• 3406閱讀
  • 35回復

[中國]一路向西 · 安 (完) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線yanyan

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-04-19
— 本帖被 煙花 設置為精華(2014-04-28) —
前言:

呢篇野本身就應該notice period 個陣hea住打
點知多野做到
唯有趁去唔成泡菜既日子打埋佢, close file, 預備下一站 - 史丹福橋(希望係)

========================================================================

12FEB14 MU204 HKG to XIY 1455 1705
18FEB14 KA947 XIY to XIY 1550 1840

機票印象中係23xx
回程原本都係坐MU 但最後cancel左 免費轉左KA 仲多左幾個鐘hea行

Day 1: Arrival
Day 2: Annual Conference + 西安 回民街 (跟團)
Day 3: 西安 兵馬俑 + 華清池 + 大雁塔 + 大唐芙蓉園 (跟團)
Day 4: 韓城 老城 + 司馬遷祠
Day 5: 韓城 黨家村 + 老城
Day 6: 華山
Day 7: Departure

二月西安既溫度基本上都係零度以下, 不過好在唔濕, 所以feel落同個陣既HK差唔多(7-8度)
平日上身gap heat + 兩件hoodie + U記薄身羽絨搞
下身gap heat + U記牛仔褲 + 淘寶毛毛短boot
頸巾冷帽一時時戴
暖貼就冇用過

post 左張例行打卡照先 其他慢慢再update!
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 11:51重新編輯 ]
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-04-19
Day 1: Arrival

幸運地冇delay

MU d 飛機餐好難食

落機之後個天都黑左, coach就直接車我地入城食dinner
頭三日係公司包既, 跟中旅社既團
個導遊廣東話都講得ok

是日既晚餐: 真愛餐館

呢間講到係當地高檔食肆....但.....

好睇唔好食

公司包呢三晚住新Sheraton 簡直係高級享受
http://www.agoda.com/sheraton-xian-north-city-hotel/hotel/xian-cn.html

[ 此帖被yanyan在2015-08-15 11:52重新編輯 ]

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-04-19
Day 2: Annual Conference + 西安 回民街 (跟團)

大半日都係公司活動 所以就唔方便係度post相喇

下晝終於開始左個trip
去左回民街
呢度有D似台灣既夜市, 亦都可以買到好多手信eg, 紅棗
不過要注意呢度冇豬肉食

夜晚去左唐樂宮食
除左睇表演 其他真係呃鬼佬錢 食既係大學canteen既食物

夜晚落街掃串燒劈酒 仲正過食個D所謂既宮廷食物

係回民街買左postcard (我D同事表示: mud呢個年代既小朋友仲會寫postcard架咩.......
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 11:57重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-04-19
Day 3: 西安 兵馬俑 + 華清池 + 大雁塔 + 大唐芙蓉園 (跟團)

全部都係signature景點+跟車行 所以po小小圖算了

兵馬俑

華清池

大雁塔

是日lunch食左D好似好出名既餃子店.....but.....

夜晚係酒樓度食 又係一般

夜晚既鐘樓
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:05重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-04-19
Day 4: 韓城 老城 + 司馬遷祠

================================================================

韓城係陝西省既一個小城市(其實係一個鄉村)
當初係internet度睇到風景唔錯既歷史古城, 所以揀左黎呢度
但如果再比我揀多次......我一定會堅持去洛陽......

================================================================

由西安市去韓城有火車有長途巴士
由於長途巴士係全不停開既關係, 所以我地食完早餐就出發去坐巴士(<60RMB)
車程大約3個鐘

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1152608-d3786907-Reviews-Hancheng_International_Hotel-Hancheng_Shaanxi.html
酒店住呢間, 另外有間格林凱達仲平, 但位置差D
呢間性價比算係咁, 但要自備router上網
成間野靜到我以為冇人

去完酒店放低野已經係兩點幾
之後出發去老城(坐mainland style巴士)
真係夠哂老

終於搵到1001間有野食既地方, 好殘舊, 但好好食, 四個人食到飽飽滯滯都只係28人仔

老城有個烈士陵墓, 後面竟然係個公園仔

之後去左司馬遷祠
司馬遷祠位處偏辟, 有旅遊公車, 但班次極疏, 另外仲有部公車, 但要自己行一大段路出黎坐
我地係老城截的士入去, 呢度的士唔跳錶的

後面仲可以行上去陵墓度, 建議當行下山好喇.....

見差唔多日落, 即刻沖返city

返到city, 去附近mall買酒, 同係小舖食dinner (印象中都幾平)
之後就返房傾心事lu
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:10重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-04-19
Day 5: 韓城 黨家村 + 老城

一早就截的士去黨家村
呢度係保存得好好既古村落黎, 都係呢一帶既旅遊景點

黎到呢度記得搵導遊, 如果唔係會睇少好多野

太大霧, 咩都望唔到

當日lunch食當地D農家菜

之後就啟程搭大巴返西安

http://hotels.ctrip.com/hotel/391660.html#ctm_ref=hd_0_0_0_0_lst_sr_2_df_ls_21_n_hi_0_0_0
最後兩晚住呢間酒店
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:14重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-04-19
Day 6: 華山

當日天氣其實唔多suitable for行山, 雪好大
D雪有幾大可以係幅圖度睇到

當日西峰cable維修中, 結果一定要北峰上

論劍是指定動作吧

大雪關係, 係北峰再行出黎多一個鐘就決定回頭.....
因為真係咩都睇唔到

提早返city食海底撈!
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:28重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-04-19
Day 7: Departure

Last day就出街食左小小野再去買郵票
之後就爆seed寫postcard

KA 飛機餐 揀左牛肉飯 超好食

=========================================================

今次旅程有太多既不完善

理想與現實既差距
天氣不似預期
同伴既不和

但可以係飛機上面睇日落總算係意外收獲(多得係跑道上面無限delay)

This chapter finally ends.
Thank you Bayer!
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:29重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-04-24
無啦?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2014-04-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:無啦? (2014-04-24 15:19) 

之後幾日先係重點

要做小小資料搜集先

weekend出

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2014-04-26

其實成個旅程都幾fail

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-04-26
睇完有D 想去
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-04-27
預備下一站 - 史丹福橋(希望係)

上次同火兄吹開水,話如果車仔主場對紐卡素,睇下就唔就到時間去現場睇。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-04-27
回 國球旗 的帖子
國球旗:預備下一站 - 史丹福橋(希望係) [表情]
上次同火兄吹開水,話如果車仔主場對紐卡素,睇下就唔就到時間去現場睇。[表情]  (2014-04-27 00:07) 

你講到好似過澳門咁⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-04-27
回 freezefox 的帖子
freezefox:你講到好似過澳門咁⋯⋯⋯[表情] (2014-04-27 00:12) 

最難搞係入場券啫。