• 7680閱讀
  • 156回復

討論nba fantasy 2013 Setting [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2013-10-07
其實每樣做法都有好壞的, 大家觀點角度唔同而已!

不過我覺得 draft 同 add/drop 都好重要呢!
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2013-10-07
回 snipertcy 的帖子
snipertcy:可加埋降班問題, 建議:
降 7 就係遺才組成組(除冠軍外)
....... (2013-10-06 17:32) 

改了

(1) 七升七降  (總成績一至六名加遺才組冠軍升 , 係遺才組成組(除冠軍外)
(2) 3升 3降  (總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍升 , season 尾二, 加遺第尾降)
(4) 4升 4降    (總成績 1,2 名,加 playoff 冠亞升,season 尾二, 加遺第尾降)

是不是你的意思
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2013-10-07
基本有加option 都加了首頁

有漏請告知本人
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2013-10-07
我無所謂, 因為第一次玩
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2013-10-07
THANK YOU FRANKIE

睇下其他好友有無意見啦!
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2013-10-07
下年升班問題
(1) 七升七降  (升:  總成績一至六名加遺才賽冠軍 , 降:遺才賽的成員(除冠軍外)
(2) 3升 3降  (升: 總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍 , 降:總成績最後二名, 加遺才賽最後一名)
(3) 3升 3降  ( 升: 只計playoff 頭三名,降: 總成績最後二名, 加遺才賽最後一名降)
(4) 4升 4降    ( 升 :總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍,降: 總成績最後二名, 加遺賽最後一二名,)
(5) 4升 4降 ( 升 :只計playoff 頭四名,降:總成績最後二名, 加遺賽最後一,二名)

寫得清楚少少
唔明出聲
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2013-10-08
我講下點解我會提議5 x week數,每week max 10次
首先我覺得人海戰術系一個戰術,特別系比較新既玩家唔熟呢個game
多d add/drop即系多d 次數黎比該玩家去改變球隊,所以1-2次出錯,都仲有機會去改正
而該玩家亦有多d機會重錯誤中學習,對新玩家上手系好事
以上黎講我覺得 5 x week數系可以接受最少add/drop

其次week max 10次比上季每周7次多
即系你一周變動可以多過上年,但系就要失去其他周既add/drop次數
總體可以令add/drop更戰略化
對強隊可以用add/drop黎拉更分差
對弱隊就要用最少add/drop得到最大利益
當然亦有人會對強留力,對弱盡量搶分
但系無論邊個選摘,都大大增加add/drop既戰略性

當然大家覺得5 x week數太少,可以用6 or 7 x week數
但系我覺得week max 10次會比 7 次好玩
因為week max個數大D更加增加戰略既靈活性
更加可以充份利用儲add drop打老虎
亦解決埋final 10日唔夠add/drop用既問題
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2013-10-08
回 tc2218 的帖子
tc2218:我講下點解我會提議5 x week數,每week max 10次
首先我覺得人海戰術系一個戰術,特別系比較新既玩家唔熟呢個game
多d add/drop即系多d 次數黎比該玩家去改變球隊,所以1-2次出錯,都仲有機會去改正
以上黎講我覺得 5 x week .. (2013-10-08 01:14) 

good idea , 而且變化多左 , 又可以平均兩方面人的須要 .

但我覺得剛剛轉新玩法 , 建議 6 x week 數 先, 因為驚玩開每週 轉七位的組員突然減少 28 % add/drop  未能適應 !

我相信每一個建議都有可取之處 , 希望大家都有包容的心, 聽取唔同組員意見 .
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2013-10-08
宜家既SETTINGS:

League Settings
Maximum teams in league:14
Type of scoring:Head-to-Head
Maximum player acquisitions for entire season:   No maximum
Maximum trades for entire season:   No maximum
Time managers have to protest pending trades:   2 days  
Last date to trade player:   March 6, 2014
Allow draft pick trades:   No
Time players are on waivers:   2 days
Determine waiver priority by:Continual rolling list
Waiver Mode:Standard
Can't Cut list provider?   None
Trades reviewed by:Commissioner
After draft, make all unowned players:Follow Waiver Rules
Make League Publicly Viewable: Yes
Only apply in Head-to-Head leagues
Allow roster changes:Daily - Tomorrow
Start League scoring in:Week 1 (Oct 29)
Playoff Weeks:Week 22, 23 and 24 (6 teams)
Playoff Reseeding:No
Lock Eliminated Teams:No
Maximum player acquisitions per week:7
Divisions:No

[ 此帖被迪神在2013-10-08 09:47重新編輯 ]
離線hung
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2013-10-08
i think allow draft pick trades might be fun
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2013-10-08
回 hung 的帖子
hung:i think allow draft pick trades might be fun (2013-10-08 10:13) 

keeper league先玩到?
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2013-10-08
回 tc2218 的帖子
tc2218:我講下點解我會提議5 x week數,每week max 10次
以上黎講我覺得 5 x week .. (2013-10-08 01:14) 

GOOD IDEA
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2013-10-08
回 hung 的帖子
hung:i think allow draft pick trades might be fun (2013-10-08 10:13) 

點樣實行先公平? 同埋時間好趕下呢!

可唔可以解釋下點實行? 實行到的話都應該幾得意!

因為可能有玩家唔喜歡前, 想調後 d, 反之亦然!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2013-10-08
回 hung 的帖子

pick trade係for keeper
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2013-10-08
draft pick trade 只 for keeper 的話, 咁可以 bye bye 的了