• 7679閱讀
  • 156回復

討論nba fantasy 2013 Setting [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線hung
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2013-10-09
nevermind, i thought allow draft picks trade meant u can trade picks during the draft, but it seems like that is not the case
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2013-10-09
回 hung 的帖子
hung:nevermind, i thought allow draft picks trade meant u can trade picks during the draft, but it seems like that is not the case (2013-10-09 00:03) 

個玩法同真實nba一樣,你今年用人+pick換人地人+pick
所以要keeeper先運作到呢樣野
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2013-10-09
回 bbq903 的帖子
bbq903:good idea , 而且變化多左 , 又可以平均兩方面人的須要 .
但我覺得剛剛轉新玩法 , 建議 6 x week 數 先, 因為驚玩開每週 轉七位的組員突然減少 28 % add/drop  未能適應 !
....... (2013-10-08 09:31) 

轉變太大的确都系問題既~
6 x week數好似真系比較平衡到兩方面
我諗大家都需要時間去嘗試新setting
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2013-10-09
回 Dickson 的帖子
Dickson:個玩法同真實nba一樣,你今年用人+pick換人地人+pick
所以要keeeper先運作到呢樣野 (2013-10-09 00:28) 

即是pick一定要+頭3個keeper換才有意義?否則放棄今年加強下年,大家都不會同意,和真實nba不同的是,真實nba可以做到,keeper league不可能通過,是吧?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2013-10-09
回 jimmy 的帖子
jimmy:即是pick一定要+頭3個keeper換才有意義?否則放棄今年加強下年,大家都不會同意,和真實nba不同的是,真實nba可以做到,keeper league不可能通過,是吧? (2013-10-09 11:50) 

keeper league每個league d人對sleeper同keeper睇法唔同,有D sleeper下年可能好大機會爆or已經爆左,之後果季好大機會做keeper, e.g.上季llilard, 但可以pick llilard果個人手上keeper已經夠數,而llilard對佢黎講冇乜用途(可能佢手上已經夠pg,想玥內線stat,佢下季睇中左個新仔想要高d pick),咁佢可以用llilard+2nd rd/1st rd換人地(可能playoff緊,排名已經定得7788)一個內線+1st rd

咁ge情況未必係你頭3 keeper
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2013-10-09
btw.. 你地上年個keeper lea係咪爛尾收場?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2013-10-09
---
[ 此帖被jimmy在2013-10-09 12:33重新編輯 ]
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2013-10-09
回 Dickson 的帖子
Dickson:keeper league每個league d人對sleeper同keeper睇法唔同,有D sleeper下年可能好大機會爆or已經爆左,之後果季好大機會做keeper, e.g.上季llilard, 但可以pick llilard果個人手上keeper已經夠數,而llilard對佢黎講冇乜用途(可能佢手上已經夠pg,想玥內線stat,佢下季睇中左個新仔想要 .. (2013-10-09 12:06) 

我明白你的分析,但假設a用今年的強+下年的弱,換b今年的弱+下年的強
我先假設這個換法是100%公平,雙方都無著數先,

但是對於任何一個人爭冠軍/入季後賽來說,就變得不公平?  <---這是疑問句,不是結論
因為今年對b,他強了,下年對a,他強了,

因為現在每年清的遊戲,比人換人只是換組合的問題,例如用blk 強的人換stl強的人,某程度上,不存在換人強了的問題,但keeper league同時有一隊今年強左,有一隊下年強左,真的是公平嗎?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2013-10-09
在nba不存在這個風險,因為所有trade,沒有人會希望蝕,蝕都只是個人問題的,別人沒權反對,因為蝕是現兜兜蝕了現金,但在keeper league,別人有權反對你的trade(先假設不是為反對而反對,和不是針對而反對)
假設我實力第一,你第二,大家最大機會爭冠軍,那你用了下年既pick來換今年既勁人,咁咪存在今年球隊變強,而在我們現在這league不容許的,換人變強的制度嗎?
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2013-10-09
我地有升降班制, 好難玩 keeper 呢
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2013-10-09
我只是想討論keeper league是否公平game
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2013-10-09
回 snipertcy 的帖子
snipertcy:我地有升降班制, 好難玩 keeper 呢 [表情]  (2013-10-09 12:39) 

只是討論keeper league,和現在的聯賽無關
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2013-10-09
回 阿清 的帖子
阿清:btw.. 你地上年個keeper lea係咪爛尾收場?[表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  (2013-10-09 12:20) 

不如開返,  i'm ready
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2013-10-09
回 阿清 的帖子
阿清:btw.. 你地上年個keeper lea係咪爛尾收場?[表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  (2013-10-09 12:20) 

我冇時間打理,我可以開番pass比第2個做comiss
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2013-10-09
回 jimmy 的帖子
jimmy:我明白你的分析,但假設a用今年的強+下年的弱,換b今年的弱+下年的強
我先假設這個換法是100%公平,雙方都無著數先,
但是對於任何一個人爭冠軍/入季後賽來說,就變得不公平?  <---這是疑問句,不是結論
....... (2013-10-09 12:32) 

keeper league加埋潛因素落去
係睇你覺得佢係隊波/以後發展係點
而d pick每一年個價值都好唔同
以今年為例,今年1st rd 1st pick好唔值錢,因為新人好唔得
但下季有wiggins,係kd同lbj level
呢個1st rd 1st pick就好值錢,未必人人肯換
有好多人會為左佢放棄爭一年以aims at後幾年

所以要睇你對下季d新人有咩睇法
而最大個重點係,個trade大部份係即戰力同潛力互相平衡同埋唔係淨係睇本季發展
詳情好難係度解釋哂