• 2404閱讀
  • 24回復

挑釁字眼問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線bennylau127

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-03-15
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=115769&page=1

啪啪啪啪啪啪:

人地明明打得好過阿記仲好意思話人

btw 阿記仲諗住贏英超 ?

在此一回應中, 帶有挑釁球迷成份, 而事實上因此已經引起罵戰,
其他事件相關人仕已經被罰, 但罵戰源頭卻沒有作出任何處罰行為,
本人不理解是否帶有撿挑釁性的字句是否能接受?
如之後出現以下例子, 是否都可以接受?

人地明明打得好過曼聯仲好意思話人
btw 曼聯仲諗住贏英超 ?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-03-15
佢只陳述佢自己既意見,並唔見有任何挑釁成份。你會唔會敏感左D?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-03-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:佢只陳述佢自己既意見,並唔見有任何挑釁成份。你會唔會敏感左D? (2014-03-15 11:02) 

即是官方認可這種陳述方式?
對於明踩另一球隊既語句都可以接受, 而暗示或是語帶相關的字句或疑問句卻要被罰?
如果準則現在澄清及重定是這樣的話, 我也無話可說,
只能怪自己對於別人明踩阿仙奴太在意.
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-03-15
回 bennylau127 的帖子
bennylau127:即是官方認可這種陳述方式?
對於明踩另一球隊既語句都可以接受, 而暗示或是語帶相關的字句或疑問句卻要被罰?
只能怪自己對於別人明踩阿仙奴太在意. (2014-03-15 12:00) 

老狐係隔離個post,其實已經答左你
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-03-15
作為阿迷,我睇唔到波叔呢句有咩問題

請指教
只愛足球
離線Rafer
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-03-15
回 迪克 的帖子
迪克:作為阿迷,我睇唔到波叔呢句有咩問題
請指教 (2014-03-15 13:09)

引用某會員既一句 : 大家睇法唔同
不要再緊咬不放, 引發另一輪罵戰吧

[ 此帖被Rafer在2014-03-15 13:34重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-03-15
回 Rafer 的帖子
Rafer:引用某會員既一句 : 大家睇法唔同
 (2014-03-15 13:33) 

如果無人開呢個topic, 相信迪克唔會作出呢個提問吧?
究竟放不下的是誰?
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-03-15
我真係想問清楚
究竟係我唔夠"阿迷"定有人太敏感呢?

我咁做都能引起罵戰的話…論壇應該無人再問野了
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-03-15
回 迪克 的帖子
迪克:作為阿迷,我睇唔到波叔呢句有咩問題
請指教 (2014-03-15 13:09) 

正如某一會員講, 冰封三尺 非一日之寒,
我一直對於捧拜仁扮阿記FANS(或是相反),
之後抽阿記眨阿記行為覺得反感,
繼而是次事件, 拜仁贏阿記, 隨即煲拜仁眨阿記,
與VPS入阿記波慶祝一事一樣..行為可恥...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2014-03-15
回 迪克 的帖子
迪克:我真係想問清楚
究竟係我唔夠"阿迷"定有人太敏感呢?
我咁做都能引起罵戰的話…論壇應該無人再問野了 (2014-03-15 14:20)

我唸rafer 應該唔係話你, 係講緊另一個會員緊咬不放,  
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2014-03-15
bennylau127:即是官方認可這種陳述方式?
只能怪自己對於別人明踩阿仙奴太在意. (2014-03-15 12:00) 

我諗你調轉左D 野黎諗了。唔係官方認可,係官方都無權去阻止!

一個論壇,就係比人要黎討論既地方。我地係足球論壇,黎呢到既人自然就係討論足球。批評球員表現,批評球隊表現,幾乎係一定會出現既評論。你可以睇睇每個星期既直播區,有邊個星期,最多球迷個幾隊既球隊會無人批評?尤其當佢輸波個陣,幾難聽既批評都會出現。如果咁都唔比,我地論壇仲可以比人討論D 咩?

今年比人鬧得最甘個隊點睇都係曼聯。每個星期係呢到鬧曼聯既人會少?我地自己身為利迷,利記踢得差個場,我地唔係一樣會鬧咩?「踢到成PAT 屎咁!」「踢成咁,輸鬼左佢好過!」「斬斬斬,斬燒味咩?」呢D 批論,比你上面引述既更加負面,都可以接受。點解上面個兩句唔可以接受?

希望你明白,呢個唔係甚麼「明踩」唔「明踩」既問題。呢到有唔少會員,都會長期啄住一兩隊波或某一兩個球員黎批評的。你可以覺得佢雞蛋挑骨頭,你可以覺得佢無理取鬧,你絕對可以唔認同佢,甚至同佢理論,同佢片過都得。但唔可以係討論既過程中作出人身攻擊,呢個,我相信你一定能夠理解的吧?

你鐘意奉邊隊波,又或者踩邊隊波,嚴格黎講,我地真係管唔到的。但如果你踩個隊波踩到過哂界,例如鬧某個球員係狗,甚至,鬧某個會員係狗既話,我地就要干涉了。

離線Rafer
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-03-15
bennylau127:我唸rafer 應該唔係話你, 係講緊另一個會員緊咬不放,  [表情]
 (2014-03-15 14:59) 

另一個會員緊咬不放咪你囉
收手啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-03-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:我諗你調轉左D 野黎諗了。唔係官方認可,係官方都無權去阻止!
一個論壇,就係比人要黎討論既地方。我地係足球論壇,黎呢到既人自然就係討論足球。批評球員表現,批評球隊表現,幾乎係一定會出現既評論。你可以睇睇每個星期既直播區,有邊個星期,最多球迷個幾隊既球隊會無人批 .. (2014-03-15 15:03)

我想知準則, 係因為我唔知chuck 點解會被罰,
[ 此帖被bennylau127在2014-03-15 15:06重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-03-15
回 Rafer 的帖子
Rafer:另一個會員緊咬不放咪你囉 [表情]
收手啦 [表情] (2014-03-15 15:05)

我無斬劉進圖 我係香港人 我無返大陸 我無比人拉 我更加無事前pm劉進圖  唔好屈我
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-03-15
回 Rafer 的帖子
Rafer:引用某會員既一句 : 大家睇法唔同
 (2014-03-15 13:33) 

對球隊既睇法可以唔同!但對論壇規則既執行,就最好盡量一樣。樓主開TOPIC 「指控」有會員挑釁!我地當然要對呢個指控作出回應!究竟係成立,定係唔成立。無理由會員開TOPIC 作出正式投訴,而我地就回應佢一句:「人人睇法唔同者!」咁就當答左人架。我地都要好清楚咁話比投訴人知,佢既投訴係成立,定係唔成立,先得架。

好友一直以黎都堅持公開論政。會員有意見,可以表達。係執行版規時遇有唔同意見,亦會比各方面公開陳述佢地既睇法,好令到正反兩面既意見都得到充滿既表達機會,唔會扼殺左任何一方既表達機會。最後,考慮各位會員既意見,管理層會跟進、裁決、修定、更改有關事宜。所以,迪克作為版主,提出佢對今次事件既睇法,又或者提出佢對投訴人既指控既睇法,在我而言,並無不妥。

放心,理性既討論,係唔會引起駡戰的。