• 5778閱讀
  • 54回復

[投訴]發生咩事???好大仇口??? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2014-03-15
回 路飛 的帖子
路飛:作為一個長期CD ROM, 據我觀察既係,
因為其實好友有唔少人都不恥某隊買人政策,
但該隊其中一個球迷一直都以該隊為榮 而且經常開POST,回POST講到該隊/該聯賽有幾勁等等
....... (2014-03-15 11:02) 

我可以理解以上既睇法。但唔可以接受有關TOPIC 到既行為。

你可以討厭一個球會,甚至某個會員,但不能在論壇上用文字對佢作出帶侮辱性既人身攻擊,特別係唔可以用類似「X狗」呢類既稱呼黎侮辱其他會員,不論係明示,或者係暗示,語帶相關。

論壇界線係呢方面,一向好清晰的。抽水互串等等,揶揄互窒,只要唔過界,我地唔會理。頂多用好友身份勸喻一下大家收火。但一過界,就唔可以唔管了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2014-03-15
CHUCK所留的兩個留言

「我真係唔明成日要自認阿迷,抽自己中意球會水心態係正常,但奚落阿記借黎捧自己既最有球品球隊既意思何在?
想拎bff奧斯卡既最佳球迷?」

「你識條蔥咩?依家講緊拜仁轉去阿記喎」

當中沒有作出帶侮辱性既人身攻擊, CHUCK都是陳述自己意見, CHUCK是一個阿仙奴球迷, 我相信大家看頭像都能知道, 當啪啪啪啪啪啪(到現在我都未搞清, 他是真拜仁球迷, 還是真阿仙奴球迷)去明踩阿仙奴時, 作為阿仙奴球迷氣憤提出以上問題也是合理吧, 而且當中沒提及粗口和動物, 我不理解何以這種回覆都要被罰, 而陳述自己意見,並且已經引起罵戰者, 卻可以一副無辜受害的免去受罰及包容。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2014-03-15
回 bennylau127 的帖子
bennylau127:多謝 事後 寶貴既意見,
下次希望可以早D係事件中出到黎比意見.
或者可以PM?
....... (2014-03-15 09:41)

完全唔知你想表達咩?
什麼事前事中事後? 我係呢個TOPIC睇返先知有呢件事。
PM? 你係侮辱波叔前點解PM佢?
你夠膽公開侮辱人, 唔夠膽接受公開既批評?

事情發生左, 上到OFFICE, 公開裁決, 你而家先諗住唔出聲就係算做"息事寧人"?  其他人對事件有意見就叫做"令事情再起波折?" 什麼邏輯??

舉例斬劉進圖的刀手捉到了, 此時有市民指摘他:" 抵死啦, 斬一個手無寸鐵既人咁冷血!"
刀手:" 多謝 事後 寶貴既意見, 下次希望可以早D係事件中出到黎比意見. 或者可以WHATSAPP我? 而無需要係事件結束後, 我已經息事寧人著草了, 你再上水給予意見, 令事情再起波折!"

成熟D啦, 年輕時總會較易衝動, 做錯決定, 柴娃娃欺侮人好多人都試過, 但應該敢作敢認, 並以此為戒, 咁先似係一個男子漢。而唔係諸多借口, 滿口歪理或拖其他人、事落水, 咁只會令人更不齒!
[ 此帖被麻凡在2014-03-15 12:57重新編輯 ]
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2014-03-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:完全唔知你想表達咩?
什麼事前事中事後? 我係呢個TOPIC睇返先知有呢件事。
PM? 你係侮辱波叔前點解PM佢?
你夠膽公開侮辱人, 唔夠膽接受公開既批評?
....... (2014-03-15 12:55) 

完全唔知你想表達咩?
所以我打唔到咁大篇野

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2014-03-15
bennylau127:完全唔知你想表達咩?
所以我打唔到咁大篇野
 (2014-03-15 13:04) 

唔緊要, 除了你, 全世界都明!
而以你現在發窮惡唔服輸的狀態, 就算你說了, 大家都唔會明。
你唔再講係啱的。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2014-03-15
bennylau127:CHUCK所留的兩個留言
「我真係唔明成日要自認阿迷,抽自己中意球會水心態係正常,但奚落阿記借黎捧自己既最有球品球隊既意思何在?
想拎bff奧斯卡既最佳球迷?」
....... (2014-03-15 12:45) 

呢點我個人都認同,會員CHUCK 既留言依乎並未構成人身攻擊。

如果三郎同迪神見到呢個POST 既話,可否解釋下扣分既原因?又或者,會唔會考慮取消扣分。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2014-03-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:呢點我個人都認同,會員CHUCK 既留言依乎並未構成人身攻擊。
如果三郎同迪神見到呢個POST 既話,可否解釋下扣分既原因?又或者,會唔會考慮取消扣分。 (2014-03-15 15:20) 

OK~~無問題~
離線stevewong_20
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2014-03-16
del
[ 此帖被stevewong_20在2014-03-16 11:29重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2014-03-16
容我都呢個半CD-ROM 都講兩句

同路飛兄一樣, 我亦有留意某會員日常o既言論比較惹火, 呢樣野大家都有目共暏

的確benny, 火兄等人都係有唔o岩!佢地都接受o左懲罰,我亦認為佢地唔啱,罰係十分應該的!
但我個人唔係太認同麻凡兄所指某會員係息事寧人唔回應
你有無佢登入記錄, 證明佢當時在場而唔回應呢? 可能係佢出完post 走咗都未定, 睇唔到都得ga wor
正如你自己所講, 唔出聲係咪就等於息事寧人? 可以係開完post食花生都可以ga wor!香討都有大把咁o既人
我亦唔認同此事可以跟斬劉進圖相題并論!

其實老實講, 冰封三尺, 某會員o既言論, 佢開呢個post o既意圖, 大家心裡有數, 不必明示, 個人感覺, 你話無又得, 有又得! 只可以講, 精人出口,笨人出手, 佢地用錯哂方式去表達自己心中o既不憤!
既然件事都已經上o左嚟office, 不論係版主又好,榮譽會員又好, 普通會員都好!都請大家冷靜o的, 心平氣和去settle down件事, 上得嚟呢個論壇大家都係真心鐘意足球o既,
無駡戰唔抽水係呢個壇o既優良傳統! 我亦係因為呢個原因上年願意捐錢續租server! 希望大家大事化小, 小事化無!
嘈完就算! 唔好翻炒又翻炒!  

仲有離開好容易, 留低先係有勇氣! 三郎兄! 請再考慮留任! 其他醫生們都請返回崗位! 大家都回復以前一樣!
謝謝!
[ 此帖被stevewong_20在2014-03-16 11:29重新編輯 ]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2014-03-16
回 stevewong_20 的帖子
stevewong_20:
同路飛兄一樣, 我亦有留意某會員日常o既言論比較惹火, 呢樣野大家都有目共暏
的確benny, 火兄等人都係有唔o岩!佢地都接受o左懲罰,我亦認為佢地唔啱,罰係十分應該的!
.......

freezefox:

我可以理解以上既睇法。但唔可以接受有關TOPIC 到既行為。

你可以討厭一個球會,甚至某個會員,但不能在論壇上用文字對佢作出帶侮辱性既人身攻擊,特別係唔可以用類似「X狗」呢類既稱呼黎侮辱其他會員,不論係明示,或者係暗示,語帶相關。

論壇界線係呢方面,一向好清晰的。抽水互串等等,揶揄互窒,只要唔過界,我地唔會理。頂多用好友身份勸喻一下大家收火。但一過界,就唔可以唔管了。

麥精:
點解你會覺得波叔係「捧拜仁扮阿記FANS」?

再者,即使佢係,就係挑釁?
管理層要連我地鐘意邊隊波都要干涉,定我一表態我支持邊隊波就只能報喜不報憂/評喜不評憂?

抽水係一個論壇比比皆是,利物浦同曼聯比其他球迷抽得更多,其實抽水得黎唔係人身攻擊,y so serious?

理性討論。

其實,以上兩位已經講明我想講既野。

我並不讚同過份管制,甘係太霸道,亦都不可能甘做,我們並不是24小時在好友工作。如過於管制同批鬥無分別,我們並不是共產黨

只要不破壞大原則下,我都認為版主可以不作理會,我信任我們的版主有能力判斷。

今次事件,我相信心中有數。

今次件事,我能力所做已經完。暫時處罸,我認為相當之輕,所以就今次件事,我都唔會再評論

留任與否 唔係我決定

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2014-03-16
回 三郎 的帖子
三郎:其實,以上兩位已經講明我想講既野。
我並不讚同過份管制,甘係太霸道,亦都不可能甘做,我們並不是24小時在好友工作。如過於管制同批鬥無分別,我們並不是共產黨
....... (2014-03-16 12:03) 

期望有轉機!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2014-03-16
回 三郎 的帖子
三郎:其實,以上兩位已經講明我想講既野。
....... (2014-03-16 12:03) 

留任與否,唔係你決定?

咁⋯⋯⋯邊個決定?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2014-03-16
回 三郎 的帖子
三郎:OK~~無問題~ (2014-03-16 02:40) 

經管理層商討後,同意會CHUCK 留言並未有違反版規,所以撤捎有關判罰。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2014-03-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:留任與否,唔係你決定?
咁⋯⋯⋯邊個決定?[表情] (2014-03-16 15:17) 

管理層做野啦
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2014-03-16
回 stevewong_20 的帖子
stevewong_20:
.......