張過後, 覺得EPL3 都幾抵玩
對焦快,影出黎D 相清, 隻色個人覺得同真實近似
唯一問題係食電都幾快, 成日狅影要換2 嚿多d
....... (2013-06-25 10:17) 

食電係所有無反既通病,死症黎的。因為佢下下都要用個顯示器黎取景同埋睇相。唔似單反可以用觀景器。所以你點都要帶定兩舊電出街的了。

至於背光問題,呢個係攝影技術問題,同部機無關。你要試下換換角度,避免人同後面既景光差太大!相機就到個人就就唔到個天!就到個天就就唔到個人。

另一個方法,加閃光燈。呢種方法有個名堂,叫壓光法。

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2013-06-25
freezefox:食電係所有無反既通病,死症黎的。因為佢下下都要用個顯示器黎取景同埋睇相。唔似單反可以用觀景器。所以你點都要帶定兩舊電出街的了。
至於背光問題,呢個係攝影技術問題,同部機無關。你要試下換換角度,避免人同後面既景光差太大!相機就到個人就就唔到個天!就到個天就就唔 .. (2013-06-25 11:00) 

我都覺係唔關機事, 得閒UPLOAD D 旅行相上黎俾大家望下
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2013-06-25
回 PonG 的帖子
PonG:我都覺係唔關機事, 得閒UPLOAD D 旅行相上黎俾大家望下[表情] (2013-06-25 11:15) 

好呀,近排旅遊版都好旺下。好多遊記。