• 2977閱讀
  • 24回復

白痴唔識重裝windows   求救~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線dolphindt

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-08-20
事原係入windows 時, 成日hold 係黑畫面度, 重會入唔到save mode, 所以想去重新裝過windows, 又順便轉做 64bit,
點知,  就算係問朋友惜既碟, 同自己去dl 既iso,  
都只會出現以下尼個msg:

此檔案的版本與你執行的WINDOWS版本不相容, 請檢查電腦的系統資訊, 判斷你需要X86(32位元)或X64(64位元)"的視窗

請問, 我要點先可以重裝到window ?? 救命~ HLEP~

我用緊 window 7 32bit SP1
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2500 3.3G 4核
4G RAM
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-08-20
入BIOS SETTING BOOT OPTION揀BOOT FROM CD-ROM

入番隻64BIT WINDOW7既碟入去,自己LOAD...入到去應該有得揀分DRIVE格式化,FORMAT完之後就下一步....下一步....下一步....下一步....下一步....下一步....攪掂

不過記得BACKUP要既野,咁樣FORMAT真係渣都冇的
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-08-20
@迪神  
救命啊,  我用咗 bios boot ,  佢會出現:

Windows has encountered a problem communicating with a device connected to your computer.

This error can be caused by unplugging a removable storage device such as an external USB drive while the device is in use, or by faulty hardware such as a hard drive or CD-ROM drive that is failing.
Make sure any removable storage is properly connected and then restart your computer.

If you continue to receive this error message, contact the hardware.

Status: 0xc00000e9
Info: An unexpected I/O error has occurred.
[ 此帖被dolphindt在2013-08-20 10:52重新編輯 ]
本帖提到的人: @迪神
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-08-20
重點係我已經 unplug 咗個後備 external, restart 咗又係尼段野,  其實我重差d 乜野呢??  
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-08-20
你個CD-ROM係唔係壞左
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-08-20
回 迪神 的帖子
迪神:你個CD-ROM係唔係壞左[表情]  (2013-08-20 10:51) 

但係佢又load 到隻碟,  好奇怪
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-08-20
回 dolphindt 的帖子
dolphindt:重點係我已經 unplug 咗個後備 external, restart 咗又係尼段野,  其實我重差d 乜野呢??   (2013-08-20 10:44) 

咩叫"後備external"..........?

你部機個cd-rom/dvd-rom係內置定外置...........?
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-08-20
Re:白痴唔識重裝windows   求救~
如果係外置的有機會當第一次reboot時,detect唔到個外置。
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-08-20
回 朗尼 的帖子
朗尼:咩叫"後備external"..........?
你部機個cd-rom/dvd-rom係內置定外置...........? (2013-08-20 11:04) 

後備external <<< 因為我有個沒開既 外置硬碟,  但係已經 unplug 咗

CD ROM 係內置

離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-08-20
dolphindt:後備external <<< 因為我有個沒開既 外置硬碟,  但係已經 unplug 咗
CD ROM 係內置
....... (2013-08-20 11:15) 

外置硬碟?你平時用黎做咩架?有冇裝的軟件都上面?

一直插住?試下插番去再裝過?
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-08-20
回 朗尼 的帖子
朗尼:外置硬碟?你平時用黎做咩架?有冇裝的軟件都上面?
一直插住?試下插番去再裝過? (2013-08-20 11:48) 

平時沒用,  都係d 日本愛情動作片,

插住都過,  但係都唔得
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-08-20
dolphindt:平時沒用,  都係d 日本愛情動作片,
插住都過,  但係都唔得 [表情] (2013-08-20 12:06) 

咁應該係你隻windows install碟出現問題。
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-08-20
回 朗尼 的帖子
朗尼:咁應該係你隻windows install碟出現問題。 (2013-08-20 12:31) 

唔係咁黑啊.......  
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-08-20

[ 此帖被dolphindt在2013-08-20 12:44重新編輯 ]
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-08-20
dolphindt:唔係咁黑啊.......  [表情] (2013-08-20 12:34) 

原裝的都會有事,更何況你隻應該係.............