• 3275閱讀
  • 69回復

轉貼: 日本漫画界的十大拖稿天王 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2013-06-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:因為中間有一大段係跳左格………咩都無講過的…………而前前後後只係係到猛拖稿,同埋賣弄色情!! (2013-06-11 10:15) 

呢套真系我睇過最甜既一套漫畫
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2013-06-13
回 隨風 的帖子
隨風:咁你要望佢二百歲都未死[表情]
陳某話畫完火鳳會畫番充神榜[表情] (2013-06-11 23:34) 

我諗唔洗既~ 火鳳好似01定02年開始,12年黎呢家講到長板,都應該3份1啦~
我諗24年後會差唔多完架喇
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2013-06-13
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:呢個我都係! 龍狼個故事係幾好的, 但真係頂唔順, 我1x期就放棄了 (2013-06-11 14:39) 

我記得我睇到打完赤壁就無追喇
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2013-06-13
回 dolphindt 的帖子
dolphindt:烙印以前真係畫出果種黑暗同絕望感,   而且, 主角對前路接近一沒所知,
更加強咗讀者對故事既好奇心,  但係點解, 要將烙印無拉拉變成 RPG game 啊,
....... (2013-06-11 10:44) 

你當佢係2套唔同漫畫, 咁應該會睇得舒服d.....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2013-06-13
freezefox:有呢方面既潛質架,呢套野…………[表情]
....... (2013-06-11 11:03) 

我就係覺得one piece拖橋 (下個島>打boss>下個島>boss.....), 所以冇睇好耐......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2013-06-13
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:呢個我都係! 龍狼個故事係幾好的, 但真係頂唔順, 我1x期就放棄了 (2013-06-11 14:39) 

回到過去返三國時代, 就係大家打機都做既事, 好易有代入感

但係一開始就學仙術已經令佢返唔到轉頭 (打三國志用仙術/妖術根本就係屈機....), 好難想像學識仙術既志狼連神(大狼)都打得贏, 會輸俾"普通人"......
在線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2013-06-13
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:我就係覺得one piece拖橋 (下個島>打boss>下個島>boss.....), 所以冇睇好耐......[表情] (2013-06-13 12:43) 

沒辦法, one piece 一開波就講到個世界超大,  同HUNTER 一樣,

但係,  一個就畫到病,   一個就打 online game 打到病
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2013-06-13
icemanbergkamp:我就係覺得one piece拖橋 (下個島>打boss>下個島>boss.....), 所以冇睇好耐......[表情] (2013-06-13 12:43) 

但佢每一次既旅程都有唔同,每一次既經歷都有獨特之處喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2013-06-13
回 tc2218 的帖子
tc2218:呢套真系我睇過最甜既一套漫畫[表情] (2013-06-13 00:41) 

島耕作仲甜。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2013-06-13
回 tc2218 的帖子
tc2218:我諗唔洗既~ 火鳳好似01定02年開始,12年黎呢家講到長板,都應該3份1啦~
我諗24年後會差唔多完架喇[表情] (2013-06-13 00:44) 

咁講真,三國演義本身都係前重後輕,前面著墨多多,後面草草帶過。唔出奇的。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2013-06-13
freezefox:但佢每一次既旅程都有唔同,每一次既經歷都有獨特之處喎。 (2013-06-13 14:15) 

關於對one piece 既評價, 我幾同意呢篇野....

http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60037&sn=579282
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2013-06-13
icemanbergkamp:關於對one piece 既評價, 我幾同意呢篇野....
http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60037&sn=579282 (2013-06-13 14:42) 

嘩!寫咁多字呀!好認真呀!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2013-06-13
回 dolphindt 的帖子
dolphindt:沒辦法, one piece 一開波就講到個世界超大,  同HUNTER 一樣,
但係,  一個就畫到病,   一個就打 online game 打到病  (2013-06-13 13:21) 

格鬥/運動類漫畫通常都係講主角成長, 結果升lv 去到咁上下就到樽頸位.....

唔想咁快見頂, 唯有一開始世界觀大d, 多d同伴, 不過問題就好易迷失, 或者節奏拖得太慢....

能夠一直有條理咁描寫主角同佢既同伴成長, 唔會橫生人物或者令本身角色突然失蹤, 咁多數已經係殿堂級漫畫

(雖然當年睇龍珠一路睇一路鬧, 依家諗返轉頭其實已經算係咁....)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2013-06-13
freezefox:嘩!寫咁多字呀!好認真呀![表情] (2013-06-13 14:51) 

係ar, 之前無意中search到....

千字文對於好多台灣/內地人真係碎料.....

正如以前我都自以為對三國史好熟, 不過有次search個台灣(定內地??)講三國forum, 個個都講到好似博覽群書出口成文咁, 只能夠講二岸三地既閱讀寫作文化真係差好遠.....
在線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2013-06-13
Re:回 freezefox 的帖子
icemanbergkamp:
關於對one piece 既評價, 我幾同意呢篇野....
http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60037&sn=579282

我認同文章內某些觀點,  例如戰鬥既冗長啊,  每個人都要打啊,  給別人想像的強大戰爭場面,  郤只有給觀眾想像的一半不到等,  我也滿認同的,

但對於路飛(魯夫) 要心智成熟這一點,  我郤有所保留到有一點不認同,

每個年代都有代表性漫畫,  前少少既可能係龍珠啊,  星矢啊, 再前d 明日之丈(鐵拳浪子), 北斗啊,  黃金戰士啊 等等等.....

但係對於主角性格既描寫同刻劃,  都係貫徹一致,  始終如一,  

你不可能將星矢因為一路成長,  由 曱甴星矢變成黃金聖鬥仕咁看透世情,

你更唔可能將拳四郞 變到同 雷奧 咁爭天下,

one piece 起碼重要畫多10年, 或以上,  咁到時路飛咪要好似 火鳳 入邊 d 謀仕 咁機關算盡?

可以比個答案 沒可能,  

主角可能會因為故事內某些事件而產生變化,  但點變,  都係原本既主角性格,

如果作出太大改變,  咁反而會令到觀眾無所適從,  依家到底係睇緊熱血漫畫定係謀略漫畫?!  

尼個係第一點,  我好似寫得太長, 暫停

[ 此帖被dolphindt在2013-06-13 16:26重新編輯 ]