• 3278閱讀
  • 69回復

轉貼: 日本漫画界的十大拖稿天王 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2013-06-13
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:係ar, 之前無意中search到....
千字文對於好多台灣/內地人真係碎料.....
....... (2013-06-13 15:16) 

台灣同內地,  會有電視節目叫教授黎談討三國,  或者中史,  

香港沒可能叫TVB ,  開個節目黎, 揾內地教授黎講,

而且,  除咗三國,  連日本戰國史係台灣(或內地)forum,

個個都講到博覽群書咁,  連細到武將帺上既花樣,

係乜野宗教,  果個宗教既背景,  同 同一樣宗教但係唔同地區既花樣,  

有乜唔同,   都可以講出黎,  直情好係上緊歷史堂咁,  超勁~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2013-06-13
icemanbergkamp:關於對one piece 既評價, 我幾同意呢篇野....
http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60037&sn=579282 (2013-06-13 14:42) 

我有好多都唔認同
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2013-06-13
其實二年後佢性格上係有變到,我覺得佢最明顯既就係稱呼自己同伴果時,睇得出同二年前,佢語氣方面開始有少少命令既感覺,有一種船長的威嚴

另外佢做決定果時,有時係白痴左d,但必須的,因為佢性格就係咁,但佢依家唔係個個決定都冇用過腦諗過

我自己睇,二年後,佢地既笑料已經比之前少了很多了
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2013-06-13
岩岩 FB 睇到呢句.......

臼井已經仙遊,但報攤仲不斷有新嘅小新賣。
反觀富奸仲生勾勾,就連篇頭都冇幅…

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2013-06-14
回 dolphindt 的帖子
dolphindt:我認同文章內某些觀點,  例如戰鬥既冗長啊,  每個人都要打啊,  給別人想像的強大戰爭場面,  郤只有給觀眾想像的一半不到等,  我也滿認同的,
但對於路飛(魯夫) 要心智成熟這一點,  我郤有所保留到有一點不認同, .. (2013-06-13 16:15) 

我覺得個筆者唔應該睇OP,應該睇欺詐游戲/死神筆記

另外魚人島我唔覺得好拖,可能系筆者無follow個故事
魚人島交代人類/魚人/同貴族既confict,更加深入描述故事背境
仲有講到100年空白歷史同古代兵器
仲有鋪下斟平加入既伏線,交代左各個角色既upgrade
故事上好豐富同連貫

起碼結盟我覺得就已經系一種改變
需然luffy唔系好識利用結盟,但系都叫一種謀略,又唔改變luffy既個性
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2013-06-14
回 國球旗 的帖子
國球旗:岩岩 FB 睇到呢句.......
[圖片]
臼井已經仙遊,但報攤仲不斷有新嘅小新賣。
....... (2013-06-13 22:31) 

這是真的
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2013-06-14
回 freezefox 的帖子
freezefox:咁講真,三國演義本身都係前重後輕,前面著墨多多,後面草草帶過。唔出奇的。[表情] (2013-06-13 14:16) 

但我覺得以佢對每個人刻劃仔細既程度黎講

後面愈來愈多人物 只會著墨更多
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2013-06-14
icemanbergkamp:係ar, 之前無意中search到....
千字文對於好多台灣/內地人真係碎料.....
....... (2013-06-13 15:16) 

其實唔知大家n年前有冇上過一個叫小說村既網

個度既三國討論都好強 最記得有個post討論國力

連當年魏蜀吳糧草收入情況都搵到資料
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2013-06-14
回 隨風 的帖子
隨風:其實唔知大家n年前有冇上過一個叫小說村既網
....... (2013-06-14 09:00) 

個D 可能係碩士研究生。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2013-06-15
回 隨風 的帖子
隨風:其實唔知大家n年前有冇上過一個叫小說村既網
....... (2013-06-14 09:00) 

當年有上小說村
但講專業,三國大本營 - 月旦群英真係高手雲集