• 4362閱讀
  • 91回復

砌機定廠機? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2013-11-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:DELL 廠機的話,最簡單 inspiron,可以自己入去 config……
http://www.dell.com/learn/hk/zh/hkdhs1/campaigns/odg_hk_campaigns_intel?c=hk&l=zh&s=dhs&cs=hkdhs1&redirect=1&ref=hp1 (2013-11-28 17:59) 

我望緊660同660S有咩唔同(除左外型)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2013-11-29
回 siuzac 的帖子
siuzac:我望緊660同660S有咩唔同(除左外型)[表情] (2013-11-29 12:06) 

無~

完XD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2013-11-29
溫馨提示, DELL 有個在線客服(chat rm), 我上次我上去問完野叫佢QUOTE 左LIST 出黎
佢係可以做多額外$100 discount

所以最後訂之前, 不妨用佢個在線客服試下(要辦公時間), 睇下有無著數
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2013-11-29
siuzac:呢兩部都幾好呀.
用I5.
不過得500GB..
....... (2013-11-29 12:06) 

除了dell外,其他牌子的hdd都冇得改,set死。
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2013-11-29
回 黑魔道士比比 的帖子
道士比比]黑魔道士比比:溫馨提示, DELL 有個在線客服(chat rm), 我上次我上去問完野叫佢QUOTE 左LIST 出黎
所以最後訂之前, 不妨用佢個在線客服試下(要辦公時間), 睇下有無著數 (2013-11-29 13:00) 

離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2013-11-29
回 黑魔道士比比 的帖子

原來真係無.

道士比比]黑魔道士比比:
溫馨提示, DELL 有個在線客服(chat rm), 我上次我上去問完野叫佢QUOTE 左LIST 出黎

所以最後訂之前, 不妨用佢個在線客服試下(要辦公時間), 睇下有無著數

好呀.唔該哂!!!
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2013-11-29
回 朗尼 的帖子
朗尼:除了dell外,其他牌子的hdd都冇得改,set死。 (2013-11-29 13:42) 

OH...............咁DELL有得加感覺上好D~~

THANKS!
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2013-11-30
(上次用電話打,懶得打多字)

睇左你咁多頁,就知你對砌機呢d野,都係得閒先去睇吧啦(其實得閒做下其他野重好)
買廠機,揀返同預算差唔多價錢個部都分別唔大 (好似係)
而且有熱線比你問,有保,真係唔錯
我公司用dell,3年保,感覺都幾好,有壞上門搞,佢個網有個hard ware test,睇下你部機d硬件有無試
(其他牌子無用唔知咩情況)

利申:我係呃飯食既電腦人,硬件野唔係好熟

cpu 得兩個牌子既姐(好似係)  intel & amd
個人鐘情intel ....而家多數都係出i5

ram 要行2條係因為dual channel,而家有無咩改變我就唔知,但我自己跟返就覺得無死
ram要幾多睇你OS(windows),
32bit 最多4GB,,,64bit可以好多,睇你OS版本,(唔打機4-8GB睇你$$)

display卡 如果dell 個款其實都有hdml出,一般睇片上下網應該都係用返底板個張就ok
呢樣我唔熟,因為我打機....

hard disk 我係講內置,睇你多唔多片,相
一般500 GB - 1TB 都夠用
多av 就2 TB

windows 唔係公司用的話,你可以google"windows一鍵破解"
不過廠就跟正版既~
win 8 的話,要時間適應下

防毒,其實而家MS 有個防毒比free用,,其實都唔係好大問題
你要用nod,卡巴都唔係問題,不過你要搵key~上網都係有既
free use重有其他外國牌

差唔多成部機都講哂
要砌機list 的話問  智者
砌機可以叫人砌埋,好似都係百幾二百蚊,無煩惱
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2013-11-30
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2013-11-30
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2013-11-30
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2013-11-30
回 文仔 的帖子
文仔:(上次用電話打,懶得打多字)
睇左你咁多頁,就知你對砌機呢d野,都係得閒先去睇吧啦(其實得閒做下其他野重好)
買廠機,揀返同預算差唔多價錢個部都分別唔大 (好似係)
而且有熱線比你問,有保,真係唔錯
....... (2013-11-30 01:38) 

我就真係得閒就會去研究下.
學其他好友咁講.學多樣野都唔係一件壞事.
同埋我下年2月先買, 所以好多時間比我慢慢望下.

cpu方面.我都係諗住用intel.
不過諗緊i3會唔會夠我用.

ram方面. 我見dell廠機一係一條4gb.一係2條4gb
如果用左兩條4gb.之後想加應該加唔到?
定係我可以唔要一條4gb加條8gb落去?

display卡我見上網d野打機會用到1500up以上既
佢地建議唔打機其實有d700-800都ok.
因為其實我雖然少打.不過唔知會唔會邊日痴起條根會打.(我之前只係試過上網打芒亨@@)
所以都諗緊如果真係砌機邊款岩我d...

至於window同防毒. 廠機正版跟埋當然唔使煩.
不過其實廠機跟埋都好似有期限?
姐係過幾年又要再買過.姐係都係要上網再搵.
咁同砌機又好似無咩分別.

最後.麻煩哂你
[ 此帖被siuzac在2013-11-30 10:12重新編輯 ]
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2013-11-30
回 煙花 的帖子
煙花:如果唔識....我覺得可以咁做....
係高登行個圈....入D 大鋪講你D 要求出黎...之後佢會幫你打張LIST,入面部機有D 咩等,拎住張LIST 去D 細鋪問,你話平過佢就同你買....
咁通常就會平小小,又唔收你砌機錢等....當然.....有D 人怕比人呃...但講真開得係高登呃人....真係等死~
...... .. (2013-11-30 02:15) 

明白哂.
姐係問多幾間實無蝕!

其實又唔會覺得煩同悶既.
學多樣野好過成世做電腦白痴
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2013-11-30
siuzac:明白哂.
姐係問多幾間實無蝕!
其實又唔會覺得煩同悶既.
....... (2013-11-30 10:11) 

記得每樣零件對番個盒同張單個serial no.,有壞都可以拎番去換
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2013-11-30