• 2277閱讀
  • 40回復

商台突然清場炒李慧玲 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-02-13
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:咁又唔可以咁講, 作為顧問公司, 佢做完哂調查 , 分析哂所有數據 ,有哂結果.
但政府扭曲哂人地既報告/或抽取其中一部份資料 . 就話顧問公司個報告係咁咁咁.....
....... (2014-02-13 12:27) 

同意……

唔去澄清的話其實會影響自己公司既 credibility……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-02-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:唔關佢事的,係中央的指令黎ga...
你咁諗會睇得透徹d... (2014-02-13 12:28)

中央既命令只會係一個 general direction,唔會咁 specific 咁 detail 去叫佢唔出席渣馬、自由黨黨慶等等……

另外,hktv 更加係一男子因素,如果唔係王維基無可能係中移動手上買到個流動牌……

我相信其他人做特首的話,就算有中央命令,都唔會做到佢咁著跡、咁兀突、咁記仇、咁人治,完全走離香港一向既價值觀……

[ 此帖被火鳳凰在2014-02-13 12:57重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-02-13
utadahikaru20:咁又唔可以咁講, 作為顧問公司, 佢做完哂調查 , 分析哂所有數據 ,有哂結果.
但政府扭曲哂人地既報告/或抽取其中一部份資料 . 就話顧問公司個報告係咁咁咁.....
....... (2014-02-13 12:27) 

好似有d離題, ot 埋呢次, 我會咁睇...

做得呢d proposal一定有保密協議, 唔係想講就可以講...

政府從來都收收埋埋, 冇明確講過搵邊間公司, 做左幾多proposal/ survey, 內容如何etc, 所以其實冇咩必要爭住認....

ok, 假設政府有明確披露不實內容, 佢要澄清唔用法律行動, 起碼出份公司聲明比私下向傳媒踢爆恰當好多.....

成件事睇政府一定有好多問題, 只係我覺得總監小姐作為一間公司高層用咁既方法回應真係幾odd, 因為佢用呢個方法"澄清"一樣好影響公司形象.....
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-02-13
同樣好唔鐘意李慧玲, 把聲好討厭. 而商業機構要炒一個人, 補足俾你叫你即走亦奈佢唔何.

但商台咁大間機構, 舉手投足都可能涉足公眾利益. 咁鬼炒一個人真係好核突. 重要一副你吹我唔漲既姿態, 真係擺明講你聽有內情.

點解689上台後香港會變成咁, 加拿大又取消投資移民, 有錢都未必走到
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-02-13
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:
中央既命令只會係一個 general direction,唔會咁 specific 咁 detail 去叫佢唔出席渣馬、自由黨黨慶等等……
另外,hktv 更加係一男子因素,如果唔係王維基無可能係中移動手上買到個流動牌……
.......

「假如」佢係一個共產黨員。佢好可能只係一個傀儡,689就等於蘋果的李八方,會唔會容易d理解?

佢有時好精明(特別係o係特首選舉初期),有時就好on車(例如話香港人未富先驕)等,跟本都唔一致,可能係後面有班來自唔同背景的人教佢的...

所以,可能要咁睇,由佢參選開始,係咪已經意味住中央開始收緊香港的言論自由?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-02-13
中央D部署會小心好多

基本上你睇到冇腦既動作都應該係689/689智囊自己下決定

最明顯俾人落面就係HKTV果單
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-02-13
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:同意……
唔去澄清的話其實會影響自己公司既 credibility…… (2014-02-13 12:51) 

我都同意!如果對方唔係政府,唔係689,伍小姐出黎澄清番自己公司既顧問報告,其實正正係為公司利益著想。佢唔係主動出黎數政府,係政府借顧問報告呢把刀黎殺人。佢先要出黎澄清番報告內容。以免公司被誤解。顧問公司最著緊既就係公信力!無左呢樣野,可以執粒。政府咁樣做,係明冼間顧問公司。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-02-13
utadahikaru20:我相信佢一男子機會大好多LOR[表情]
阿爺係要搞,神早就動手了, 唔會一年內搞咁多野, 刺激香港人, 係要搞就會分開慢慢搞 (2014-02-13 12:35) 

快搞同慢搞係冇分別的...
香港咁細,你又可以點?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-02-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:唔關佢事的,係中央的指令黎ga...
你咁諗會睇得透徹d... (2014-02-13 12:28) 

我唔信呢D 講法。

講真,成日話阿爺阿爺,其實邊係阿爺?阿爺分分鐘只係一個大家幻想出黎既存在。係中央最高領導個班人眼中,香港根本不被放在眼內。又或者,無咁得閒日日望住你攪咩。落左個大ORDER 比689,叫佢睇住個場,但中央可以安心攪好其他個幾個更大更辣手既大場。

所謂既「阿爺」,我相信好多其實係假傳聖旨既太監。同埋自作聰明嗱人鞋底既奴才。根本唔係真係中央領導人既意思。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-02-13
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:中央既命令只會係一個 general direction,唔會咁 specific 咁 detail 去叫佢唔出席渣馬、自由黨黨慶等等……
....... (2014-02-13 12:54) 

無錯,HKTV 就係最佳例子。

中央肯定對王維基無意見,係689 自己要玩佢。最尾攪個大頭佛出黎自己攞架黎掉。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-02-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:我唔信呢D 講法。
講真,成日話阿爺阿爺,其實邊係阿爺?阿爺分分鐘只係一個大家幻想出黎既存在。係中央最高領導個班人眼中,香港根本不被放在眼內。又或者,無咁得閒日日望住你攪咩。落左個大ORDER 比689,叫佢睇住個場,但中央可以安心攪好其他個幾個更大更辣手既大場。
.... .. (2014-02-13 15:31) 

我個人都希望你o岩,只可惜...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-02-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:我都同意!如果對方唔係政府,唔係689,伍小姐出黎澄清番自己公司既顧問報告,其實正正係為公司利益著想。佢唔係主動出黎數政府,係政府借顧問報告呢把刀黎殺人。佢先要出黎澄清番報告內容。以免公司被誤解。顧問公司最著緊既就係公信力!無左呢樣野,可以執粒。政府咁樣做,係明 .. (2014-02-13 15:27) 

你幫我打哂我想講既野

但係我諗唔明<點解>佢公司要炒佢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-02-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:快搞同慢搞係冇分別的...
香港咁細,你又可以點? (2014-02-13 15:31) 

唔好睇少香港, 香港影響力都唔細嫁

我唔信中央想搞到個個上街示威 ,搞到咁大對佢冇咩好處

香港仲係一個好重要既樣板黎 (中國對外既板) , 所以我唔覺佢想搞咁多野, 佢只係想唔好下下反共產黨就開心了.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-02-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:我個人都希望你o岩,只可惜... (2014-02-13 15:51) 

我意思唔係話中央好開明,唔會管我地。中央當然會管我地,但就等如我老闆。佢會就黎同我講。我想開呢個巿場,我想見呢個客,我想加大呢個區既營業額,我唔想見到你班手下成日遲到早退,我唔想見到無人出席公司個聯歡會………

佢只會將佢想要或者唔想要既野話比你知。有時心情好,又或會講多兩句「教」你點做。例如叫你「查找不足」呢類講左等如無講既指示。你就要捉老細心理,即要完成任務,仲要投其所好。有大才既人會做得好好睇睇,既增加公司業積,又可以為下屬謀福利。中才者,勉強交到數過到骨,下屬安安定定準時出糧,下才者,交唔到數咪多多小動作,做咩D 低能行為媚上欺下,以為老細鐘意擦鞋就搏命落鞋油,攪到神憎鬼厭公司大亂。

係,那個老細不鐘意被人擦鞋?但交唔到數,你擦鞋擦到起鏡都係死路一條的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-02-13
老細事後通常都係個句:「係哎,我係叫你XXXX 哎,但我無叫你XXXXX 喎!你睇你,攪到宜家成間公司七國咁亂!人人怨聲載道!你話哎,我點保你哎?」

聽得少?