• 4017閱讀
  • 69回復

網民反自由行遊行 廣東道指罵內地客 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2014-02-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:我屋企用hkbn又上到wor...
被block的人應該係有d共通點...
 (2014-02-17 17:59) 

例如…………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2014-02-17
回 freezefox 的帖子
freezefox:例如………… (2014-02-17 18:07) 

你估我係神探咩...
不如叫snowden解釋下仲好...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2014-02-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:你估我係神探咩...
不如叫snowden解釋下仲好... (2014-02-17 18:09) 

我見你咁講以為你知添。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2014-02-17
freezefox:我見你咁講以為你知添。 (2014-02-17 18:09) 

但我睇左幾個高登post,都係講緊網絡設定的技術問題ja wor...
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2014-02-17
唔出奇啊
我上年已經留意到689既行為係故意產生呢類激進既香港人
咁佢先有機會出動佢由23條開始已經期待左十年既防暴隊
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2014-02-17
回 Numberson 的帖子
Numberson:唔出奇啊
我上年已經留意到689既行為係故意產生呢類激進既香港人
咁佢先有機會出動佢由23條開始已經期待左十年既防暴隊
[表情] [表情] [表情]  (2014-02-17 19:48) 

共產黨一向熱衷於製造權鬥,你地鬥得越激烈,佢就坐得越穩。
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:你試下上網 search「HKBN 上唔到高登」,大把人問緊.....[表情] [表情]  (2014-02-17 17:55) 

無失敗過
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2014-02-17
回 PonG 的帖子
PonG:無失敗過 [表情] (2014-02-17 20:15)

上主頁無問題,

一CLICK入Forum就空白一片。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2014-02-17
freezefox:唔係唔比示威,但唔係咁樣示威法嘛。示威係表達訴求!宜家佢地其實同紅衞兵差唔多,係去批鬥「敵人」。真係向旅客作出人身攻擊同威嚇。
其實完全係擾亂公安同公眾地方行為不檢,已經唔可以算係示威了。拉左都無得怨。 (2014-02-17 17:40) 

所以我意思係話, 政府繼續漠視市民既訴求, 淨係一味講叫人包容, 冇實際行動, 即係將一班每日suffer緊既人推向偏激....

佢地未必唔知咁樣文革式既批判係唔啱, 只係現實已經被迫埋牆角....(當然有d盲目附和就唔駛講)

正如數字神講, 如果689 (or 中共)專登擴大矛盾, 咁hk真係好快玩完.....唔好話50年, 2020前應該已經暴動, 咁佢就大條道理推公安條例, 出解放軍....etc
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2014-02-17
激進既源頭係和平已經冇用
而人人咁樣鬧政府政府唔做野,政府都仲可以當呢班係「一小撮人」既時候
出現而家呢D咁既情況絕對唔出奇
而香港亦只會有愈來愈多人情願冇遊客都唔要遊客每分每秒都阻礙自己既生活

睇住d官仲喺度自我陶醉,話香港大部份人都好歡迎內地無限嘅自由行既時候
我真係唔知好嬲定好笑…
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片]
上主頁無問題,
....... (2014-02-17 20:22) 

掃下毒啦,可能關事架
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2014-02-17
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片]
上主頁無問題,
....... (2014-02-17 20:22) 

1. 試其他瀏覽器 (你CHROME好似行緊PROXY??)

2. 試第2個DEVICE 用同一個NETWORK

3.轉DNS

4.上好友咪算,上咩高登
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2014-02-17
回 文仔 的帖子
文仔:1. 試其他瀏覽器 (你CHROME好似行緊PROXY??)
2. 試第2個DEVICE 用同一個NETWORK
....... (2014-02-17 23:20) 

經屋企個 router 所有可以上網既設備都上唔到,但用番 iphone share 出黎就得。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2014-02-17
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:所以我意思係話, 政府繼續漠視市民既訴求, 淨係一味講叫人包容, 冇實際行動, 即係將一班每日suffer緊既人推向偏激....
佢地未必唔知咁樣文革式既批判係唔啱, 只係現實已經被迫埋牆角....(當然有d盲目附和就唔駛講)
....... (2014-02-17 20:56) 

可能真係NUMBER 話齋,政府係故意咁做都未定⋯⋯⋯

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2014-02-18
野火:我不願意參與「驅蝗行動」,但…

星期日的尖沙咀「驅蝗行動」,雖然參與人數跟其他遊行示威比較不算多(「驅蝗行動」發起人稱有超過二百人,警方發言人則指超過五十人),但今天三位高官蘇錦樑、黎棟國和譚志源接連高調發言批評該行動,足見該行動正正擊中了政府一條異常敏感的神經。

「驅蝗行動」性質上跟「光復上水站行動」有不少相似之處,都是去地標性的地點進行直接行動。前者去廣東道指罵遊客,目的是令內地遊客感到不快、減少未來內地旅客來港的意欲。後是則是去上水火車站阻礙水貨活動,增加水貨客走水貨的時間成本,從而減少他們的收入和誘因。

跟其他遊行示威希望透過媒體報導表達不滿不同,「驅蝗行動」和「光復上水站」目標明確,易於達成,而且具有高度可重複性。根據維基百科,「光復上水站」由2012年9月15日到2013年3月10日,一共發起了十一次活動(雖然後期的活動大多只有十數至數十人)。不難想像,性質相似的「驅蝗行動」未來恐怕還會陸續有來。

試想像,未來如果每隔一段時間,「驅蝗行動」都出動指罵遊客,相信很快國內媒體,甚至外國媒體都會報導。國內很快就會有聲音要求梁振英嚴厲阻止這些事情,但哪管政府再嚴厲的譴責(今天保安局局長黎棟國甚至說警方會按既定程序,採取適當行動處理。)一天示威者不挑戰法律的底線,一天梁振英政府都無從阻止。這對動輒「維穩」、強調「穩定壓倒一切」的內地官場來說,無異於梁振英無力管治香港的鐵證。這不是愛港之聲等組織多擺幾次「歡迎國內同胞來港」的街站就對沖得了的。於是,在香港扭曲的政制下,「驅蝗行動」竟成了威脅政府、阻止內地旅客無限湧港的一大出路。(未來可會有比較溫和但可以達到我們目的的其他出路?)

「粗口指罵一般內地遊客」不少人可能接受不了,但無可否認「驅蝗行動」背後有一定的「民憤」基礎。面對公眾關注的內地旅客湧港問題,一方面政府繼續闊佬懶理:蘇錦樑最新的說法是希望市民能肯定旅客對經濟的貢獻,並指政府會密切注視景點接待旅客的能力。(天呀!景點接待能力關我咩事,為什麼政府不跟我們認真討論一下商場接待能力、街道接待能力、交通接待能力、社區接待能力?)另一方面,政府則採用一貫邊緣化、小眾化示威者的策略:譚志源指「驅蝗行動」只是少數人野蠻不文明的行為,親政府組織如「愛港之聲」則打對台,「平衡」「公眾」的聲音。

政府這種處理方法,無異於將本應在議事堂解決的爭議,交回社會自己打生打死。要香港一般市民在「粗口指罵一般內地遊客」的「驅蝗行動」和高舉「歡迎國內同胞來港」的「愛港之聲」中作出選擇。我想,如非必要,實在沒有人願意無故指住陌生人指罵,但當下的社會,我們彷彿要不這樣做,要不就接受內地遊客無窮無盡的湧港。這,實在是香港社會最大的悲哀。

http://http://www.pentoy.hk/%E6%99%82%E4%BA%8B/%E7%B6%93%E6%BF%9F/%E6%97%85%E9%81%8A%E6%9C%8D%E5%8B%99%E6%A5%AD/y310/2014/02/17/%E9%87%8E%E7%81%AB%EF%BC%9A%E6%88%91%E4%B8%8D%E9%A1%98%E6%84%8F%E5%8F%83%E8%88%87%E3%80%8C%E9%A9%85%E8%9D%97%E8%A1%8C%E5%8B%95%E3%80%8D%EF%BC%8C%E4%BD%86/