• 2422閱讀
  • 24回復

挑釁字眼問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線bennylau127

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-03-15
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=115769&page=1

啪啪啪啪啪啪:

人地明明打得好過阿記仲好意思話人

btw 阿記仲諗住贏英超 ?

在此一回應中, 帶有挑釁球迷成份, 而事實上因此已經引起罵戰,
其他事件相關人仕已經被罰, 但罵戰源頭卻沒有作出任何處罰行為,
本人不理解是否帶有撿挑釁性的字句是否能接受?
如之後出現以下例子, 是否都可以接受?

人地明明打得好過曼聯仲好意思話人
btw 曼聯仲諗住贏英超 ?

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-03-16
回 麥精 的帖子

freezefox:
我可以理解以上既睇法。但唔可以接受有關TOPIC 到既行為。
你可以討厭一個球會,甚至某個會員,但不能在論壇上用文字對佢作出帶侮辱性既人身攻擊,特別係唔可以用類似「X狗」呢類既稱呼黎侮辱其他會員,不論係明示,或者係暗示,語帶相關。
論壇界線係呢方面,一向好清晰的。抽水互串等等,揶揄互窒,只要唔過界,我地唔會理。頂多用好友身份勸喻一下大家收火。但一過界,就唔可以唔管了。

麥精:
點解你會覺得波叔係「捧拜仁扮阿記FANS」?

再者,即使佢係,就係挑釁?
管理層要連我地鐘意邊隊波都要干涉,定我一表態我支持邊隊波就只能報喜不報憂/評喜不評憂?

抽水係一個論壇比比皆是,利物浦同曼聯比其他球迷抽得更多,其實抽水得黎唔係人身攻擊,y so serious?

理性討論。

其實,以上兩位已經講明我想講既野。

我並不讚同過份管制,甘係太霸道,亦都不可能甘做,我們並不是24小時在好友工作。如過於管制同批鬥無分別,我們並不是共產黨

只要不破壞大原則下,我都認為版主可以不作理會,我信任我們的版主有能力判斷。

今次事件,我相信心中有數。

今次件事,我能力所做已經完。暫時處罸,我認為相當之輕,所以就今次件事,我都唔會再評論

留任與否 唔係我決定

[ 此帖被三郎在2014-03-16 12:04重新編輯 ]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-03-16
"阿仙奴宜家拎唔到英超咩"

你問十個阿迷,九個已經唔認為拎到啦
真係會因為果句覺得挑釁?

再者,罪名表面係"得罪阿迷"
但開佢波既有幾多個阿迷?

只愛足球
離線BSGBSG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-03-16
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:之前聽過下有嘈交,而家先睇返始末
個人睇法,咁樣話拍拍拍的確唔係幾岩,雖然有咩因就有咩果
好似我自己咁,本身從來都是鋤強扶弱(除左強果隊本身係我捧的),對於拜仁,我本身未致於討厭,對佢地既買人手法同德甲現時一支獨大既情況,根本就已經無咩感覺,反正而家都唔睇德甲, .. (2014-03-16 04:37) 

中肯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-03-16
之前聽過下有嘈交,而家先睇返始末

個人睇法,咁樣話拍拍拍的確唔係幾岩,雖然有咩因就有咩果

好似我自己咁,本身從來都是鋤強扶弱(除左強果隊本身係我捧的),對於拜仁,我本身未致於討厭,對佢地既買人手法同德甲現時一支獨大既情況,根本就已經無咩感覺,反正而家都唔睇德甲,無競爭更加唔駛理拜仁既比賽

拍拍拍作為拜迷,將隊波既豐功偉績POST晒出來,自然可以理解,所以我通常ignore佢就算,鐘意咪睇下破乜,唔鍾意既話連講乜都無理,再唔係咪好似sam咁搵出些路迪隨時快過拜仁拎呢d野來串下佢lor

坦白講,好多時拍拍拍既留言都無問題、亦無犯規,不過同意會令人煩厭、反感,正如有好友認為今次事件係非一日之寒咁解

其實如果長期係咁,可能拍拍拍無心但營造左d人本來由唔憎拜仁變左憎,或者係憎恨程度加劇既情況

我唔知大家作為一隊波既球迷心態係會點,例如我自己係曼迷同Knicks迷,我唔會容許自己做d野或講d野出來,會令別人/更多人討厭我既愛隊,要是這樣我會覺得自己愧為忠實fans

一點意見:
絕對唔係話拍拍拍錯,但有時愛隊既輝煌事可以唔駛弦耀太多,夠就算了,以免令自己愛隊樹立更多anti球迷

不滿拍拍拍愛弦耀的人:
3個字,「一笑置之」,由他自己post唔駛回佢~~~或者搵到一兩個位串係佢咪算(例如果次拜仁中場唔夠人呀!! 既post)

至於認為佢扮阿迷插阿記的事,我就不得而知了,因為我真係唔知佢係唔係阿迷~~同埋自己係咩迷自己心裡有數,我覺得自己比支持阿仙奴奪雙冠!! (尤其係FA CUP我更愛的新特蘭都出埋局了SOSAD)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-03-16
回 迪克 的帖子
迪克:作為阿迷,我睇唔到波叔呢句有咩問題
請指教 (2014-03-15 13:09) 

我都發表一下意見

我係曼迷,大家都知,但應該唔少熟我既人都知強隊之中除左曼聯外,我就是支持阿仙奴,可算是半個阿記支持者

坦白講,我認同果句佢唔算有很大的挑釁成份,但睇完第一個反應即時係唔服氣,心會諗:「阿仙奴而家拎唔到英超咩?!」

只能夠講,睇完佢果句會令我對句野既反感,同埋會對佢個人有不好既印象,「駛唔駛咁串呀你」之類,但的確是沒奈他何的,我反而會更支持阿記拎比佢睇

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-03-16
回 麥精 的帖子
麥精:點解你會覺得波叔係「捧拜仁扮阿記FANS」?
管理層要連我地鐘意邊隊波都要干涉,定我一表態我支持邊隊波就只能報喜不報憂/評喜不評憂?
....... (2014-03-15 21:51) 

都話囉,想學點樣抽水應該搵羊羊軒,佢係抽曼聯水上面好有心得
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-03-16
回 PonG 的帖子
PonG:投訴波叔開節日扮毒post 仲好la[表情]  (2014-03-15 22:24) 

我其實最睇唔過眼呢樣
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-03-15
投訴波叔開節日扮毒post 仲好la
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-03-15
回 bennylau127 的帖子
bennylau127:正如某一會員講, 冰封三尺 非一日之寒,
我一直對於捧拜仁扮阿記FANS(或是相反),
之後抽阿記眨阿記行為覺得反感,
繼而是次事件, 拜仁贏阿記, 隨即煲拜仁眨阿記,
....... (2014-03-15 14:25) 

點解你會覺得波叔係「捧拜仁扮阿記FANS」?

抽水係一個論壇比比皆是,利物浦同曼聯比其他球迷抽得更多,其實抽水得黎唔係人身攻擊,y so serious?

理性討論。
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-03-15
bennylau127:正如某一會員講, 冰封三尺 非一日之寒,
我一直對於捧拜仁扮阿記FANS(或是相反),
之後抽阿記眨阿記行為覺得反感,
繼而是次事件, 拜仁贏阿記, 隨即煲拜仁眨阿記,
....... (2014-03-15 14:25) 

論壇創立至今,可以話同時見證阿記由盛轉衰

以我一路以來認識o既波叔,佢都真係一個阿迷

佢同時捧國米、拜仁同巴塞

愛之深,恨之切

或者我一直知道佢係真正阿巴國拜迷
所以唔會覺得佢係踩阿抬拜
亦唔會因為咁反感

只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-03-15
回 Rafer 的帖子
Rafer:引用某會員既一句 : 大家睇法唔同
不要再緊咬不放, 引發另一輪罵戰吧
 (2014-03-15 13:33) 

對球隊既睇法可以唔同!但對論壇規則既執行,就最好盡量一樣。樓主開TOPIC 「指控」有會員挑釁!我地當然要對呢個指控作出回應!究竟係成立,定係唔成立。無理由會員開TOPIC 作出正式投訴,而我地就回應佢一句:「人人睇法唔同者!」咁就當答左人架。我地都要好清楚咁話比投訴人知,佢既投訴係成立,定係唔成立,先得架。

好友一直以黎都堅持公開論政。會員有意見,可以表達。係執行版規時遇有唔同意見,亦會比各方面公開陳述佢地既睇法,好令到正反兩面既意見都得到充滿既表達機會,唔會扼殺左任何一方既表達機會。最後,考慮各位會員既意見,管理層會跟進、裁決、修定、更改有關事宜。所以,迪克作為版主,提出佢對今次事件既睇法,又或者提出佢對投訴人既指控既睇法,在我而言,並無不妥。

放心,理性既討論,係唔會引起駡戰的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-03-15
回 Rafer 的帖子
Rafer:另一個會員緊咬不放咪你囉 [表情]
收手啦 [表情] (2014-03-15 15:05)

我無斬劉進圖 我係香港人 我無返大陸 我無比人拉 我更加無事前pm劉進圖  唔好屈我
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-03-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:我諗你調轉左D 野黎諗了。唔係官方認可,係官方都無權去阻止!
一個論壇,就係比人要黎討論既地方。我地係足球論壇,黎呢到既人自然就係討論足球。批評球員表現,批評球隊表現,幾乎係一定會出現既評論。你可以睇睇每個星期既直播區,有邊個星期,最多球迷個幾隊既球隊會無人批 .. (2014-03-15 15:03)

我想知準則, 係因為我唔知chuck 點解會被罰,
[ 此帖被bennylau127在2014-03-15 15:06重新編輯 ]
離線Rafer
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-03-15
bennylau127:我唸rafer 應該唔係話你, 係講緊另一個會員緊咬不放,  [表情]
 (2014-03-15 14:59) 

另一個會員緊咬不放咪你囉
收手啦