• 3716閱讀
  • 66回復

新移民一年可攞綜援 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-12-18
回 麻凡 的帖子
麻凡:定城市管理人............[表情] (2013-12-18 17:29) 

城管……
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-12-18
唔係唔想講
只係已經無咩力去講
離線消防佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-12-18
香港已死
特衰政府
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-12-18
回 隨風 的帖子
隨風:其實本來綜援申請就係無規定要居港七年先合資格
只係當年經濟環境太差同撞到SARS 曾蔭權先至用個婉轉既理由硬設呢個規定
換句話說九七至零三年落黎既新移民 當年申請綜援都一樣係無住滿七年
....... (2013-12-18 16:56) 

讚成,個判決無問題的

依家問題係唔好比人濫用,見到d人有手有腳又唔做野應該捉佢去扎鐵就啱
咩綜援雙糧,三年外遊一次,真係諗起都火滾
joke
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-12-19
之前有frd講開

香港平均拎綜援係4%
新來港人仕18% (比以往有所提升)

有冇人有數據?
成日見d左仔話唔好歧視新移民點點點
佢地都有人努力工作

但數字說明一切
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2013-12-19
回 freezefox 的帖子
freezefox:己經有了:
宜家嘈話無得去旅行喎!
....... (2013-12-18 15:46) 

D留言好正
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2013-12-19
我去拎綜援算啦
我唔係新香港人,我用大家交既稅,大家條氣應該會順d
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2013-12-19
回 ranKINGdom 的帖子
ranKINGdom:讚成,個判決無問題的
依家問題係唔好比人濫用,見到d人有手有腳又唔做野應該捉佢去扎鐵就啱
咩綜援雙糧,三年外遊一次,真係諗起都火滾 (2013-12-18 22:55) 

其實濫唔濫用真係好難搞得清.
香港都有唔少人"呃"緊綜援

根本係一批左.政府都唔會再理(或者少數有)
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2013-12-19
只係怕之後引發更多問題
香港仇中國情緒繼續放大
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2013-12-19
回 siuzac 的帖子
siuzac:只係怕之後引發更多問題
香港仇中國情緒繼續放大 (2013-12-19 09:48) 

唔駛怕, 一定會發生既野係唔須要擔心................
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2013-12-19
失業綜援,係外國係咪有設限期架?

即係只可以拎三幾個月、半年,或最長一年之類?
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2013-12-19
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:失業綜援,係外國係咪有設限期架?
即係只可以拎三幾個月、半年,或最長一年之類? (2013-12-19 10:10) 

有期限,但唔記得幾耐。好似以年計的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2013-12-19
既然唔可以釋法,亦唔應該釋法,

唯一可以做就得兩項技術問題,

一係係審批時加強把關,尤以新來港短時間人士,

一係就設時限,不過要一視同仁,包括香港人。

殘障、長者唔同失業,失業綜援真係要諗計。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2013-12-19

新移民趕「新年有糧出」

【晴報專訊】終審法院前日判決居港滿一年即可申領綜援後,前日即有31宗申領個案,有社署工會預料,冬至後及農曆新年前屬申請高峰期,因申請人欲於「新年有糧出」。社署昨日指出,於終審法院裁決當日,社署各社會保障辦事處共接獲31宗涉及新來港定居少於七年的綜援申請個案,發言人表示,正仔細研究判詞及徵詢法律意見,並會作適當跟進,期間如有相關個案申請,署方會如常接收,待確定適當跟進行動後再作處理。
09年獲批單程證來港與父母團聚的吳女士,昨日到社署申請綜援,職員指暫未收到指引如何處理新移民的綜援申請,但會按一般綜援申請程序,先了解其個案需要,接納後再作入息及資產審查,但詳情仍需等待社署指示。吳女士與港人男友育有一女,年初因家暴帶同女兒遷往庇護中心,向社署申請酌情綜援被拒,職員指她與男友非夫妻關係,不算家暴,且居港不夠七年,不合資格,現只能靠女兒的2,500元兒童綜援過活。

暫未見大浪 憂未來申請倍計
華員會社會保障助理分會顧問陳振華表示,昨「暫時未見個大浪」,料冬至後、農曆新年前屬高峰期,因申請人欲「新年有糧出」。他解釋,至少逾千宗個案因夫婦其中一方以往因未住滿七年,過去未獲批綜援申請,料會陸續前來申請,加上之前被勸退的申請者,身邊或有本想申請而不符資格親屬,未來申請者數目或數以倍計,擔心前綫未能應付。
陳又指,不排除此舉或令假結婚個案增,但承認前綫判斷真、假結婚有難度,只能憑夫婦間經濟關係、查問深入一點等蛛絲馬迹判斷,認為應由入境處加強把關。
不過,華員會社會工作主任職系分會主席梁建雄直言不擔心,又指假結婚屬違法行為,申請人需承擔風險,加上於最低工資下綜援金額已不吸引:「(只是)拎綜援的生活都是捉襟見肘,好多要申請的都要照顧小朋友,多過是貪綜援。」
袁國強:不提請人大釋法
就終審法院判決居港滿七年才可申領綜援是違憲,律政司司長袁國強表明不會提請人大釋法,亦不打算向法庭申請暫緩處理。
中央政策組前首席顧問劉兆佳認為,特區政府可提出檢視單程證配額,認為中央並非「無得傾」;又擔心判決引發更多類似訴訟,衝擊政府政策及財政,將來亦可能受社會壓力要求收緊新移民政策。
倡增駐內地職員 核實背景真假
華員會社會保障助理分會顧問陳振華表示,現時申領綜援的新來港人士,申報內地背景時「任佢嗡」,如非接獲舉報難以證實真假。他認為社署未來除要增加人手外,亦應認真考慮加設駐內地職員:「就算不是個個檢查,都應隨機抽查,起碼畀個信息申請人不能任你嗡,如果做得到,應該有九成個案都不會以身試法。」
對於終審法官指社署舊有規定,節省下來的金額屬「微不足道」,陳批評說法不合理:「就好似我每日都噴殺蟲水,得三隻烏蠅走入來,你話三隻好微不足道,但又點知我唔噴殺蟲水,會有成群烏蠅飛過來﹗」

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2013-12-19
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:既然唔可以釋法,亦唔應該釋法,
唯一可以做就得兩項技術問題,
一係係審批時加強把關,尤以新來港短時間人士,
....... (2013-12-19 10:42) 

其實整個問題既關鍵係審批權,不過呢樣野太政治化,因為呢批每年五萬幾既新香港人對溝淡原有香港人好重要,中央一定自己揸實唔會放俾你……