• 3276閱讀
  • 69回復

轉貼: 日本漫画界的十大拖稿天王 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-05-15
話說今日得得地閒,呢期又無咩劇好追,就諗住search下hunter x hunter幾時會更新啦
我google "富坚义博" 之下,竟然但出呢個文章,好友有唔少漫話愛好家,所以就轉貼比大家分享下。
下面十大拖"漫"大家認唔認同呢?當中大家又追過睇過邊套?

我本人就睇左1,3,4,6,7,9,同埋候補......都真系幾甘.....

順手google埋5星物語,search完就有D興趣,因為作家系有參與Z高達同ZZ高達制作
其中百式同卡碧尼都系呢位大師既設計!!

大天王:高屋良树,作品《殖装甲凯普》,1985年起连载。
点评:
日本漫画史上最富传奇色彩的拖稿大师,自打出道以来便以拖稿闻名于世,心情好时,或许1个月更新一次,心情差时,或许1年才更新一次。无怪乎都26年了,尚完全没有完结的迹象。有人曾这样叹道:死去元知万事空,但悲不见凯普终。待到强殖完结日,家祭勿忘告乃翁。没办法呀,谁叫作者有钱,漫画对他来说只不过是纯粹的副业而已。

二天王:永野护,作品《五星物语》,1986年起连载。
点评:
若问有哪部漫画能与《强殖装甲凯普》比拖稿,《五星》不出,谁与争锋,整整25年了,才出了12卷,这等速度只怕高屋良树也自愧不如。

三天王:荻原一至,作品《暗黑的破坏神》,1988年起连载。
点评:
史诗级的巨作,可惜是个无底的拖稿巨坑。

四天王:富坚义博,作品《猎人》,1998年起连载。
点评:
说句公道话,《猎人》刚连载时,作者还是比较勤快的,可越到后来便越懒,漫画全成了草稿画尚且不说,即便是这种草稿画也不知有多久没更新了。

五天王:细川智荣子,作品《尼罗河的女儿》,1976年起连载。
点评:
日本拖稿界的开山始祖,骨灰级的拖稿天后。

六天王:山原义人,作品《龙狼传》,1993年起连载。
点评:
说真的,山原义人和富坚义博简直就是拜把子兄弟,不仅一样拖稿,就连后期画风崩溃也如出一辙。

七天王:贞本义行,作品《新世纪福音战士EVA》,1995年起连载。
点评:
动画都完结多少年了,可漫画仍在慢悠悠地出,虽然我不相信作者敢改剧场版的结局。

八天王:三浦建太郎,作品《剑风传奇》,1992年起连载。
点评:
又一部史诗级的巨作,可惜同样是个无底的拖稿巨坑。

九天王:车田正美,作品《NEXTDIMENSION冥王神话》,2006年起连载。
点评:
当初《冥王神话ND》比《冥王神话LC》还早4个月开始连载,可如今《冥王神话LC》都以223话完结了,但《冥王神话ND》却还停留在35话,以这个速度,不知猴年马月才能完结。

十天王:井上雄彦,作品《浪客行》,1998年起连载。
点评:
又一部史诗级的巨作,可惜仍旧是个无底的拖稿巨坑。

候补天王:佐藤霄吉,作品《学园默示录》,2006年起连载。
点评:
虽然此漫从各方面都无法同上述几部相提并论,可唯独在拖稿这一点上却绝对是长江后浪推前浪,才出了25画便休刊1年,好不容易复刊了,又是不定期连载,这样下去,真不知何日才是个头。

link:http://tieba.baidu.com.cn/p/1066420629?see_lz=1
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-05-22
三天王:荻原一至,作品《暗黑的破坏神》,1988年起连载。
点评:
史诗级的巨作,可惜是个无底的拖稿巨坑。

唔單止拖啦,個故事仲斷開一截截。天使滅世個到,真係睇到人一頭霧水!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-05-22
我得4,8 同候补天王 睇過

EVA ,睇過動話,未睇過漫畫 所以唔明點解動話完左仲有漫畫出,正常唔係出完漫畫先出動話既咩
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-06-10
5星物語 重未完???  
前年唔係話會完咩,  如果依家都重未完既,  
咁5,6年前我聽到既不完謠傳 真係好大機會成真
  (此謠言來自當年一位漫畫店老闆, 亦係5星物語迷)
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-06-10
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-06-10
《浪客行》會完既我諗, 我睇過 1,4,6,7,9,10
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-06-10
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-06-10
回 煙花 的帖子
煙花:《浪客行》我有頭4期....之後就[表情] (2013-06-10 22:37)

我由第一期買到依家  
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-06-10
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-06-10
回 煙花 的帖子
煙花:五星物语 真係未完....
新世纪福音战士EVA
早一星期睇完....感覺想大把大把咁煎佢.....
....... (2013-06-10 22:29) 

Gantz  應該係被人叫 拖長既漫畫黎 ,   不過都就黎完,  連超神都出埋黎,  都應該沒野講啦掛
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-06-10
回 煙花 的帖子
煙花:[表情]
我頭4期係當年問我表哥"借"........
(2013-06-10 22:43)

由井上雄彦開始畫《浪客行》,   就有一個謠言:   畫完《浪客行》就會開始畫返 Slam Dunk

其實, 《浪客行》真係幾好睇,  可以睇到井上雄彥既功力提昇以外,  重可以睇到佢係本書度, 點樣解釋宮本對所謂 [強] 同 [力量]
[ 此帖被dolphindt在2013-06-10 22:51重新編輯 ]
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-06-10
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-06-10
龍狼傳開頭唔錯的,點知愈拖愈離譜!頂唔順,睇左三十幾期都放棄了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-06-10
回 煙花 的帖子
煙花:下期完左O既只係序..........重新開始初章~~~[表情] (2013-06-10 22:47) 

唔係掛, Gantz 咁都重唔完,   唉......... 大失望
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-06-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:龍狼傳開頭唔錯的,點知愈拖愈離譜!頂唔順,睇左三十幾期都放棄了。 (2013-06-10 22:48) 

龍狼傳我買到主角出塞外,  之後就真係頂作者唔住,  立即果斷放棄