• 4579閱讀
  • 81回復

阿基諾拒絕為人質時件道歉,厚顏卸責玩港人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-10-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:那些年:香港特首曾蔭權 Vs 英國首相金馬倫
[圖片]
那些年:香港特首董建華 Vs 美國總統喬治布殊
....... (2013-10-09 14:56) 

梗係啦, 曾蔭權係英國受封既人

董建華係美國既人脈,  唔係你想像中咁細,

尼兩個係外國都有一定地位, 一定接見你啦,

梁生係乜jei ,  連香港d 豆泥議員都搗唔點,  人地洗鬼理你咩
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-10-09
見到CY真係火滾~~
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-10-09
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:人質時事一發生我已經話最好停哂菲傭入口, 喺度既人唔受影響, 再同佢講數. 你都無籌碼喺手人地駛乜so你?!
你睇台灣即刻做野, 菲律賓即刻道歉. 當然你話香港同台灣無得比, 人口, 經濟損失都差好多. 但你乜都唔做淨係旅遊警示人地睬你都傻啦 [表情]
....... (2013-10-09 11:19) 

你一停菲菲大把市民出黎反對
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-10-09
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-10-09
回 PonG 的帖子
PonG:你一停菲菲大把市民出黎反對 [表情] (2013-10-09 20:01) 

現時喺香港既暫不影響, 新來的全部唔批住.
攞住黎做籌碼, 先有得同人交涉架. 依家根本係一副"你耐我唔同你吹咩"既態度, 咁先令人火滾
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-10-09
myrmidon:現時喺香港既暫不影響, 新來的全部唔批住.
攞住黎做籌碼, 先有得同人交涉架. 依家根本係一副"你耐我唔同你吹咩"既態度, 咁先令人火滾 [表情] (2013-10-09 23:08)

老老實實..要做呢步..我諗要中共答應先得..~

成件事其實都好明顯..
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-10-09
回 三郎 的帖子
三郎:老老實實..要做呢步..我諗要中共答應先得..~
成件事其實都好明顯..
 (2013-10-09 23:21) 

真係? 呢個係內部事務喎
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-10-09
myrmidon:真係? 呢個係內部事務喎 (2013-10-09 23:34) 

我覺得姐~@@
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-10-10
回 三郎 的帖子
三郎:我覺得姐~@@ (2013-10-09 23:58) 

或者你講既係外交問題? 係香港係無外交權, 但要唔批新申請係無問題,就好似旅遊警示咁
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-10-10
myrmidon:或者你講既係外交問題? 係香港係無外交權, 但要唔批新申請係無問題,就好似旅遊警示咁 (2013-10-10 00:13)

其實我只係覺得曾蔭權當年已經做晒可以做既野..

中共如果要出手一早都已經出左..

無咩特別事件發生..我覺得呢件事好難有突破~~
[ 此帖被三郎在2013-10-10 00:42重新編輯 ]
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-10-10
陶傑

菲律賓總統(簡稱「賓總」)阿基諾三世(簡稱「阿三」)在印尼狎耍梁振英,如果不帶民族情緒,倒是一節很豐富的領袖學通識課。

香港這幾年的中國式喧鬧,經賓國領事館滙報,賓總早已了解入微。賓總知道香港的左膠學者、特府低官,對「文化包容」這四個字有吸毒上癮般的迷戀,所以賓總從文化角度,向梁振英莊嚴宣判:「你有你們的制度,你們的做法,你們的文化,我們有我們的文化。我們的文化,是不為別人做的事情道歉。」

賓總這樣定性,香港所有反「西方霸權」,着露趾涼鞋揹背囊遊非洲,跟食人族酋長和恐怖份子食了一頓燒烤之後,回來「出書」,講述其學到人生智慧的文化知識份子,即刻認同,阿三真是好嘢。

然後就是對梁特的會見座位安排了。有政治學者指出,梁特「三儍」,給安置在一張側放的長沙發上,坐得筆直,賓總以「主人國家」元首身份,獨佔上座,指示「僕人特首」,是為「美國是老大,日本老二,我是阿三?不,你梁振英才是阿四」的羞辱。

但是賓總一定知道香港前特首曾蔭權因干犯「次主權」天條,連同「次主權」學者,受到中國評論人之瘋狂噬咬。

賓總如果賜梁特見安倍晉三待遇的平起平坐,即是資助「作為獨立國家」的港獨。阿三暗中照顧梁特回去不受中國式批鬥,不存在所謂矮化,用心慈悲。

何況你梁振英見賓總,不知何故,還一拖二,帶了兩個閒人,那兩個好像周星馳的影迷想搭順風車,千載難逢地一睹風采,索取星爺的簽名。阿三沒法,只有給大家找張長沙發,一起安置。客廳尺寸有限,無法一字排開,長沙發當然只有側放,遂形成了李蓮英、安德海、小德張三個蒙恩賜不必下跪、覲見西太后的視覺效果。

何況賓總的主人沙發,跟你梁小四坐的,是歐洲同一真皮系列,他可以給你三張木板櫈的。梁特是聰明人,必悟出賓總的善意,所以阿三笑說不道歉,梁特也笑了,長沙發上其餘兩人,也笑了。

才子
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-10-10
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:何謂狗官?
對外卑躬屈膝,對內驕橫跋扈,對上奴顏媚骨,對下頤指氣使。 (2013-10-09 17:26) 

精闢!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-10-10
其實振英都做唔到d咩野 , 點解個個都話佢 ? 難度大家認為佢親自去菲律賓就會對件事有幫助 ?定大家期望太高?
阿爺都唔多敢撐我地(起碼比我感覺係咁先)

我地特首比人笑, 香港d議員都要負返一定責任
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-10-10
呢個阿基諾係咩人,由人質事件一開始就見到啦。根本就係無賴一名。你同無賴講文化?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-10-10
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:其實振英都做唔到d咩野 , 點解個個都話佢 ? 難度大家認為佢親自去菲律賓就會對件事有幫助 ?定大家期望太高?
阿爺都唔多敢撐我地(起碼比我感覺係咁先)
我地特首比人笑, 香港d議員都要負返一定責任 (2013-10-10 10:33) 

其實冇人期待佢做到d乜, 佢實質亦好難做到d乜, 大家唔應同佢的, 係佢既態度~~
不同既人, 做同一件事, 表達既內容係一樣, 但表現出來態度不一樣的話, 效果差好遠的, 一個人既態度表現到你有冇承擔, 有冇大將之風, 係為事件, 為人民, 定係為自己行先............