• 12886閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-02-28
— 本帖被 煙花 設置為精華(2014-10-17) —
本身好鐘意日本呢個地方,東京卅關西卅北海道等較為熱門嘅地方近年都去過了,當時諗諗下,剩低嘅地方其實仲有好多, 就研究下有無方法將一D我想去而又未去過嘅地方,用鐵路或者巴士串連起嚟, 係2014年農曆年實行。

前後構思咗差不多成年, 你哋可能都知,日本鐵路PASS五花八門,就算係關西都成10個8個,最後得出結論係,下面呢張5日PASS幾適合我。

山陽-四國-北九州周遊券

同時又想去一趟中部,即係飛驒高山,白川鄉果頭,呢條路線同上面條線係相反方向,咁就不如就喺中間嘅京都做基地,5日5日咁分開兩個唔同方向嘅TRIP,中間又可以喺京都HEA返幾日。

前後去12日,行程定咗,就到機票,去關西第1時間就諗起樂桃航空,當時大約2013年 6月,未有2014 2月機票,等到7月頭先開賣,叫做買到農曆年旺季機票,但唔平,來回都成3K,行李另計。

後期10月到香港航空重開關西廉航,來回連稅重平咗 , 只係千五

D相未執,出住幾張白川鄉先,之後慢慢UPDATE

[ 此帖被阿童木在2014-08-18 23:50重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-02-28
第1日,

樂桃搭凌晨機,到大阪都係未夠6點,JR同南海鐵電已經有得搭,不過我要等到9點先可以買齊幾張pass,JR PASS 7點已經買到,但近鐵pass就好無奈要9點先買到,最重要係得機場先買到,近鐵pass係我第11日先用得著,呢張pass如果用得其所,簡直可以慳幾萬yen,5日任搭近鐵都係3700yen,即係港幣300蚊唔徙洗

詳情
KINTETSU RAIL PASS

7點先食個早餐,買完Pass ,就開始坐JR機場特急 Haruka 去京都,用kansai area 一日pass,呢張pass 2000yen,但搭一程機場特急已經值2800yen了。

第2-6日我會用上面post提過既5 日山陽九州四國PASS(左上角果張),需然唔係第1日用,但可以先劃晒之後5日嘅位, 咁就可以安心當日坐指定席唔需要同人迫了。

1個鐘左右就到左京都站了,再搭京都巴士到酒店,放低行李,由酒店行去河源町,行左陣,就去左金國寺。

徬晚返去祇園附近,夜景真係好靚

經過白川,

太陽已經落山了

鴨川食店街

食過晚飯,已經9點幾,早d返四條酒店休息,明天開始用JR 5日PASS,第1站係,日本三景之一,位於廣島既宮島嚴島神社。

[ 此帖被阿童木在2014-02-28 23:35重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-02-28
DAY 2 - 廣島。嚴島神社

由新大阪站搭新幹線去廣島,只係大約90分鐘

廣島屬於大站, 所有新幹線列車都會停站, 不過廣島景點唔多, 大家認識就一定係原爆記念館, 其次可能係廣島嘅地面電車

由車站出發, 10分鐘就到咗原爆記念館

裡面好大, 資料好豐富, 英/日對照

睇完後就爭取時間返JR 站搭車去宮島口, 搭JR 船去宮島, 10分鐘船程就到了, 酒店就正正喺碼頭對面, 即時check in就出去, 間房好大下, 幾滿意

好大霧

由碼頭行去嚴島神社, 大約10分鐘,天氣好好,個人覺得宮島好正好寧靜,絕對值得一去

同奈良一樣, 周圍都係鹿

行到夜晚

[ 此帖被阿童木在2014-03-03 02:26重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-02-28
DAY 3  
朝早行多陣宮島,就搭渡輪返廣島了

臨走前影下間酒店,真係好大,2千蚊唔洗成千幾尺包2餐有溫泉,仲想點

下一站會入住博多,但中途會停一停新岩國站,去睇一睇錦帶橋先。

今日無乜行程,去博多站checkin 酒店,就出黎行下福崗。
福崗JR站,正確叫博多站,但站附近雖然都叫幾旺,但市中心其實係天神一帶。
JR 係博多市區唔多好用,因為地鐵先至係最常用交通工具,由博多站去天神大約3個地鐵站,10分鐘左右,但我建議體力ok既話可以行去天神區,因為會經過運河城,中洲屋台,等地。

屋台

晚餐一風堂本店

[ 此帖被阿童木在2014-08-18 23:18重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-02-28
第4日會由博多去大分縣既由布院,交通工具當然首選人氣高企既由布院之森。

由布院唔大,起碼出左車站後步行可以到所有景點,沿大街行就可以到各溫泉旅館,由布院連續幾年當選最受OL歡迎既溫泉區,大家睇條街幾靚就知點解

勁好食既卷蛋店,B Speak

行左大約20分鐘,終於到溫泉旅館,間房唔大,晚餐難食 ,但賣點係平得黎有私人風呂

傍晚的金鱗湖,行3分鐘就到。

宵夜

[ 此帖被阿童木在2014-08-18 23:46重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-02-28
第5日晨早7點出左去旅館旁既金鱗湖,金鱗湖係冷暖水交界,大清早就會出現煙雨凄迷嘅情景。

沿大街離開,去返車站,今日會入住岡山

[ 此帖被阿童木在2014-08-18 23:50重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-02-28
留位
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-02-28
留位
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-02-28
留位
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2014-02-28
留位
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2014-02-28
留位
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-02-28
留位
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-02-28

有野睇!!!!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-02-28
你D HDR 愈玩愈得心應手喎!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-02-28
正啊喂
我都想飛日本可以甘平