• 2276閱讀
  • 40回復

商台突然清場炒李慧玲 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2014-02-13

李慧玲:百分百是梁振英政府的政治打壓

李慧玲在記者會表示,有人覺得今次事件是收聽率等商業考慮,第二個版本是得罪高層,第三個版本是政治打壓。

李慧玲說:

「在我眼中見到的事實,我毫無保留、百份百覺得,今次事件是梁振英政府對新聞自由、言論自由的打壓,

而商台一個持牌的廣播機構,就在續牌的魔咒之下跪底,這個是我的睇法。」

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2014-02-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:
我意思唔係話中央好開明,唔會管我地。中央當然會管我地,但就等如我老闆。佢會就黎同我講。我想開呢個巿場,我想見呢個客,我想加大呢個區既營業額,我唔想見到你班手下成日遲到早退,我唔想見到無人出席公司個聯歡會………
佢只會將佢想要或者唔想要既野話比你知。有時心情好,又或會講多兩句「教」你點做。例如叫你「查找不足」呢類講左等如無講既指示。你就要捉老細心理,即要完成任務,仲要投其所好。有大才既人會做得好好睇睇,既增加公司業積,又可以為下屬謀福利。中才者,勉強交到數過到骨,下屬安安定定準時出糧,下才者,交唔到數咪多多小動作,做咩D 低能行為媚上欺下,以為老細鐘意擦鞋就搏命落鞋油,攪到神憎鬼厭公司大亂。
.......

我希望我過份陰謀論,但689並唔似董建華同煲tie,佢的個人能力真係唔見突出,甚至係差(你記得何柱國點講的 http://youtu.be/seGSvdqaTBo?t=8m19s)。

如果你問我,我會傾向相信陰謀論多d,分正香港有中聯辦,中央有港澳辦同人大政協,要跟你的day-to-day operation,容乜易?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2014-02-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:我希望我過份陰謀論,但689並唔似董建華同煲tie,佢的個人能力真係唔見突出,甚至係差(你記得何柱國點講的 http://youtu.be/seGSvdqaTBo?t=8m19s)。
如果你問我,我會傾向相信陰謀論多d,分正香港有中聯辦,中央有港澳辦同人大政協,要跟你的day-to-day operation,容乜易? (2014-02-13 16:31) 

咪正正係呢班人假傳聖旨假扮中央囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2014-02-13
freezefox:我唔信呢D 講法。
講真,成日話阿爺阿爺,其實邊係阿爺?阿爺分分鐘只係一個大家幻想出黎既存在。係中央最高領導個班人眼中,香港根本不被放在眼內。又或者,無咁得閒日日望住你攪咩。落左個大ORDER 比689,叫佢睇住個場,但中央可以安心攪好其他個幾個更大更辣手既大場。
.... .. (2014-02-13 15:31) 

做過政府的路過

政府入面真係好多太監狗奴才...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2014-02-13
回 我諗到改咩名鳥 的帖子
我諗到改咩名鳥:做過政府的路過
政府入面真係好多太監狗奴才... (2014-02-13 17:46) 

其實呢D 人全世界周圍都有。不過,係商業機構,始終要睇實績(例如營業額),點都有個譜。但政府機構評審一個人既功績好難有客觀標準,呢類人就會特別多。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2014-02-13
freezefox:
咪正正係呢班人假傳聖旨假扮中央囉。

尤其係中聯辦果班,過到黎香港山高皇帝遠,就當正自己係土皇帝咁……

你睇下之前梁振英北上述職,俾港澳辦王光亞省到立立令就知道好多 details 都唔係中央授意的……

梁振英同董建華及曾蔭權唔同之處,在於董建華係江澤民親自欽點,曾蔭權係港澳辦做後台推佢上去,兩人都唔駛理會中聯辦。但係梁振英係中聯辦一力捧上位的,當選之日已經即時要拜會中聯辦。當陣時我已經講左呢樣野好唔妥,變相就係西環治港 (注意︰係西環而唔係中央)。

至於中央/港澳辨有咩野任務俾梁振英/中聯辦?眾所周知有四大政治任務︰國民教育、整頓港台、23條立法、落實政改(假普選)。

就講整頓港台,原意當然係收緊香港的言論自由,但係就唔係而家既粗暴滅聲行動。梁振英/中聯辦成班刷鞋仔就利用呢樣野黎剷除異己,唔止整頓港台,仲整頓埋商台、明報、蘋果、就連本來屬於自己人既自由黨、王維基都一拚去整頓埋,總之就係順我者昌、逆我者亡,企圖將香港變成一言堂,稍稍有反對聲音就粗暴地消滅佢。呢的咁既行為完全唔似係擅於統戰既中央下令佢去做的。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2014-02-14
Yahoo 剛剛有佢另一段新聞, 但我想入去果時已經DELETE了
離線kenny1
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2014-02-14
其實熟讀香港歷史就知道,八十年代尾先開始有選舉權,跟住九十年代出政治節目,打壓既時候,係又鄭經翰開始,到黃毓民,到港台三傑,到周融啊,梁嘉榮啊,李慧玲走,算係正路,香港宜家走緊被控制路線,梁振英肯定係公仔,後面最大既都係土共。
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2014-02-18

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2014-02-18
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片]
[表情] [表情]  (2014-02-18 10:30) 

搞走左李慧玲la wor...
唔會掛...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2014-02-18
大浪~~~~~~~
只愛足球