• 1726閱讀
  • 37回復

2014 施政報告 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-01-16
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:http://thehousenews.com/politics/%E6%96%BD%E6%94%BF%E5%A0%B1%E5%91%8A-%E4%B8%BB%E5%A0%B4%E5%8D%81%E5%85%AD%E9%BB%9E%E8%A9%95/
[表情]  [表情] 又成立好多委員會,依家叫人去廣西發展 (2014-01-16 15:03) 

香港人就上去大陸發展,大陸人就落黎香港「發展」……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-01-16
南沙個地方仲大過沙田,要60萬香港人搬上去住,因為要解決「住屋問題」

最攪笑係果度唔單止遠黎香港本土,仲要果度既所有人力物力都要香港政府包攬哂,

即係出錢出力幫上面建設埋
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-01-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:香港人就上去大陸發展,大陸人就落黎香港「發展」……[表情]
 (2014-01-16 15:24) 

溝淡香港人口

應該到2046年就任務完成

深圳河邊界應該會解除

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-01-16
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:溝淡香港人口
應該到2046年就任務完成
....... (2014-01-16 16:55) 

「深港同城」係梁振英其中一個政治任務,搵返佢之前曾經講過︰

「港深之間應該可以實現持證免簽注往來,香港人可能住在香港卻到深圳上班,深圳人也可能住在深圳到香港上班……」

如果可以頂到 2046 先失守的話我都願,我驚十年八年已經殺到黎……
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-01-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:
「深港同城」係梁振英其中一個政治任務,搵返佢之前曾經講過︰
「港深之間應該可以實現持證免簽注往來,香港人可能住在香港卻到深圳上班,深圳人也可能住在深圳到香港上班……」
.......

我覺得深港同城有助提升香港的競爭力~
至少唔駛比深圳爭resources...

不過,我真係好怕蝗...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-01-16
回 ODIN 的帖子
ODIN:我覺得深港同城有助提升香港的競爭力~
至少唔駛比深圳爭resources...
....... (2014-01-16 18:38)

係經濟上角度,同城自然有佢既好處,尤其對於大商家黎講……

不過作為一個小市民,我個人就覺得彌補唔到係生活質素上同化所帶來既恐怖……
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-01-17
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:「深港同城」係梁振英其中一個政治任務,搵返佢之前曾經講過︰
....... (2014-01-16 18:27) 

佢係呢方面真係好努力, 有新政係安排香港老人上去養老, 單程證又一日150個..................
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-01-17
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:係經濟上角度,同城自然有佢既好處,尤其對於大商家黎講……
不過作為一個小市民,我個人就覺得彌補唔到係生活質素上同化所帶來既恐怖……[表情]
 (2014-01-16 20:31) 

已經聽到有D外國黎玩既朋友話香港人越來越冇禮貌...............
但佢地唔知果D"無禮貌"的好多都未必係香港人, 但又唔知點同佢地解釋.............
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-01-17
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:「深港同城」係梁振英其中一個政治任務,搵返佢之前曾經講過︰
....... (2014-01-16 18:27) 

抵受到文化衝擊既話應該係好事黎既???
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-01-17
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:抵受到文化衝擊既話應該係好事黎既???[表情] (2014-01-17 09:39) 

文化衝擊咁簡單?
佢係會改變你生活上的每一件事...
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-01-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:文化衝擊咁簡單?
佢係會改變你生活上的每一件事... (2014-01-17 09:54) 

我最怕係上面既生活文化同方式影響到將來既香港

最好就當然係上面既人可以自己適應香港,而唔係黎改變香港

不過我諗都幾難
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-01-17
Gabriel:我最怕係上面既生活文化同方式影響到將來既香港
最好就當然係上面既人可以自己適應香港,而唔係黎改變香港
....... (2014-01-17 14:54)

我以前有d內地落黎做野既同事, 佢係香港做左一年野之後, 同我地傾計時, 終於話明白到點解我地咁唔喜歡內地文化, 佢話香港人真係有禮貌d, 有規矩d, 有"格調"d(佢真係咁講的), 佢初初都覺得我地好似好造作咁, 後來佢都覺得咁真係文明d, 漸漸佢變得比我地更加注重個人品德, 去酒樓食野同d阿姐唔該前唔該後, 會排隊同叫佢d下屬都排隊, 會第一時間讓坐.....等等....
佢返左上大陸都三~四年了, 最近email傾開計, 佢話已經變返繼續放飛劍了................

所以話, 變好係好難, 破壞只係一陣間..............
香港國際大都會的形象係用左好多十年慢慢一步步建立返黎, 而家短短幾年已經被破壞不少了...........
咩人同化咩人, 睇下邊面多人而已.............繼續溝淡的話.............下一代...........
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-01-17
回 麻凡 的帖子
麻凡:我以前有d內地落黎做野既同事, 佢係香港做左一年野之後, 同我地傾計時, 終於話明白到點解我地咁唔喜歡內地文化, 佢話香港人真係有禮貌d, 有規矩d, 有"格調"d(佢真係咁講的), 佢初初都覺得我地好似好造作咁, 後來佢都覺得咁真係文明d, 漸漸佢變得比我地更加注重個人品德 .. (2014-01-17 15:12) 

但係比起例如日本果D,我又覺得香港相對地已經係好casual既生活文化,可能因為話哂國際化城市,所以我覺得如果呢D基本文化特色無左既話,香港真係唔再係香港

諗起國民教育+深港同城,我諗我地都....
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-01-17
Gabriel:抵受到文化衝擊既話應該係好事黎既???[表情] (2014-01-17 09:39)

最弊果的文化衝擊真係無處不在……

講一個好簡易既例子,最近一年多左好多人肉撞車黨屈錢。我有個親戚係做警察既,佢話真係愈來愈多呢的 case,而佢地又無野可以做得到,因為好難搜集到證據証明佢地係假傷詐騙,當事既司機好多時都唯有無奈地賠錢了事,免卻麻煩。所以佢勸我地最好一定要裝返個汽車黑盒,有事攞出黎做証明先可以嚇走班內地騙徒。所以我無啦啦都要花左千幾兩千蚊裝左個黑盒。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-01-17
回 麻凡 的帖子
麻凡:我以前有d內地落黎做野既同事, 佢係香港做左一年野之後, 同我地傾計時, 終於話明白到點解我地咁唔喜歡內地文化, 佢話香港人真係有禮貌d, 有規矩d, 有"格調"d(佢真係咁講的), 佢初初都覺得我地好似好造作咁, 後來佢都覺得咁真係文明d, 漸漸佢變得比我地更加注重個人品德 .. (2014-01-17 15:12) 

唉,我地呢代都算啦,都過左半世,"適應"下捱埋下半世就算數啦。

不過下一代真係要幫佢地諗諗,有能力的話真係希望幫佢整個外國護照,到時起碼會有選擇權留唔留係度。