• 5307閱讀
  • 108回復

孩子在香港街頭小便大陸夫妻與港人發生激烈衝突 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2014-04-25
政府官講野是非黑白不分

hopeless

CLS

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2014-04-25
其實包咩容者?關包容咩事者?我超速駕駛你都唔會包容我啦。我亂過馬路,隨地吐啖,隨地掉垃圾,通通都要被罰架啦。香港人自己都要守法啦。點解外來既旅客唔駛?!

成日都話,唔係咩文化差唔差異既問題,係有法不依既問題!係我地自毀長城,縱容佢地亂黎。咁多大陸客去新加坡,又唔見佢地夠薑隨地大小便?人地就係執得嚴,執得緊!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2014-04-25
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實包咩容者?關包容咩事者?我超速駕駛你都唔會包容我啦。我亂過馬路,隨地吐啖,隨地掉垃圾,通通都要被罰架啦。香港人自己都要守法啦。點解外來既旅客唔駛?!
成日都話,唔係咩文化差唔差異既問題,係有法不依既問題!係我地自毀長城,縱容佢地亂黎。咁多大陸客去新加坡, .. (2014-04-25 18:58) 

基本上成班香港官員都係典型既奴才,佢地見到大陸官方喉舌既環球時報、人民日報係度大鬧港人,話港人應該要包容,佢地咪跟住同一口吻去講囉……

成班人無一個會真正為香港人去講野去做野……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2014-04-25
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:基本上成班香港官員都係典型既奴才,佢地見到大陸官方喉舌既環球時報、人民日報係度大鬧港人,話港人應該要包容,佢地咪跟住同一口吻去講囉……[表情]
成班人無一個會真正為香港人去講野去做野……[表情] (2014-04-25 20:29) 

其實而家係咪見到大陸人隨街屙,就算報警都唔會拉
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2014-04-25
回 國球旗 的帖子
國球旗:其實而家係咪見到大陸人隨街屙,就算報警都唔會拉 [表情] (2014-04-25 20:46) 

老實講句,報警都係用途不大,一來好難搜證,警察黎到佢可以唔認、亦可以清理好,二來禿鷹一定會想辦法放生佢地……

今次都係果個女人涉嫌打人,先至要佢遲的報到,不過佢啋你都傻啦,走左返大陸仲會返黎香港差館報到咩……
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2014-04-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實包咩容者?關包容咩事者?我超速駕駛你都唔會包容我啦。我亂過馬路,隨地吐啖,隨地掉垃圾,通通都要被罰架啦。香港人自己都要守法啦。點解外來既旅客唔駛?!
成日都話,唔係咩文化差唔差異既問題,係有法不依既問題!係我地自毀長城,縱容佢地亂黎。咁多大陸客去新加坡, .. (2014-04-25 18:58) 

excellent
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2014-04-27
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:基本上成班香港官員都係典型既奴才,佢地見到大陸官方喉舌既環球時報、人民日報係度大鬧港人,話港人應該要包容,佢地咪跟住同一口吻去講囉……[表情]
成班人無一個會真正為香港人去講野去做野……[表情] (2014-04-25 20:29)

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2014-04-27
香港就是俾D奴才敗哂
689梗係奴中之王. 第二個要數就係袁國強
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2014-04-27

一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2014-04-28
我想講句心底話,香港人o係呢件事都唔係全對,係唔係有更好的方法去處理呢類型的問題?

上年我同我太太及佢的內地親友遊澳門,o係茶記食食下野遇上舅父的BB女開左大要換片。佢想o係餐廳立即做,因為係室內地方少D人見到(同埋真係冇地方換),我地就話唔好,因為陣味會影響其他人。最後爭持左一陣之後,我地建議佢行左去冷巷搞,我地幾個後生的就築起人牆擋住。

我覺得大部分香港人都係有善的,但拍片o個位人兄影到人地小朋友的私處,又唔見得好好。佢有冇嘗試去解決問題?還是刻意去製造問題?而且,我們不能只針對內地人。佢地話,香港洗手間不足,呢個連香港人都知,冇地方去需要o係街邊解決,你估香港人未試過?只少我細過已經見唔少。點解當開放自由行的時候,政府唔去起多D配套設施?

大家只針對政府要港人包容,倒不如與內地人鎗口一致要香港政府 Do Something!
[ 此帖被ODIN在2014-04-28 10:32重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2014-04-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:我想講句心底話,香港人o係呢件事都唔係全對,係唔係有更好的方法去處理呢類型的問題?
上年我同我太太及佢的內地親友遊澳門,o係茶記食食下野遇上舅父的BB女開左大要換片。佢想o係餐廳立即做,因為係室內地方少D人見到(同埋真係冇地方換),我地就話唔好,因為陣味會影響其他人。 .. (2014-04-28 09:51) 

香港同內地同胞越黎越多沖突

但我覺得依次香港果2個人有點過火了
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2014-04-28
當然, 內地同胞做法係唔應該的~
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2014-04-28

歡迎 !

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2014-04-28
我好飽, 來餓我啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2014-04-28
(綜合報道)(星島日報報道)大量內地自由行旅客來港引起爭議,促使中港當局檢討自由行和一簽多行政策,但本報發現,大批原須隨團來港的內地旅客,近期紛紛通過違規的「L簽送關」和「一人成團」方式,變相自由行來港,有內地旅行社更以一角「賤賣」送關服務,令本港不但出現「L簽乞丐」,更令旅客承受能力「超負荷」,限制自由行旅客的政策似已名存實亡。

現時有四十九個內地城市居民,可獲批准以自由行(港澳通行證以「G簽」標註)來港,來自其他城市的內地旅客則持「L簽」的港澳通行證,須隨團來港旅遊,往年已有不少旅行社推出「L簽送關」服務賺錢,即派員在口岸為旅客登記資料,將旅客當成旅行團團友,但團友往往只有一人,旅行社職員送旅客過關後,讓旅客自由行來港,深圳當局去年初雖嚴禁「一人成團」,並規定旅行社須於四十八小時前上報名單,但近期違規「L簽送關」服務又重張旗鼓。

收費低至數元有交易

違規「L簽送關」沉寂一時後復活,競爭更達白熱化階段,內地購物網上出現大量「L簽送關」廣告,內地旅客只要預約,抵達口岸後便可迅速由旅行社人員陪同過關,收費更由過往的數十元,低至現時數元甚至一角,吸引大批旅客放棄跟團,以「變種自由行」方式來港遊玩。

來自浙江的旅客陳先生表示,他花費四元五角人民幣,從網上辦理「L簽送關」,獨自在港自由行遊玩,日前他在昂坪市集表示,「此方法來港便宜又方便,以後會多來!」

網上「賤賣」「L簽送關」,各旅行社也在深圳各口岸內外開設大量門市,主要業務包括「L簽」,其中羅湖口岸內外共設有近百間門市,收費雖較網上貴,但也只需二十至六十元不等,不少旅行社職員均在門外拉客,強調付費後可即時過關,和「一人成團」,「每天有幾百個客人!」

「L簽乞丐」嚇跑食客

大量「變種自由行」旅客來港,不但令本港承受旅客能力增加了負荷,也帶出其他社會問題,例如內地妓女來港賣淫、行乞等,記者日前在尖沙嘴一快餐店內,發現向食客索錢的內地乞丐,一名外國食客被當場嚇跑,該老乞丐承認來自安徽窮鄉,但拒透露為何來港行乞。翻查其家鄉資料,發現其城市居民不獲自由行來港,相信是以「L簽送關」方式來港。

另外,網上也有提供「護照送關」服務,即替內地旅客辦理前往東南亞國家簽證,再持中國護照以過境香港飛往外國的方式為藉口,留港七天自由行,收費只需五十元(不包括簽證費),據悉有曾被入境處拒絕入境的旅客,以「過境」方式再來港,甚至從事賣淫等不法活動。

入境處表示,所有訪港旅客均須接受入境處職員的檢查和訊問,以確定他們的身分、訪港目的、逗留時間以及是否符合一般入境規定,至於經香港過境往來另一國家或地區的中國護照持有人,旅客必須符合一般入境規定,包括持有前往目的地的有效入境證件及經確認事先已預訂相關的續程車、船、機票,方可獲准入境香港。