• 8716閱讀
  • 204回復

[原創]《旗趣錄ソ好友的日與夜》EP6 FANTRAX 特約:Running Fox 的羅生門 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2014-03-20
我或者係沖動左

但留任前我覺得應該解決兩件事

1.同迪神版務上既分歧(我已經同佢提過喇)

2.OFFICE上未處理好既糾紛,我唔覺得完左
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2014-03-20
回 三郎 的帖子
三郎:我或者係沖動左
....... (2014-03-20 13:45) 

呢D你地高層內部慢慢傾啦~~~

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2014-03-22
回 三郎 的帖子
三郎:我或者係沖動左
....... (2014-03-20 13:45) 

咁你仲想處理D咩呢???
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2014-03-23
回 迪神 的帖子
迪神:咁你仲想處理D咩呢??? (2014-03-22 20:56) 

你認為?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2014-03-23
回 三郎 的帖子
三郎:你認為? (2014-03-23 23:34) 

我可以點認為呢,又唔係我一個人決定的~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2014-03-24
其實分歧係邊同點處理...都唔適合係旗哥專欄度討論吧....
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2014-03-24
回 迪克 的帖子
迪克:其實分歧係邊同點處理...都唔適合係旗哥專欄度討論吧.... (2014-03-24 00:18) 

係囉⋯⋯

但又唔知可以係邊到傾⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2014-03-24
簡單兩句:

1. 明白有分歧。但我又唔認為個分歧嚴重得咁緊要。不過我都係從其他人口中得知事件來籠去胍,係咪有其他問題我唔敢講。不過,事情都過哂啦,咩都告一段落啦。點解唔放下成見呢?

2. 仲有咩未處理?要處理既都處理哂啦。要罰既罰左。有唔認同既,經過解釋都唔再講咩啦。我地亦修正左部分既處罰。攪掂哂架啦喎應該。仲有咩要攪?

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2014-03-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:簡單兩句:
1. 明白有分歧。但我又唔認為個分歧嚴重得咁緊要。不過我都係從其他人口中得知事件來籠去胍,係咪有其他問題我唔敢講。不過,事情都過哂啦,咩都告一段落啦。點解唔放下成見呢?
....... (2014-03-24 01:42) 

PMED
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2014-03-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:簡單兩句:
....... (2014-03-24 01:42) 

原來真係有件事出現分歧o架

孤陋寡聞,孤陋寡聞
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2014-03-24
回 三郎 的帖子
三郎:PMED (2014-03-24 02:35) 

用左1200 字黎回覆你了。

夠哂誠意啦!

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2014-03-25
yanyan:
因為呢份工前途模糊D之外真係冇咩唔好[表情]
可以話係我難得一份唔會未過probation就大叫中伏既工[表情]  

yanyan:

呢度希望唔係我既最後一站 我要去入境處做madam [表情]  

yanyan:
信 is ready[表情]  

yanyan:

尋日開左口
頭先老細再搵我入房問原因(佢講明會放我走)
但個過程有D似"你以前話你好愛我架 點解E+又唔愛我?"

我真係唔識答....

yanyan:

when my boss told the colleagues abt my resignation, one of my colleague said "it makes sense for her to choose a govt job with this grade"

then my boss black face for 3 seconds      

i hope my boss really understand  

yanyan:

another mgr within the same dept just come and ask me to stay sosad
she said her team hv vacant in the coming future so ask me to consider ......

...........

《職場新手》

畢業後目標一直希望打份政府工,最好係去入境處做 madam。

可惜,因為種種因素,令我渾渾噩噩做過幾份工都做唔長,難得嚟到而家呢度,唔係一間未過 probation 就大叫中伏嘅公司,暫時算係穩定咗落嚟。

雖然公司無乜嘢特別唔好,但始終前途都係太過模糊,對於我呢個職場新手而言,有一種唔能夠一展所長嘅感嘆。正當我逐漸適應嘅時候,命運好似想整蠱我一樣,早前 apply 過嘅政府工突然通知約見我,面試後仲送上一張聘請合約,令我更接近最初嘅目標。

經過一輪思想掙扎,我終於準備好辭職信向老闆交代意向,如果老闆直接了當留我還好,起碼感覺無咁壞,但佢偏要用一種懶感性嘅手法,不旦盛讚只有我 handle 到呢個位,仲表現出一種「你以前話好愛我架,點解而家又離開我」嘅曖昧,反而令我個心更加為難。

正所謂「我最期待的畫面終於出現」,呢個時候,收到風嘅同部門另一個經理,竟然以一種去超市搵搶手貨式嘅姿態登場,表明希望我留低之餘,仲要轉埋過去佢嗰組發展。

突然間,我嘅人生出現一場《矛盾大對決》:必定要我留低嘅男人 vs 必定撬我過檔嘅女人!

之不過,呢一場只係佢地一廂情願嘅鬥爭,我為咗自己嘅理想,同埋唔想無辜捲入呢場職場角力事件之中,最終我要做一個「必定要走嘅女人」!親愛嘅同 team 好同事,你地都係期待一下我嘅散水餅啦。

@yanyan  

[ 此帖被國球旗在2014-03-25 11:31重新編輯 ]
本帖提到的人: @yanyan
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2014-03-25
睇呢篇野睇到忍笑但比HR發現左

好彩唔係講舊年轉會單野
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2014-03-25
回 yanyan 的帖子
yanyan:睇呢篇野睇到忍笑但比HR發現左[表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
....... (2014-03-25 09:54) 

等你轉工爆多 d 料,幫你寫續篇.....「官場新手」。
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2014-03-25
Madam Yan