• 7241閱讀
  • 91回復

砌機定廠機? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線siuzac

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-11-27
想換電腦.
主要用途都係上網, DL 劇黎睇, 少打機.
想多D容量SAVE相同D劇.
以前果部係廠機,成日壞.....

其實我係電腦白痴
不過聽朋友話砌機無咁易壞(?), 就算有壞都可以自己買野黎整..

咁應該買廠機定自己砌機呢?
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2013-12-03
回 siuzac 的帖子
siuzac:HARDDISK我要最少1TB先夠.
500MB真是太少了!
MSI DISPLAY卡係咪都OK? (2013-11-30 12:44) 

我鍾意藍寶石~msi不過不失~
asus都ok 不過都係價錢貴d
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2013-12-03
siuzac:又有問題!
當我內置HARDDISK有500MB
我覺得唔夠, 再用多個外置, 咁外置買個1TB返黎
會唔會好易壞?
....... (2013-11-30 10:44) 

點解的外置hdd咁易壞,係因的人拎黎拎去,周圍去,好容易撞到碰到,如果只放係固定位置的話,同內置一樣。
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2013-12-03
唔該哂咁多位好友
暫時分析過之後都係未有決定
不過我都會KEEP住睇下研究下
到時有唔明又要麻煩好友們幫手解答下
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2013-11-30
siuzac:我見DELL廠機I3平D哈哈
防毒唔會過期架咩?[表情] (2013-11-30 12:44) 

avast! 都幾好用 (利申: WIN7)
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2013-11-30
siuzac:我見DELL廠機I3平D哈哈
防毒唔會過期架咩?[表情] (2013-11-30 12:44) 

運算速度無咁快當然平d
差幾遠就唔多知

防毒, 會過期個d係因為要比錢買佢個database
你過期都用得,不過無最新個d病毒資料,就會有風險

MS個果係跟windows,免費使用,所以唔會過期
win8好似已經內置左係windows唔洗裝
(我無win8,用試用版試過下點用only)
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線WWJD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2013-11-30
其實去黃金搵人幫手砌機 / 自己買料返屋企砌,比廠機來講係選料上有彈性, 但係就唔一定會平好多.

我由99年開始自己砌機, 到前年開始已經唔想自己砌, 真係好花時間 而家我情願用錢買時間

對電腦唔太熟, 一定買廠機跟售後服務好d啦, 除非你身邊有fd隨時可以幫你救機姐.

至於外置hd, 我覺得都唔係好易壞既, 除非你用緊佢既時候成日移動佢啦, 咁內置既hd都有同樣風險啦.

至於買廠機, 以前聽人講, dell 唔係好"come"(唔識個中文), 你問多d用開廠機既人吧...
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2013-11-30
回 文仔 的帖子
文仔:CPU: i3,i5 我唔知分別幾大,我自己身邊普遍人換機都買i5,我公司出機都係買i5
不過電腦快慢好睇其他野配合
ram. dell廠機,我唔知係咪全部都係得兩條糟,我公司有5隻model都係得兩條糟(有一款係上幾個月買,Vostro 270s)
....... (2013-11-30 11:21) 

我見DELL廠機I3平D哈哈

防毒唔會過期架咩?
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2013-11-30
回 bennylau127 的帖子
bennylau127:以前會易壞d, 而家防震果d做得好左,
無咁大問題, 不過如果放係企用問題更加不大,
其實hdd 500gb個人覺得係唔抵買,
500gb=$350左右
....... (2013-11-30 11:10) 

HARDDISK我要最少1TB先夠.
500MB真是太少了!

MSI DISPLAY卡係咪都OK?
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2013-11-30
回 煙花 的帖子
煙花:睇牌子.我覺得唔易壞...
基本上張DISPLAY 卡
....... (2013-11-30 11:06) 

咩牌子可以介紹下?
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2013-11-30
bennylau127:以前會易壞d, 而家防震果d做得好左,
....... (2013-11-30 11:10) 

都係睇預算買野

HDD 如果砌機我都建議買1T 先

多片先2T
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2013-11-30
siuzac:
我就真係得閒就會去研究下.
學其他好友咁講.學多樣野都唔係一件壞事.
同埋我下年2月先買, 所以好多時間比我慢慢望下.
.......

CPU: i3,i5 我唔知分別幾大,我自己身邊普遍人換機都買i5,我公司出機都係買i5
不過電腦快慢好睇其他野配合

ram. dell廠機,我唔知係咪全部都係得兩條糟,我公司有5隻model都係得兩條糟(有一款係上幾個月買,Vostro 270s)
加ram好容易,打開個蓋,見到有個果大細既糟,插入去就得(不過記得插實,唔係會燒)
(注: 加ram 最好兩條ram都一樣)

display卡 呢樣真係唔熟,平到2,3百蚊都有....
700幾,800個d  好似都已經幾靚
我自己都係用緊當時市值千1,2個d

window 正版就唔會過期, 用到windows唔提供update 你都可以繼續用
自己出去砌機的話,可以搵隻windows碟之後用之前講個破解
不過提一提,win 9 大約下年夏天出

防毒,懶得搵其實用MS個隻都得,free, 唔會過期
跟機送比你個d都有期間,多數都係1年
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2013-11-30
siuzac:又有問題!
當我內置HARDDISK有500MB
我覺得唔夠, 再用多個外置, 咁外置買個1TB返黎
會唔會好易壞?
....... (2013-11-30 10:44) 

以前會易壞d, 而家防震果d做得好左,
1tb=$430
2tb=$580
3tb=$830

比多少少就唔使之後再加個1tb, 如果廠機就睇加幾錢咁計啦

Display 如果唔打機, 唔睇全高清片, on board都應該夠的,
如果真係想另買, 都係睇筆直做人, $500 以下一係就買上一代既卡,一係就on board算,
$700-$1000, 可以睇下
MSI微星 DI-N650G1C GTX650Ti OC 1GB GDDR5 顯示卡
MSI微星 DI-R7770G1 HD7770 DVI/HDMI/DP Armor FAN 1GB GDDR5 顯示卡        HK$ 830  
HIS HD7750 IceQ 1G GDDR5 DVI/HDMI/VGA PCI-E 顯示卡    HK$ 730

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2013-11-30
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2013-11-30
bennylau127:百老x 果d有時都會.... (2013-11-30 10:50) 

大行搞D咁既野