• 16601閱讀
  • 416回復

來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2013-06-17
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:應該唔關是否意甲是吧
應該係剛好有幾位好吹水而又要好的好友再同一個聯賽
....... (2013-06-17 16:43) 

因為我見連續三年都係意甲留言最多。

其實你地係點分邊D 人入邊個聯賽的?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2013-06-17
回 鬼影炎光 的帖子
鬼影炎光:其實我有一個想法,唔知可唔可行。
聯賽不再係個人活動,唧係可以組幾個人為一隊進行。(我建議用返FOA,LS果D隊)。咁可以發揮返個團隊性,同埋唔好浪費已組左隊的資源。點計分就要慢慢傾。咁當然的是,隊伍太少,聯賽性質無左。
或可以3個人一隊,好似籃球咁3on3。咁每周有私片 .. (2013-06-17 16:40) 

有D 繁複喎……

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2013-06-17
回 freezefox 的帖子
freezefox:抱歉因為我一直無參加過好友聯賽,所以我唔係太清楚個遊戲進程。頭先快納左一野,我發覺有幾個好特別既現象:
1. 留言好少:
明顯地,近年既好友聯賽既留言係一年比一年少。今年除意甲外,其他三個聯賽,每個既總留言都只係得十七八頁,減埋主持人每周公布既成績,佔三頁,即係得 .. (2013-06-17 16:23) 

我相信同歸屬感問題有關. 根本大家對本身玩聯賽其他玩家都唔熟, 有咩可以講呢 ? 所以做成各有各玩.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2013-06-17
回 bbq903 的帖子
bbq903:我相信同歸屬感問題有關. 根本大家對本身玩聯賽其他玩家都唔熟, 有咩可以講呢 ? 所以做成各有各玩.
 (2013-06-17 16:45) 

BINGO!!

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2013-06-17
freezefox:但點解每年都係意甲既人特別活躍呢? (2013-06-17 16:39) 

其實只要一個聯賽, 有一兩個好活躍份子, 就會有人搭訕,
第一年, 剛巧有sam, 第二年, 剛巧有reve,
只要每個聯賽都有呢D肯發言的朋友, 個個聯賽就會好熱鬧
加上佢地講私片, 講回本都好開心的咁傾幾十個post
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2013-06-17
freezefox:因為我見連續三年都係意甲留言最多。
其實你地係點分邊D 人入邊個聯賽的? (2013-06-17 16:44) 

基本上係之前一lot過,某季拎頭幾周來作一次排位賽

例如:
最高分->英
2.->西
3.->意
4.->德
5.->英
...............如此類推

之後就被分左入一個聯賽
例如入左意甲咁

每季頭幾位(好似頭3,唔記得)可以升班上至尊

中間某個排名前會留在意甲,餘下就拜拜,但下季可再透過排位賽再爭逐入聯賽的資格

至尊會有一堆降班,入返來4大聯賽

大致上就係咁

早幾季都有約60~70人參加排位賽爭果約40~50個開放的位

但近季好似報名人數僅多於位
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2013-06-17
回 bbq903 的帖子
bbq903:我相信同歸屬感問題有關. 根本大家對本身玩聯賽其他玩家都唔熟, 有咩可以講呢 ? 所以做成各有各玩.
 (2013-06-17 16:45) 

認同

例如有時想講下野,見d人都無咩回應,加上如果果d人唔熟,本身又唔係水客,就會連自己發言的意慾都會減退
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2013-06-17
回 youyou 的帖子
youyou:其實只要一個聯賽, 有一兩個好活躍份子, 就會有人搭訕,
第一年, 剛巧有sam, 第二年, 剛巧有reve,
只要每個聯賽都有呢D肯發言的朋友, 個個聯賽就會好熱鬧
加上佢地講私片, 講回本都好開心的咁傾幾十個post (2013-06-17 16:46) 

如果有您,一定爆post
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2013-06-17
科高蘭尼紐約人:認同
例如有時想講下野,見d人都無咩回應,加上如果果d人唔熟,本身又唔係水客,就會連自己發言的意慾都會減退 (2013-06-17 16:58) 

相信無回應先係最冇引 , 有d 參加後已經長期cd rom
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2013-06-17
科高蘭尼紐約人:基本上係之前一lot過,某季拎頭幾周來作一次排位賽
例如:
最高分->英
....... (2013-06-17 16:57) 

我覺得宜家個問題係聯賽太多,名額太多。

四大聯賽再加至尊聯賽,五個聯賽合共80隊波。但又互不關涉各有各玩(雖然至尊係由四大中抽玩家出黎組成,但玩足一季都同四大唔會有咩交流)。規模雖大但反而分視大家既注意力。德甲既人唔知意甲個邊既情況,英超既人亦唔會討論意甲既比賽。大家玩YFF ,坦白講,唔多唔少都因為個份虛榮感者。即係爭取高名次好成績從而得到大家既認同及讚賞。宜家辛辛苦苦玩足年,終於都羸左個德甲冠軍番黎。但卻好似無人知無人理的。同中左六合彩頭獎但原來分得幾十萬既感覺一樣。聯賽太多,冠軍太多,各有各玩,未能集中眾人視線,係問題之一。

另外,聯賽名額多,但今時今日,熱忱發言既會員少。我睇完今年既各大聯賽參賽名單後,就明白點解得意甲多人留言了。正如島主所講,吹水要講對手,要睇氣氛。意甲有幾個吹得幾咀既,就好易攪起個氣氛。其他幾個聯賽,好多都唔熟的,剩番既又好多都唔係強於吹水既人。放埋一齊,只會愈黎愈冷清。無人帶動嘛。

大幅精簡好友聯賽既規模,求質不求量,應該可以令好友聯賽重生!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2013-06-17
freezefox:我覺得宜家個問題係聯賽太多,名額太多。
四大聯賽再加至尊聯賽,五個聯賽合共80隊波。但又互不關涉各有各玩(雖然至尊係由四大中抽玩家出黎組成,但玩足一季都同四大唔會有咩交流)。規模雖大但反而分視大家既注意力。德甲既人唔知意甲個邊既情況,英超既人亦唔會討論意甲既比 .. (2013-06-17 17:12) 

我認同的

我覺得好友聯賽是有存在意義,減少隊伍是有助改變現況
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2013-06-17
我前面都提過只開一個聯賽
主要就係有鑑於宜家五個聯賽少人理希望用稀少性來刺激一下好友聯賽既吸引力
同時每隊至少兩人出賽令到受影響既五大聯賽人數減少同埋令以往單人戰模式加入新鮮感
每隊每週出兩個人
而計分可以係用返以往的10分為1球既方法 唔同既只係分數係同隊兩個人既總和
又或者係每隊兩個人 一個人的分為該隊既進攻分 一個人的分為該隊既防守分 (類似aveego)
一方既進攻分高過另一方既防守分10分為一球 如此類推
咁樣計分又唔會話難度同壓力太大 亦都給予每隊有一些玩策略既空間
如果一隊有三/四個人仲可以睇keep人黎出

至於升降班制我都覺得可以搞
辛辛苦苦升班應該都會有心機玩多一陣
1條評分好友元+1000
Gabriel 好友元 +1000 - 2013-06-18
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2013-06-17
同埋搞既比賽可以諗吓縮短聯賽週期
例如打單循環又或者減少人數 增加一下流動性用新血刺激一下回復
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2013-06-17
回 魚蛋 的帖子
[quote]魚蛋:同埋搞既比賽可以諗
離線wongfanshing
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2013-06-17
小弟同G版討論過, 下季世界盃會同佢合作舉辦

以下係下季既草圖, 希望各位好友比下意見..

Week 2-13: 分組賽 - 照舊48人分6組進行
小組頭2名出戰第1圈淘汰賽, 第3,4名打附加賽. (48人 -> 24人)
Week 15-16: 附加賽 - 12隊爭6個第2圈名額 (24人 -> 18人)
Week 18-19: 第1圈淘汰賽 - 18隊爭9個16強席位 (18人 -> 9人)
Week 20-21: 負方復活戰 - 之前附加賽+第1圈淘汰賽輸左既15支球隊, 玩2週淨鬥高分, 最高分7隊拎埋剩低7個16強席位 (9人 -> 16人)
Week 23-25: 16強
Week 27-29: 8強
Week 31-33: 4強
Week 35-37: 決賽
1條評分好友元+5000
Gabriel 好友元 +5000 - 2013-06-18