• 7249閱讀
  • 91回復

砌機定廠機? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2013-11-28
回 siuzac 的帖子
siuzac:我上網見好多人話MB用ASUS呢個牌子好D?
BENNY兄有無聽過?
唔該哂你整個LIST出黎[表情] (2013-11-28 11:07) 

asus 係台灣大廠 品質都幾好,
不過多數係分半錢一分貨
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2013-11-28
除非你好有興趣學, 你又唔打機, 根本唔需要砌機, 又要自己裝software , 有咩壞你自己都多數搞唔掂

D 人點解會砌都係D 電腦達人/ 發燒友, 對高規格機有要求, 又或啫自己想執到啱心水, 覺得廠機會性價比唔值先會砌

但要符合你的要求其實是一部廠機都得, 又唔見得特別平

三思

[ 此帖被PonG在2013-11-28 15:29重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2013-11-28
砌機唔係平好多既咩手 定還是我停留起好耐之前既時代
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2013-11-28
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:砌機唔係平好多既咩手[表情] 定還是我停留起好耐之前既時代[表情]  (2013-11-28 15:32) 

其實平既位都係係料度 比如火牛火數, CPU, RAM, CASE,FANS,
呢D每樣平一百幾十, $3000機就可以平500-600
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2013-11-28
回 bennylau127 的帖子
bennylau127:其實平既位都係係料度 比如火牛火數, CPU, RAM, CASE,FANS,
呢D每樣平一百幾十, $3000機就可以平500-600 [表情] (2013-11-28 15:58) 

500-600 你包software, 仲要成年有保用 , 加下唔駛係度哂時間
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2013-11-28
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:砌機唔係平好多既咩手[表情] 定還是我停留起好耐之前既時代[表情] (2013-11-28 15:32)

你肯定停留係史前時代.........

家下所謂砌機,只係平個幾百,如果特價,跟本冇得同廠機比.......

你們所計的所有硬件,但仍未計一至三年的保養、電話支援、一個合法的windows等等價錢..........
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2013-11-28
回 PonG 的帖子
PonG:除非你好有興趣學, 你又唔打機, 根本唔需要砌機, 又要自己裝software , 有咩壞你自己都多數搞唔掂[表情]
D 人點解會砌都係D 電腦達人/ 發燒友, 對高規格機有要求, 又或啫自己想執到啱心水, 覺得廠機會性價比唔值先會砌
但要符合你的要求其實是一部廠機都得, 又唔 .. (2013-11-28 15:26) 

原來唔係特別平?@@

我以為平好多TIM....

如果係咁.咁DELL廠機邊隻型號會好D?
我唔想年幾兩年就要換機...
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2013-11-28
回 朗尼 的帖子
朗尼:你肯定停留係史前時代.........
家下所謂砌機,只係平個幾百,如果特價,跟本冇得同廠機比.......
....... (2013-11-28 17:07) 

咁又係....
廠機有正板WINDOW.............
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2013-11-28
bennylau127:其實平既位都係係料度 比如火牛火數, CPU, RAM, CASE,FANS,
呢D每樣平一百幾十, $3000機就可以平500-600 [表情] (2013-11-28 15:58) 

我上網參考過人地D砌機LINK.
點解好多都唔使用風扇既?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2013-11-28
siuzac:我上網參考過人地D砌機LINK.
點解好多都唔使用風扇既?[表情] (2013-11-28 17:16) 

因為正常case會送一,兩個,
不過做風冷對流前1後1, 夏天多數唔夠..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2013-11-28
siuzac:原來唔係特別平?@@
我以為平好多TIM....[表情]
....... (2013-11-28 17:13) 

Lenovo ThinkCentre Edge 72 - 3497F1B/3492D5B
Tower 機箱直銷價: HK$4,966
SFF  機箱直銷價: HK$4,966

***特別優惠***
- 以優惠價$1,699購買Microsoft Office 2013 Home and Business

處理器:    Intel Core i5 3470s
晶片:    Intel H61
系統程式:    Win 7 Pro C&L
硬碟盤:    500GB (7200rmp,SATA 3.0Gb/s)
記憶體:    4GB DDR3 UDIMM
光碟機:    DVDRW
保養: 3 years on-site warranty

--------------------------------------------------------------------------------------------

Lenovo ThinkCentre Edge 92 SFF/Tower - 3388A22 / 3387A22
Tower 機箱直銷價: HK$5,155
SFF  機箱直銷價: HK$5,197

***特別優惠***
- 以優惠價$1,699購買Microsoft Office 2013 Home and Business

處理器:    Intel Core i5-3470
晶片:    B65
系統程式:    Eng/SC/TC(C&L)Win 7 Pro(EE) 64-bit
硬碟盤:    500GB HDD
記憶體:    4GB DDR3 UDIMM
光碟機:    DVD
保養: 3 years on-site warranty

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2013-11-28
siuzac:原來唔係特別平?@@
我以為平好多TIM....[表情]
....... (2013-11-28 17:13) 

DELL 廠機的話,最簡單 inspiron,可以自己入去 config……

http://www.dell.com/learn/hk/zh/hkdhs1/campaigns/odg_hk_campaigns_intel?c=hk&l=zh&s=dhs&cs=hkdhs1&redirect=1&ref=hp1
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2013-11-29
回 PonG 的帖子
PonG:500-600 你包software, 仲要成年有保用 , 加下唔駛係度哂時間[表情] (2013-11-28 16:23) 

順便學下知多D即, 好過一直唔識易比人呃
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2013-11-29
回 朗尼 的帖子
朗尼:你肯定停留係史前時代.........
....... (2013-11-28 17:07) 

我太古老了咁我依家買電腦可以買廠機了
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2013-11-29
bennylau127:Lenovo ThinkCentre Edge 72 - 3497F1B/3492D5B
Tower 機箱直銷價: HK$4,966
SFF  機箱直銷價: HK$4,966
....... (2013-11-28 17:34) 

呢兩部都幾好呀.
用I5.

不過得500GB..
等我望下佢有無得加大佢先~~