• 4006閱讀
  • 69回復

網民反自由行遊行 廣東道指罵內地客 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-02-17
至於購物,其實可以係上水或其他邊境地區,設置超人型既購物商場,專係比內地人掃貨既。你有本事買幾多我就賣幾多。專立奶粉專門店。要求各間奶粉公司係個邊設專門售賣點。保證絕不斷貨。咁內地人有內地人係個邊買,香港人有香港人係自己地方生活,咪河水不犯井水囉。其實我真係唔係太明,點解會攪到咁大衝突。

係自由巿場下,又無生產上既限制,有咩理由會有供不應求既情況?個D 奶粉商,多多都供應到啦。中間一定有D 野。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-02-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:出面有人鬧,話香港人無證無據就屈689打壓新聞自由~
你又點睇? (2014-02-17 17:46) 

咁都叫無證據?佢都已經做到好明顯囉喎!

佢係連門面野都費時做,話做你就做你了。仲要咩證據先夠?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:唔係已經剷除左咩,我已經成個幾月喺屋企上唔到高登了。[表情] [表情] [表情]
(有人話係用 HKBN 既問題,但屋企用唔到,返公司上到係事實。) (2014-02-17 17:43) 

你講真架?!

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-02-17
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實我都唔明白究竟問題係邊到。新加坡咪又係旅遊城巿,又唔見內地人係個到夠胆放肆。唔好話周街疴屎奇尿,連排隊打尖都好少見到。我反而見到好多內地客,為左GROUP 埋其他朋友,排左隊既都讓出個位出黎,比其他人先上,自己留低等埋後面既朋友。我見過唔止一次。最誇 .. (2014-02-17 17:46) 

問題所在於香港係中國既地方,果班人唔會當係出左國,心目中認為佢地黎香港係振興緊你地既經濟,應該多謝都黎唔切。
情況就好似中國當初改革開放時一樣,香港人買野上去接濟國內人,一樣係大爺既態度,去消費一樣呼呼喝喝,唔會同你講禮貌。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:問題所在於香港係中國既地方,果班人唔會當係出左國,心目中認為佢地黎香港係振興緊你地既經濟,應該多謝都黎唔切。
情況就好似中國當初改革開放時一樣,香港人買野上去接濟國內人,一樣係大爺既態度,去消費一樣呼呼喝喝,唔會同你講禮貌。
 (2014-02-17 17:52) 

所以我地更加應該加強執法力度!以正綱紀!得罪講句,班人都係有少少無賴兼欺善怕惡。我相信佢地如果去到上海或北京呢D 大城巿,都唔敢咁樣周街大小便的。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-02-17
freezefox:你講真架?![表情] (2014-02-17 17:52) 

你試下上網 search「HKBN 上唔到高登」,大把人問緊.....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:你試下上網 search「HKBN 上唔到高登」,大把人問緊.....[表情] [表情]  (2014-02-17 17:55) 

上唔到高登係大新聞黎架喎!!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-02-17
freezefox:咁都叫無證據?佢都已經做到好明顯囉喎!
佢係連門面野都費時做,話做你就做你了。仲要咩證據先夠?[表情] (2014-02-17 17:51) 

我見你話689話唔定出手搞高登,我先ot講兩句~

雖然依家唔係o係法庭審訊,但有人開始攻擊香港人的理性分析,包括未審先判同埋將疑點當證據,情況同呢班示威分子分別唔係好大~
[ 此帖被ODIN在2014-02-17 17:58重新編輯 ]
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-02-17
freezefox:所以我地更加應該加強執法力度!以正綱紀!得罪講句,班人都係有少少無賴兼欺善怕惡。我相信佢地如果去到上海或北京呢D 大城巿,都唔敢咁樣周街大小便的。 (2014-02-17 17:54) 

問題咪就係香港班官既態度囉,咩事都話傷害內地人感情唔敢去搞,怕得罪阿爺。

一開始已經輸左個勢,人地仲唔食住上,恰你縛手縛腳無力反抗咩。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:問題所在於香港係中國既地方,果班人唔會當係出左國,心目中認為佢地黎香港係振興緊你地既經濟,應該多謝都黎唔切。
 (2014-02-17 17:52) 

唔係的,內地人去外國都係差唔多心態~
只不過係有 d 懼外...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:你試下上網 search「HKBN 上唔到高登」,大把人問緊.....[表情] [表情]  (2014-02-17 17:55) 

我屋企用hkbn又上到wor...

被block的人應該係有d共通點...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-02-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:唔係的,內地人去外國都係差唔多心態~
只不過係有 d 懼外...
 (2014-02-17 17:58) 

最怕係去外地班內地人真真正正係土豪,有米一族,雖然懼外都仲聲大夾惡。

但黎香港果班內地人好多只係拎住十萬八萬,已經當你班港燦係死窮鬼,覺得黎買野係施捨。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-02-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:
我見你話689話唔定出手搞高登,我先ot講兩句~
雖然依家唔係o係法庭審訊,但有人開始攻擊香港人的理性分析,包括未審先判同埋將疑點當證據,情況同呢班示威分子分別唔係好大~

唔係我作的...

http://www.post852.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E9%97%9C%E6%B3%A8%E2%94%82%E9%8C%A2%E5%BF%97%E5%81%A5%E3%80%8A%E4%BF%A1%E5%A0%B1%E3%80%8B%E7%BA%8C%E8%AB%87%E3%80%8C%E6%94%BF%E6%B2%BB%E3%80%8D%E3%80%80%E3%80%8C%E5%A6%84%E6%83%B3/

即時關注│錢志健《信報》續談「政治」 「妄想症」指控另有意思?

自上周爆出《信報》高層要求「佔中十子」之一,金融界代表錢志健,往後在其專欄「只寫財經,不寫政治」的疑似「河蟹」事件後,今日錢志健繼續在其專欄大談言論自由及公民覺醒等「政治議題」,更回應有人指他受打壓是「妄想症」的言論,似乎無懼來自部分《信報》高層的壓力。

錢志健首先指出,中環人現時最關心的議題,便是香港的言論自由正全面收窄。錢志健表示,中環人很憂慮《信報》是否已跪低,而新近發生的李慧玲被解僱事件、《蘋果日報》與《AM730》被中資機構抽廣告,更令他擔心香港是否正「急速大陸化」。他表示,如果國際投資者看見香港的言論自由急速收窄,又怎會放心在香港繼續投資?

錢志健作為資深對沖基金經理,正如其專欄名字「金融圈內」,足有資格代表部分中環人的想法。「金融圈內」的人目前關心與應該關心什麼,錢志健可能比大部份人都要清楚。因此,錢志健今日強調言論自由是中環人最重視的議題,似乎亦間接告訴部分《信報》高層,政治議題也是中環人希望知得更多的議題,要求他「只寫財經,不寫政治」的要求,實不合理。

錢志健在文中亦強調自己沒有「妄想症」,上週公開與《信報》總編輯郭艷明對質,是要「延續獨立內容表達」、「捍衞不同領域的真相」。

《852郵報》翻查錢志健被指控有「妄想症」的出處,發現郭艷明曾於周六(15日)在其個人facebook賬戶中,有提到她對妄想症的看法,未知與錢志健的澄清有否關係。本報在此直接引用郭艷明的看法:

「流行都市病『妄想症』,廣東話即係『明明無事吾知點解係要杯弓蛇影』,而且吾使查吾使審吾使證據,就大喊被迫害,跟住度個繪形繪聲的劇本出來,再一群啱咀形的密友興高采烈在網上近親繁殖交叉感染,齊齊自我膨脹high 爆,神聖不容侵犯,跟手來個自行加冕。對手稍哼半句即被圍插。呢種打橫打掂砌的遊戲規則,其實不用學,好多紳士淑女都玩得出神入化!」

查實,妄想症(delusional disorder)是一種有明確定義的精神疾病,須由精神科醫生才能判斷誰人確實患上。缺乏有關專業知識的大眾市民,還是不宜胡亂斷症、道聽途說,以免惹起不必要的歧視疑雲、或者傳達錯誤的醫療資訊。不過,大家若知道disorder一詞可以解作「失序」,證諸今日大眾媒體新聞及言論自由屢遭打壓、問責高官一個接一個對集會示威未審先判的現象,倒是一個貼切的形容。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-02-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:我屋企用hkbn又上到wor...
被block的人應該係有d共通點...
 (2014-02-17 17:59) 

我連高登都冇登記做會員喎。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:
我連高登都冇登記做會員喎。[表情] [表情] [表情]

oh...我都係大部分時間冇login做cd rom~