• 1619閱讀
  • 22回復

露宿黨佔領機場 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-06-15

【太陽報專訊】【專案組報道】本港機場變身露宿者之家!設備完善兼空間十足的香港國際機場,目前最少有十名露宿者盤據機場的入境及離境大堂,他們將大堂椅子當作大床,每日準時「起床」到洗手間梳洗,在書店看書、與友閒聊度過每一天。本報記者在機場接觸這班露宿者,發現他們各有自己的露宿故事,有的不欲成為子女及社會負擔,港泰兩邊走;有的更因雙失「無工作兼無公屋」,惟有在機場落腳,把機場當家。
凌晨時分,機場人流稀少,一頭灰髮的李婆婆獨自坐在機場入境大堂一角,悠閒地翻閱報紙,自得其樂享受那難得的寧靜。看得累了,她便將報紙丟在一旁,伸一伸懶腰,在椅上大覺瞓。
「瞓喺度都係迫不得已!」年約六十歲的李婆婆,自一年前起,已經將機場視為自己的家,白天到書店看書,或在機場內散步,晚上在大堂內睡覺,下月她更會一如以往,趁暑假到泰國一趟,「透吓氣」。
李婆婆坦言,泰國的生活指數較本港低,十多港元便能解決一天生活所需,一個數百平方呎的單位,月租只需千多港元,是真正「生活到」的地方,「其實我都唔想返嚟(香港),但特區護照只可以喺嗰度逗留三十日。」
李婆婆:唔想煩到兒女
育有一子一女的李婆婆為何不享兒女福,全因她深明子女各有家庭負擔,因此從沒有向子女透露自己露宿機場,「講咗又點呀,唔想煩到佢哋,好似依家咁,久唔久啲仔女同我飲餐茶,我已經心滿意足。」李婆婆指,以現時生活模式,其儲蓄多年的「養老金」尚可應付未來一段時間的開支,不欲兒女接濟,更絕不會領取綜援,不欲成為社會及子女的負擔。
「之前瞓過公園,近呢一年先搬入嚟,呢度真係舒服好多!」與李婆婆相比,屬於機場露宿新丁的Jackie,坦言未來會視機場為家,機場的舒適環境令他捨不得離開。四十多歲的失業人士Jackie,數年前因欠租被收回公屋單位,之後曾在多個公園露宿,直至去年十二月,因天氣太凍,才改在機場露宿至今。
Jackie:生活質素升呢
「嗰陣天氣太凍,想搵個室內有暖氣嘅地方。」Jackie自言,「入住」機場離境大堂後,生活質素得到莫大「提升」,除有冷暖氣,更有冷、熱水和電任用。Jackie更盡顯其生活智慧,盤據充電位置的角落,方便為其手機充電。Jackie更問記者:「邊度有平平地嘅平板電腦買?想買番部,呢度有WiFi可以上網,無咁悶。」
領取綜援的Jackie表示,機場消費太高,他會乘車到東涌或其他地方閒逛和買平嘢食,「行開行埋都會叫陳伯幫手睇住自己啲嘢,有時仲會一齊食飯傾吓偈。」雖然Jackie在機場生活只有短短半年日子,惟他與其他機場露宿者已建立深厚友誼。
陳伯:方便飛返內地
Jackie口中的「陳伯」,經常頭戴鴨舌帽和身穿深色運動外套,一身「運動裝」打扮,令年近六旬的他顯得較真實歲數年輕。陳伯指自己和家人原本在加拿大生活,女婿在內地開廠,女婿現時因有要事要長駐加拿大,他不時要代替女婿到內地打點廠務:「我時不時要上去(內地)一兩日,上面同香港都冇屋,咪喺呢度(機場)瞓囉。」

http://hk.news.yahoo.com/%E9%9C%B2%E5%AE%BF%E9%BB%A8%E4%BD%94%E9%A0%98%E6%A9%9F%E5%A0%B4-232026403.html
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-06-15
點解可以咁嫁

佢d環境真係好正
離線imhkg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-06-15
其實佢地的情況令人心酸,宜家報紙出左報道,我諗佢地都無左屋企了
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-06-15
回 imhkg 的帖子
imhkg:其實佢地的情況令人心酸,宜家報紙出左報道,我諗佢地都無左屋企了[表情]  (2013-06-15 15:18) 

未必掛,不過可能會有人做野,睇下可以點幫佢地

始終唔可以俾到個訊息公眾:「機場係可以免費俾你任訓」
離線imhkg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-06-15
希望有人幫下佢地啦~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-06-16
十個八個者,唔駛用到「佔領」呢個名語咁誇張既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-06-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:
十個八個者,唔駛用到「佔領」呢個名語咁誇張既。[表情] [表情]  

依排用開咩字就係唔係都亂咁用
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-06-16
朝早又真係幾多人係機場訓覺.

包括我..
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-06-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:十個八個者,唔駛用到「佔領」呢個名語咁誇張既。[表情] [表情]  (2013-06-16 00:28) 

遲D俾強國遊客知道呢個「好消息」, 到時就真係唔荒唔佔領囉
離線stevewong_20
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-06-18
有冷氣!!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-06-20
有冷氣有廁所有WIFI有電又大
香港機場真係好正
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-06-21
回 ArSo 的帖子
ArSo:有冷氣有廁所有WIFI有電又大[表情]
香港機場真係好正 (2013-06-20 19:22) 

香港機場係全世界黎講絕對係數一數二的。好多大城巿既機場都無我地咁正!

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-06-21
香港國際機場被Skytrax評為五星級飛機場,於2001年至2012年一直擠身三甲,期中8度排名第一。此外,香港國際機場於2006年至2008年及2010年4度被知名商務旅遊雜誌《商旅》評級為最佳機場,於2012年的《旅遊行業報》旅遊大獎選舉中,連續10屆獲選為最佳,並且在年客運量逾4,000萬人次的機場類別中,獲得國際機場協會推選為全球最佳。
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-06-21
令我諗起之前Tom Hanks有套戲叫 "The Terminal",好正~

BTW,香港機場真系超正
相比LAX國際機場真系天堂地獄
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-06-21
回 tc2218 的帖子
tc2218:令我諗起之前Tom Hanks有套戲叫 "The Terminal",好正~
BTW,香港機場真系超正
相比LAX國際機場真系天堂地獄[表情] [表情]  (2013-06-21 03:35) 

美國LA、三藩巿、SEATTLE、英國希斯路、德國慕尼黑、日本成田,全部都無香港咁靚咁正同埋咁有效率!