• 13036閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2014-07-17
回 阿童木 的帖子
阿童木:題外話,我下個月頭都會去九州。[表情]  (2014-07-16 23:52) 

八月?有咩睇頭?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2014-07-17
回 阿童木 的帖子
阿童木:我未去過果頭,但泊車應該唔係大問題
背包應該好多資料,但係你買左機票未
--------------
....... (2014-07-16 23:50) 

其實之前HOLD 左機票。係PACKAGE黎既。連旺季附加費,成四千幾蚊一個人(機票連兩晚名古屋CHAEP CHEAP 酒店)

前日無端端比我買到FANFIRE 既平價機票。二千蚊一張!平左足足一半。雖然無左個兩晚酒店,但一來我唔想兩晚都住名古屋,限制好大。二來其實佢提供既酒店都係好平個類。自己BOOK都係4,5 百蚊一晚。我寧願要更大自由度了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2014-07-17
唯一缺點係時間好差。我提早左一日出發,9月30日。因為係下午四點機。去到都己經九點,CHECK OUT 埋十點都有了。去到名古屋巿中心我諗要十一點。所以有諗過係機場酒店訓。費時夜麻麻走黎走去。

10月5日返。但係係早機。九點機。即係七點要去到機場難。變相得四日玩。10月4日個晚我一定會訂機場酒店過夜的了。最遲九點還車。個日玩完直駛機場。第二朝訓醒就搭飛機走人。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2014-07-17
觀光

上高地附近著名的觀光景點有河童橋,穗高連峰,平湯溫泉,新穗高纜車,新穗高溫泉等地。夏季的觀光重點包括登山健行,冬季則可以賞雪和泡湯。新穗高溫泉區尤其有許多山區的秘湯,吸引許多想要泡天然溫泉的遊客前往。

因為上高地自釜隧道開始禁止私人車(包括摩托車)通行,所以需在平湯停車場或澤渡停車場換乘其他交通工具,在停車場備有穿梭巴士或計程車。或從松本車站搭乘直達巴士。

CHECK下呢兩個地方係邊先。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2014-07-17
搵到澤渡大橋停車場。

但未搵到平陽。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2014-07-17
暫時我睇既遊記同上高地有關既主要係大正池  --  河童橋--- 明神池呢段路程。澤渡個邊會比較近。

至於穗高同新穗高應該係山既另一邊,兩邊好似唔相通咁喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2014-07-17
暫時咁排:

DAY 1 機場-- 名古屋巿

DAY 2 名古屋-- 白川鄉-- 高山巿-- 富山巿

DAY 3 富山巿 -- 立山--黑部-- 立山 --  奧飛驒溫泉

DAY 4 平湯溫泉  -- 上高地 -- 留宿上高地

DAY  5 上高地  -- 名古屋---  機場

DAY  6   返香港

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2014-07-17
先諗掂第一日先。DAY 1 主力就係遊白川鄉。

一般而言,兩個選擇。一朝早就由名古屋直踩白川鄉。七點半出發,十點左右到達。遊幾個鐘,返高山巿食飯。再去富山巿。

第二個選擇。先由名古屋去郡上八幡,再到高山巿。食完中午飯先去白川鄉。兩三點到,五點前走!直踩富山巿。

邊個時段去白川鄉會比較好D?朝早一早去,我驚會同大部分既LOCAL TOUR 撞正時間。因為D TOUR 都係七點半左右係名古屋出發的。如果下午先去,會唔會避到D 人潮。不過又唔知十月既日照時間有幾長。會唔會好早就天黑?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2014-07-17
白川鄉可能要等到3點後先開始少人,local tour好似10點-11點到 3點走人。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2014-07-18
回 阿童木 的帖子
阿童木:白川鄉可能要等到3點後先開始少人,local tour好似10點-11點到 3點走人。 (2014-07-17 23:51) 

你覺得朝早去好定中午去好?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2014-07-18
話時話,頭先無線個個旅遊特輯就係做上高地。仲有心穎BB出浴鏡頭。

離線yrral
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2014-07-18
就係呢個節目攪到我都好想去一趟長野, 踩鐵道單車, 食飛X牛, 行山露營浸溫泉
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2014-07-18
回 yrral 的帖子
yrral:就係呢個節目攪到我都好想去一趟長野, 踩鐵道單車, 食飛X牛, 行山露營浸溫泉[表情] [表情]  (2014-07-18 14:02) 

奧飛驒、上高地,我今次既行程都會去到呢幾個地方。
[ 此帖被freezefox在2014-07-18 15:08重新編輯 ]

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2014-07-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:奧飛驒、上高地,我今次既行程都會去到呢幾個地方。 (2014-07-18 15:05) 

BOOK 左酒店未 ?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2014-07-21
回 阿童木 的帖子
阿童木:BOOK 左酒店未 ?  (2014-07-21 18:55) 

未!仲度緊個行程。