• 13026閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 285  發表于: 2015-06-30
回 阿童木 的帖子
阿童木:我覺得4個鐘放第1日好過第3日喎,如果你有返4-5日,的確係可以去程/回程都加個中間點,但你得3日,點都要硬食一次啦 (2015-06-30 23:00) 

你頭先個建議比左個啓示我。真係有得諗。

不過要駛多少少錢⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 286  發表于: 2015-06-30
第一日唔自駕,搭JR 直踩仙台。係酒店放低行李後,先去狐狸村。搭番JR 去白石藏王駅,宜家好似話可以預約佢有專車接送。之後返白石又可以行下白石城。夜晚返仙台又可以行下街。

但代價就係高昂既交通費用。四大一細,差唔多二千幾蚊搭一程JR。之後往來白石仙台個幾程都未計。

第二日再租車,開兩個鐘落那須玩一日。之後住邊到都得啦。第三日就會有足足一日比我去好多地方了。

JR 東既PASS 係咪只有五日個種?無其他方法架啦可?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 287  發表于: 2015-07-01
回 freezefox 的帖子
freezefox:第一日唔自駕,搭JR 直踩仙台。係酒店放低行李後,先去狐狸村。搭番JR 去白石藏王駅,宜家好似話可以預約佢有專車接送。之後返白石又可以行下白石城。夜晚返仙台又可以行下街。
但代價就係高昂既交通費用。四大一細,差唔多二千幾蚊搭一程JR。之後往來白石仙台個幾程都未 .. (2015-06-30 23:47)

來往仙台-東京一係5日果種,一係就7日全國pass

反而東京-那須就有8000yen既3日pass

http://www.jreast.co.jp/tc/kantoareapass/index.html

[ 此帖被阿童木在2015-07-01 00:04重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 288  發表于: 2015-07-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:來往仙台-東京一係5日果種,一係就7日全國pass
反而東京-那須就有8000yen既3日pass
....... (2015-07-01 00:02) 

兩種我都用唔著⋯⋯⋯

即係硬食一程貴價JR 車票啦⋯⋯⋯

三歲駛唔駛買飛?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 289  發表于: 2015-07-01
freezefox:兩種我都用唔著⋯⋯⋯[表情]
即係硬食一程貴價JR 車票啦⋯⋯⋯
....... (2015-07-01 00:19) 

東京-仙台大人一程11xxx yen喎,其實你頭幾日去邊? 5日pass 22000yen 用頭5日有無so ?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 290  發表于: 2015-07-01
JR 好似6歲以下免費
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 291  發表于: 2015-07-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:東京-仙台大人一程11xxx yen喎,其實你頭幾日去邊? 5日pass 22000yen 用頭5日有無so ?
 (2015-07-01 00:30) 

我頭三日係東京囉。頂多有一日可能去GALA 滑雪。呢個未定。但都應該用唔到呢個PASS

除非我最尾個三日唔自駕,全部搭JR 。但仙台去那須,那須再去成田,呢個PASS 有冇用?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 292  發表于: 2015-07-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:JR 好似6歲以下免費 (2015-07-01 00:31) 

咁都好D。慳番一個。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 293  發表于: 2015-07-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:東京-仙台大人一程11xxx yen喎,其實你頭幾日去邊? 5日pass 22000yen 用頭5日有無so ?
 (2015-07-01 00:30) 

另外我睇過,可以先由東京去白石藏王,呢程9000YEN,係個到搭接駁車去狐狸村,玩完先返白石藏王搭多程去仙台。咁又1620YEN。加埋都11000YEN 架啦。但就好過你先去仙台,再往返白石藏王。

不過,行李又變成一個問題了。要將行李放係白石藏王。但我又唔知呢D細站會唔會有LOCKER⋯⋯⋯

煩!

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 294  發表于: 2015-07-01
freezefox:我頭三日係東京囉。頂多有一日可能去GALA 滑雪。呢個未定。但都應該用唔到呢個PASS
除非我最尾個三日唔自駕,全部搭JR 。但仙台去那須,那須再去成田,呢個PASS 有冇用? (2015-07-01 00:46)

呢個pass 東京向上至本洲最北,應該包到仙台去那須

甚至應該包晒你全個旅程,另外佢唔需要連續5日用,可以揀車費最貴果5日。

[ 此帖被阿童木在2015-07-01 01:25重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 295  發表于: 2015-07-01
但東京巿中心入面又用唔用到?成田到東京又如何?gala得唔得?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 296  發表于: 2015-07-01
freezefox:但東京巿中心入面又用唔用到?成田到東京又如何?gala得唔得? (2015-07-01 08:58) 

無問題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 297  發表于: 2015-07-01
在免費地區內,均可無限次免費乘坐以下各公司的包括新幹線在內的特快列車、快速列車和普通列車。
JR東日本線全線(含BRT*)
伊豆急行線全線
北越急行線全線
青之森鐵路
IGR岩手銀河鐵路
東京單軌電車
仙台機場鐵道線
東京臨海高鐵道全線
JR東日本線與東武鐵道線相互過軌的特快普通車廂指定座席如下所示:「日光號」、「Spacia日光號」、「鬼怒川號」、「Spacia 鬼怒川號」,以及東武鐵道線下今市至東武日光、鬼怒川溫泉的普通線(含快速列車)
越後TOKImeki鐵道 直江津∼新井區間
注意事項:
*BRT為公車捷運系統的簡稱。
北陸新幹線上越妙高∼金澤區間,以及東海道新幹線是其他公司運營的路線,因此不在通票範圍內。
持JR東日本通票無法搭乘JR巴士。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 298  發表于: 2015-07-01
去仙台、狐狸村、那須都應該用「仙台機場鐵道線」啦。

GALA 應該係邊條線? 北越急行全線?

東京單軌電車係咪羽田到東京巿中心個條?咁去台場個條岩唔岩用?

東京巿內係咪主要就係山手線?

去成田又應該係用邊條線?

東京臨海高鐵道全線係指邊條路線?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 299  發表于: 2015-07-01
freezefox:去仙台、狐狸村、那須都應該用「仙台機場鐵道線」啦。
GALA 應該係邊條線? 北越急行全線?
東京單軌電車係咪羽田到東京巿中心個條?咁去台場個條岩唔岩用?
....... (2015-07-01 20:40) 

用呢個網站check到曬,通常一個站有可能分好多條線,視乎你點行
http://www.ekikara.jp/top.htm

台埸果條好似唔係JR嚟,成田機場當然搭NEX啦