• 13357閱讀
  • 358回復

AVEEGO遊戲討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-06-29
多謝G版提點 + 科高支持(有點吃驚)

"""我每次出POST都會加插以下內容"""

往事只能回味 (第1回)
當年入好友玩AVEEGO都要考試??
重溫果陣既考試題目 同 各人貼堂 (我都經歷過)
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25164
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-06-29
回 lamho 的帖子
lamho:
[表情]多謝G版提點 + 科高支持[表情](有點吃驚)
.......

個個都好有heart咁答問題
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-06-29
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:
個個都好有heart咁答問題[表情]

係架不過我都答得幾差都可以入選

當年hkshearer既答案我次次睇返都好想笑

往事只能回味 (第2回)
以前AVEEGO遊戲版主kch曾經表示:
係圖書館上好友真係......
詳情: http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25638&ds=1&page=20#881706

[ 此帖被lamho在2013-06-29 21:50重新編輯 ]
在線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-06-29
support   
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-06-29
回 可可粉 的帖子
可可粉:
support [表情]  [表情]  

多謝支持!!! 你都加油!!!到時FOA會參加支持

""我每次出POST都會加插以下內容""

往事只能回味 (第3回)
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25638&ds=1#tpc
以前上位聯賽口號
週週互串與互數,深表愛護與關懷

[ 此帖被lamho在2013-06-29 22:02重新編輯 ]
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-06-29
回 lamho 的帖子
lamho:[表情]多謝G版提點 + 科高支持[表情](有點吃驚)
....... (2013-06-29 20:58) 

點解果時我唔洗考都有得玩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-06-29
回 lamho 的帖子
lamho:To realwayutd. 魚蛋 sikingthegreat
多謝你地3位上一次既支持[表情]希望大家有時間會支持一下[表情]
歡迎畀意見 可以畀我知道大家既想法[表情]
To 怒射角球旗
....... (2013-06-29 15:34) 

你放心啦, 今次報名人數一定再多過上次~~
我唔介意俾其他未玩過嘅人玩下, 最多我水照吹嘅啫~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-06-29
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:now you see me[表情] (2013-06-29 15:21) 

now you see me 真係幾好睇~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-06-30
回 lamho 的帖子
lamho:[表情]多謝G版提點 + 科高支持[表情](有點吃驚)
....... (2013-06-29 20:58) 

當年原來要考試選拔
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-06-30
回 sikingthegreat 的帖子
英俊:
點解果時我唔洗考都有得玩?[表情]

哈哈~唔知呢
不過考試呢個機制都幫到D手,首先更了解果個人清唔清楚大概點玩,另外就篩選一D無心玩既人。

sikingthegreat:

當年原來要考試選拔 [表情]

而家想用返 反正又唔洗我答既 跟住貼堂

往事只能回味 (第4回)
過往既AVEEGO賽制同一D策略,絕對適合新手瀏覽。

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25836&ds=1#tpc

[ 此帖被lamho在2013-06-30 10:08重新編輯 ]
離線亨利仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-06-30
我記得我都要考試
不過我係send比老狐的
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-06-30
d 題目好似係我出的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-06-30
創新模式幾正
不過我唔知你預算幾多人玩,太多人玩工作量太可怕了吧,
但太少人玩,個架構會站唔著腳,(6國,15級..)
當然,無論幾多人玩,都唔太可能玩15級,唔係到尾都無人上到位
18輪俾你贏到14輪都只不過係升到10級 ..所以10級都嫌多
而且18輪贏14輪本身已經係極困難
不過呢d細節唔駛咁深究先都ok ge
[ 此帖被真秘密在2013-06-30 23:24重新編輯 ]
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-07-01
創新模式 (已更新)

地圖

遊戲簡介
每名玩家在地圖上會進行侵略及建設,當有玩家土地數佔地圖(總數: 155土地)的3成(47土地)為勝出遊戲。(若遊戲未結束,會延續到下季進行)

遊戲玩法
1. 首先,每名玩家按照地圖上灰色位置,選擇自己的1個(首都)及2個(據點)
例子:
lamho玩家選擇 (B12) 作為 (首都) , (C14) 及 (D14) 作為據點
(註1: 首都 - 進攻及防守分數x1.5)
(註2: 若首都被攻佔,其他據點亦會屬於對方)

2. 然後,每週結果(傳統聯賽)將影響玩家命運
例子:
聯賽A賽果
會員 (球隊)                                  (球隊)      會員
icemanbergkamp (氷の宮殿) 0-2 (HInnnS) HINNNS)
sikingthegreat (Liverlona) 1-0 (不能說) 真秘密
朗尼 (朗尼) (總分: 73) *1-1 (總分:64.5) (Liger BB)  05cw2
英俊 (handsome united) (總分: 64.5) 0-0* (總分:65分)([hkbff.net]GREAT CHINA) 科高蘭尼紐約人
KeL (Rainie) (總分: 69.5) 0-0* (總分: 70) (ZizouFoReveR) reve

對陣勝方將獲得遊戲幣10值,同時可發動 侵略戰 (無須遊戲幣) 或 建設升級 (遊戲幣10值)
侵略戰: 侵略其他玩家的土地
建設升級: 強化自己現有的土地
建設升級表
最高層 城鎮 (防守分數x1.3)
第三層 圍村 (防守分數x1.2)
第二層 農地 (防守分數x1.1)
最低層 據點 (防守分數x1.0)

對陣敗方亦可獲得遊戲幣5值,但必需參與 防衞戰 (若其中一位勝方指名侵略)
防衞戰: 保護自己土地不被侵略

遊戲幣 (可購買以下項目)
(A) 買土地 (遊戲幣30值) (買下1處灰色的空置土地)
(B) 護城牆 (遊戲幣10值/1週) (令球隊防守分數x1.2)
(C) 攻城裝置 (遊戲幣15值/1週) (令球隊進攻分數x1.2)
(D) 遠程系統 (遊戲幣5值/1週) (可攻擊距離本土3格的地方)
(註: 每週只能使用1種項目)

級別層次
1. 皇帝 (擁有5處土地或以上)
2. 君主 (擁有4處土地)
3. 領袖 (擁有3處土地)
4. 地主 (擁有1處或2處土地)

政策 (根據以上級別層次而使用)
(A) 合盟 (皇帝使用) (最多能與1名玩家同盟) (功能: 可共同使用自己及盟友的球員)
(B) 離間 (君主級或以上使用) (功能: 消除合盟的作用) (即使對手使用合盟)
(C) 起義 (領袖級或以上使用) (功能: 將自己1名正選球員分數x2)
(註: 政策每週只可使用1種,不能與遊戲幣項目同時使用)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
因為最初個遊戲感覺不太完善,所以改左好多野。

希望上面個遊戲概念大家會鍾意

歡迎再畀意見 唔好意思
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-07-01
好有新意