• 4681閱讀
  • 91回復

砌機定廠機? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-11-28
回 煙花 的帖子
煙花:叫鋪砌.....我由小學到E+都係砌機~
由286開始玩~到E+ (2013-11-27 21:54) 

都係比個LIST叫佢砌?
叫人砌大約幾錢到?
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-11-28
回 黑魔道士比比 的帖子
道士比比]黑魔道士比比:作為一個唔打高階game 既宅男, 幾年前開始都轉左廠機
無他, 平機唔會貴好多, 係dell +199 有3年硬件保用兼上門維修
係邊度搵[表情]  (2013-11-27 22:16) 

廠機我都係望緊DELL.
佢+199就有多3年保其實好鬼抵!
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-11-28
回 PonG 的帖子
PonG:睇你都唔識搞, 一定係買廠機, 慳時間 (2013-11-27 22:27) 

認真.
我而家真係由0開始.
沉日先開始上網搵料做功課

不過其實我2月先買.應該夠時間準備下...?
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-11-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:如果唔熟的話,廠機方便好多,連正版 windows 全部裝好晒俾你,又有晒 recovery disk,有咩事好簡單就可以去返去出廠果陣個樣……
同埋有晒保養,有咩野一 call 就第二日上黎幫你搞掂,唔駛自己煩出去買零件自己換。我檯面兩部機一部換過底版(因為24小時長開),另一部換過 harddi .. (2013-11-27 22:38) 

而家最擔心都係WINDOW同防毒軟件問題.
我之前部腦都上網DL D防毒軟件..個個都無用......

同埋上網都未必搵到...可能係FAKE既...
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-11-28
回 朗尼 的帖子
煙花:
[表情]  [表情]
唔學砌機,有咩借口上女仔屋企幫人砌呀~

朗尼:

這個當然喇,到時想砌咩都得..........[表情]

[
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2013-11-28
回 文仔 的帖子
文仔:問得呢個問題,買廠機吧
有事打熱線問叫佢黎無煩惱
Ram以我知識,最好係兩條,4條,6,8條咁
原因唔記得可以上網睇返
....... (2013-11-27 23:52) 

有好友話一條.
等我上網搵下料先!

你講既HARD DISK係外置HARD DISK??
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2013-11-28
回 siuzac 的帖子
siuzac:唔該哂你[表情]
就咁睇你講.好似都唔係好難.
最緊要係自己勤力D去搵料!
....... (2013-11-28 10:07) 

Window 上網搵燒左碟先, 之後再裝個window loader(唔講太多了 上網有教學XD)就ok家啦

其實大部份野都真係對住放入去 除左cpu之後應該無咩野可以插錯...

cpu上板, 加散熱膏同散熱器,
機箱上銅條, 裝火牛, 上底板,
對說明書插power,reset,usb....
裝ram, dvd, hdd, display,
駁display, hdd 線, 再插電,
好似都係差唔多
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2013-11-28
回 鮮吊甬仔 的帖子
鮮吊甬仔:乜原來大家講砌機係指買硬件返屋企砌[表情] [表情] [表情] [表情]
唔識真係唔建議, 一陣攪到漏電都似[表情] [表情] [表情]
一係去腦場搵街信譽良好既, 畀張list 佢, 叫佢砌好你抬返屋企
....... (2013-11-27 18:00) 

唔會自己砌埋...呢個真係唔識...
一陣亂搞整爛埋..

係.WINDOW同軟件係我最大既考慮要點..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2013-11-28
siuzac:應該唔包啦
包埋應該加多1000? (2013-11-28 10:09) 

睇幾多吋mon 個人建議 22'以上,
因為1080p 同比例好d,
睇愛情定動作片無往而不利~~~
keyboard , mouse 好似羅記$199都有套 都係豐儉由人
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2013-11-28
回 bennylau127 的帖子
bennylau127:Window 上網搵燒左碟先, 之後再裝個window loader(唔講太多了 上網有教學XD)就ok家啦
其實大部份野都真係對住放入去 除左cpu之後應該無咩野可以插錯...
....... (2013-11-28 10:16) 

上網搵會唔會好多係FAKE?
我之前上網搵防毒..搞到中埋毒

砌我應該唔會自己砌.
我怕自己搞唔黎又搞壞D野.
不過搵料時都會順手望下!

等我又MARK低先.

THANKS!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2013-11-28
bennylau127:睇幾多吋mon 個人建議 22'以上,
因為1080p 同比例好d,
睇愛情定動作片無往而不利~~~
keyboard , mouse 好似羅記$199都有套 都係豐儉由人 (2013-11-28 10:19) 

唔係24inch最好咩 , 剛剛可以顯示全高清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2013-11-28
siuzac:好!
咁如果係砌.就買住一條8GB.
而家MARK低先![表情] (2013-11-28 10:09) 

CPU:
ntel Core i5-4440 Haswell (3.1GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝    HK$ 1449

MB:
MSI 微星 H81M-E33 V2 H81,DDR3,LGA 1150,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B    HK$ 480

RAM:
TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101    HK$ 495

HDD:
Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD    HK$ 574

CASE:
COOLER MASTER RC-343-KKN4 Elite 343 USB3.0 (全黑色 原裝460W 火牛) 迷你直立式機殼        HK$ 499  

總數: HK$ 3497

CPU用I5比較好,  始終CPU一換就要換成粒, 所以多左少少 ,MB可能要睇下, 因為都係上網睇, RAM就都係睇有無心水牌子, D價應該差不多, 最好去大鋪(我去開中央田), 細鋪好易比人換PARTS同用左人地D退貨, 大鋪你都可以搵D SALES 問佢個LIST報價幾多, 之後再問有無得平, 多數可以平幾十, 同夏天最後加多把FANS 搞好個風冷, 部機會禁D

MON:
ASUS 22" VS229H-J LED Monitor (16:9,50000000,5ms,VGA,DVI,HDMI,Spk,FullHD) -- IPS Panel        HK$ 999      (其實加多$200到有更好選擇, 同買Mon記得企係度睇多陣 之後問多一,兩隻, 之後問SALES 最平可以做到幾多, 有D款會平多幾十)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2013-11-28
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:唔係24inch最好咩 , 剛剛可以顯示全高清 (2013-11-28 10:25)

係丫 不過筆直所限 同地方問題, 有時都要22'
我屋企裝修都係24'轉22'  
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2013-11-28
siuzac:上網搵會唔會好多係FAKE?
我之前上網搵防毒..搞到中埋毒[表情]
砌我應該唔會自己砌.
....... (2013-11-28 10:20) 

破解好多根本就係一個HACK既程式,
所以會比防毒當係病毒

其實唔難 都係插線 , 係CPU 比較難
不過而家轉左唔係針頭, 無咁易壞同都係對番個位就OK,
睇說明書其實你已經識砌 ,
不過怕既都係可以加多$250-$300比鋪整既, 最好多時都係要自己返企再加散熱膏 拾番D線...
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2013-11-28
bennylau127:CPU:
ntel Core i5-4440 Haswell (3.1GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝    HK$ 1449
MB:
....... (2013-11-28 10:48) 

我上網見好多人話MB用ASUS呢個牌子好D?
BENNY兄有無聽過?

唔該哂你整個LIST出黎