• 1792閱讀
  • 20回復

[日本]6月中北海道+大阪遊記 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線太伊

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-09-18
— 本帖被 煙花 執行加亮操作(2013-09-20) —
6月11-26日
行程:
Day1. 香港->關西空港->新千歲空港->札幌
Day2. 札幌->小樽
Day3. 札幌->富良野
Day4. 富良野->美瑛
Day5. 美瑛->旭川->札幌
Day6. 札幌
Day7. 札幌->登別
Day8. 登別->新千歲空港->關西空港->大阪
Day9. 大阪->奈良->心齋橋
Day10. 大阪->神戶
Day11. 大阪:難波+天王寺
Day12. 新大阪->京都
Day13. 新大阪->宇治->梅田
Day14. 新大阪->姬路->神戶->梅田
Day15. 新大阪->白浜
Day16. 白浜->和歌山(天意弄人)郊外遊
1條評分好友元+1888
煙花 好友元 +1888 - 2013-09-20
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-09-18
Day 1.
飛到關西,第一次落機係行出露天地方
對於我呢D大鄉里係覺得好新奇的
第一程坐得勁辛苦,隔離係引擎搞到成晚訓唔到

凌晨五點幾落機,又要等到十點幾先搭第二程飛機去北海海
即使我慢慢搞入境,入境又唔知因為咩事D行李check得好緊,搞左成個幾鐘先真正入到日本…

而因為之後有八日都會喺大阪
所以就去一號大樓摸索下,睇下D大阪鐵路pass可以點搞

都幾大…
然後D天氣就好似我既精神一樣,都係咁呆滯

日本第一餐

不過LCC(Peach)專用侯機室都真係幾過癮,有得叉電有wifi,呢個臨時既都好過香港個機場……

去到新千歲,天氣好好,亦都因為D座位冇頂腳而訓得好好,(算)好精神

[ 此帖被太伊在2013-09-18 22:09重新編輯 ]
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-09-18
通常明明好易搵既地方會因為初到貴境而唔識路
今次都唔例外
兜左一個圈先見到我既酒店

HKD 300一晚,有咁空擴我覺得算係咁

札幌第一餐,二条市場刺身飯…1800yen

後感:D飯太熱,整熟晒D刺身……

狸小路

然後覺得我真係唔適合行街……完全唔想入去睇野…

晚餐,自己行行下喺狸小路附近見到有間好似好有風味既拉麵店,叫左碗野 (然後自己用日文叫完之後其實都唔知佢聽到D咩…

750yen
原來有間分店喺拉斯維加斯…

其實日本通街都係寺,做咩要逼晒去京都?XD

[ 此帖被太伊在2013-09-18 22:30重新編輯 ]
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-09-18
Day 2.
喺日本用既第一張pass,其實係張地鐵抵用

第一晚係訓得特別好,第二日係唔想起身出發……
所以去到小樽都成十二點幾…

去小樽,其實真係好細
我搭車去一轉坐我前面嗰家香港人我之後喺小樽見過佢地起碼四次……

一條友唔會買蟹,所以有時覺得自己一個去好似有D浪費…唔可以成隻蟹買返去食……

靚車(?)

我竟然走左去剩係得日文既博物館……然後去舉左次一定十萬億日元……都幾輕

人力車,肯定唔會sell我呢D茂利坐

海貓屋

三隻蟹,拆左我成個鐘,由肚餓變飽再餓返都未拆完…1600yen

好似仙境咁
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-09-18
好似一頁太長太多圖tim
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-09-18
事隔三個月,我已經唔記得呢條大街叫咩街…

第二餐:政壽司
仲要叫貴野,5000yen/set
然後我發現兩次食靚野我都係食完拖羅先會影相 XD

特大唔知咩蝦,隔離蝦腦(聽到都唔想食,但唔知點解食左。)左右唔知咩魚。之前有件大拖羅,但唔知點解每一次影相之前我已經會將大拖羅擺左入口,所以連遺照都冇…

三文魚(北海道三文魚全部都係極瘦冇油)、唔知咩魚、瀨尿蝦、三文魚子飯、海膽。其實我好怕三文魚子既味,但呢個又ok喎。

海膽亦係另一樣我喺香港唔係好鍾意既野。但呢度都,幾好。幾甜又冇香港通常都有嗰隻臭味。最後仲有一件燒大拖羅。

雖然好好食,但個feel太豪華,我自己都係鍾意築地食嗰種感覺。

第三餐,都係壽司
相對平民D

入到去,一個客人都冇,其實好恐怖,我都唔知點解會入左去…lol

2300yen, 價錢平一半,味道係真係冇頭先咁鮮既…雖然都比香港好好多…
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-09-18
運河,由早到晚都係睇呢度……

(証明個天真係漸黑的…)

夜晚係最舒服,因為冇咩遊客
不過我始終覺得如果城門河附近肯整靚D係會靚過呢條運河…
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-09-19
以為你唔出遊記添。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-09-19
回 freezefox 的帖子
freezefox:以為你唔出遊記添。 (2013-09-19 00:05) 

心血來潮
facebook upload完,再喺呢度再整理過……

而唔知係唔係因為去嗰咁多日每晚都keep住寫日記
所以去完冇太大既感覺令自己成日諗返起嗰陣發生既事
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-09-19
5000YEN 一個SET!你都幾捨得喎。

離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-09-19
一個人去16日.正呀!

不過你真係成日係條運河到??
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-09-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:5000YEN 一個SET!你都幾捨得喎。[表情] [表情]  (2013-09-19 10:40) 

我係捨得食架
因為我係鍾意食
何況唔貴就冇必要去咁遠食……特色野貴D我覺得都值得

所以我喺日本係有目標一日起碼食三餐先得

慳住食我唔會選擇去日本…
我第一次去東京去完洗唔少錢但最終唔知自己食過D咩咁…所以好後悔
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-09-21
回 siuzac 的帖子
siuzac:一個人去16日.正呀!
不過你真係成日係條運河到?? (2013-09-19 10:45) 

小樽其實好細,睇下賣玻璃製品條街,買下手信之外就真係得條河
我唔係成日喺條河但成日喺小樽度
基本上成個範圍我行左四五次先走,D小路都熟晒…

所以先可以影左唔同時間既小樽運河…
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-09-21
回 太伊 的帖子
太伊:小樽其實好細,睇下賣玻璃製品條街,買下手信之外就真係得條河
我唔係成日喺條河但成日喺小樽度
基本上成個範圍我行左四五次先走,D小路都熟晒…[表情]
....... (2013-09-21 16:33) 

其實小樽仲有好多地方架。你無去者。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-09-21
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!