• 4090閱讀
  • 62回復

明 報 前 總 編 劉 進 圖 遇 襲 中 刀 送 院 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-02-26
香港越黎越恐怖了
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-02-26
嘩好恐怖
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-02-26
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:《明報》前總編劉進圖遇襲 疑得罪中共高層?
1月曾報導溫家寶海外利益
編按:《明報》前總編劉進圖遇襲,各界紛紛猜測事件與之前撤換總編輯,以及《明報》最近的報導是否有關。
....... (2014-02-26 13:52) 

雖然只屬猜測, 但都幾令人心淡 / 心寒....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-02-26
回 sikingthegreat 的帖子
sikingthegreat:
雖然只屬猜測, 但都幾令人心淡 / 心寒....

就算真係捉到個刀手都唔會知幕後有咩人, 點都係靠估....

真係估唔到呢2年成個社會環境惡化得咁快, 好似做咩都冇用, 就算去遊行嗌完發泄完, 對方都係當你唱歌, 令人好灰心....
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-02-26
icemanbergkamp:就算真係捉到個刀手都唔會知幕後有咩人, 點都係靠估....[表情]
真係估唔到呢2年成個社會環境惡化得咁快, 好似做咩都冇用, 就算去遊行嗌完發泄完, 對方都係當你唱歌, 令人好灰心....[表情] (2014-02-26 14:45) 

「遊行嗌完發泄完,對方都係當你唱歌」無咩用之餘,仲要俾好多大陸便衣拍晒 video 點晒相……
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-02-26
點解我覺得, 好似古時d人去劫鏢, 逃走後現場"唔覺意"留低寫有XX王府的兵器作為破案"證據"咁......
背後動機會唔會太明顯了?
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-02-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:點解我覺得, 好似古時d人去劫鏢, 逃走後現場"唔覺意"留低寫有XX王府的兵器作為破案"證據"咁......
背後動機會唔會太明顯了?[表情]  (2014-02-26 14:58) 

網上已經有「愛國」人士表示睇穿係佢《自導自演》嘅把戲。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-02-26
icemanbergkamp:就算真係捉到個刀手都唔會知幕後有咩人, 點都係靠估....[表情]
真係估唔到呢2年成個社會環境惡化得咁快, 好似做咩都冇用, 就算去遊行嗌完發泄完, 對方都係當你唱歌, 令人好灰心....[表情] (2014-02-26 14:45) 

去完仲衰過冇去就真

都係儲錢移民罷啦~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-02-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片]
網上已經有「愛國」人士表示睇穿係佢《自導自演》嘅把戲。[表情]  (2014-02-26 15:05) 

太雪亮了~~~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-02-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:太雪亮了~~~~[表情] (2014-02-26 15:07) 

睇埋佢第一個回覆,單嘢屎橋可能有份。
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-02-26
阮紀宏﹕香港新聞業有史以來最自由

【明報專訊】香港是中國現代新聞報業的發源地,《香港船頭貨價紙》創刊沒幾年,1873年改名《香港中外新報》以日報發行,開創了中國新聞業的先河。香港新聞業歷經140多年,九七回歸祖國後,是有史以來享受最大新聞自由的時期。

清末內地動盪,革命派和保皇派分別在香港創辦《中國日報》和《維新日報》,也有知識分子王韜辦的《循環日報》,盛極一時。辛亥革命以後,香港也失去了避難所的作用,報人紛紛北上,香港回歸平靜。抗日戰爭爆發前夕,內地報紙紛紛轉移香港。直到1941年末英軍投降,香港淪陷,再次失去避難所作用。

民國時期,共產黨人在香港辦報,揭露國民政府醜行;共產黨執政,國民黨在香港辦報,攻擊共產政權。從清末到回歸前,港英政府都是允許反對派在香港辦報抨擊中國現政權。先不論港英政府的陰謀,但香港確實享受到一定的言論自由。

然而,這種言論自由僅限於批評中國現政權,對於監督港英政府在自由則欠奉,1960年代安妮公主訪港,《明報》一條標題,〈打砲廿一響,送御妹過海〉,新聞處下令將編輯炒掉,不要說批評,對王室不敬也遭殃。及至回歸前夕,準備撤出香港的政府,才稍微開放言論自由,但由於特區政府成立在即,監督的焦點也在中央政府而不在港英政府。

回歸以後,香港新聞業享有監督特區政府的高度自由,政府與官員的一言一行都成為新聞界的監督焦點,甚至有官員上任幾天,陳年往事被揭露而下台。或許,有人想影響新聞機構,但在市場經濟的保護,香港新聞自由還是空前的高。幾千人上街遊行,捍衛新聞自由,實在杞人憂天。

http://news.mingpao.com/20140226/fad1.htm

一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-02-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:睇埋佢第一個回覆,單嘢屎橋可能有份。[表情] [表情] (2014-02-26 15:09) 

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-02-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:睇埋佢第一個回覆,單嘢屎橋可能有份。[表情] [表情] (2014-02-26 15:09) 

千祈唔好得罪屎橋
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-02-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:點解我覺得, 好似古時d人去劫鏢, 逃走後現場"唔覺意"留低寫有XX王府的兵器作為破案"證據"咁......
背後動機會唔會太明顯了?[表情] (2014-02-26 14:58)

我剩係諗起呢句說話︰「飛鳥盡,良弓藏,狡兔死,走狗烹」

當日幫梁振英最出力「造皇」既係劉夢熊同明報,兩者都係不約而同因之後梁走數而同佢反面,你睇下而家兩個既收場係點,都真係幾心寒。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-02-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片]
網上已經有「愛國」人士表示睇穿係佢《自導自演》嘅把戲。[表情]  (2014-02-26 15:05) 

呢個世界真係痴左線………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!