• 5342閱讀
  • 108回復

孩子在香港街頭小便大陸夫妻與港人發生激烈衝突 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2014-04-28
另類入侵
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2014-04-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:我想講句心底話,香港人o係呢件事都唔係全對,係唔係有更好的方法去處理呢類型的問題?
上年我同我太太及佢的內地親友遊澳門,o係茶記食食下野遇上舅父的BB女開左大要換片。佢想o係餐廳立即做,因為係室內地方少D人見到(同埋真係冇地方換),我地就話唔好,因為陣味會影響其他人。 .. (2014-04-28 09:51) 

香港人的投訴文化越來越恐怖, 作為香港人我自己都睇唔過眼。唔順眼內地人過份標籤, 有關大陸的就先入為主用覺得一定較差, 我復活節假同幾家親戚返大陸就經常同佢地同爭論呢題目............

但, 今次事件, 我個人覺得唔係單單睇今次, 如果今次係第一次發生, 我相信成件事唔會發到咁大, 之前太多太多次的例子了, 係商場中心都會咁做, 我親眼見過地鐵香港站都有, 你都識講搵唔到厠所都會去後巷, 真係急的, 都唔差在一分半分鐘行埋一邊都好, 但太多例子真係一轉身就射三分波,  冰封三尺呀.........
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2014-04-28
回 麻凡 的帖子
麻凡:
香港人的投訴文化越來越恐怖, 作為香港人我自己都睇唔過眼。唔順眼內地人過份標籤, 有關大陸的就先入為主用覺得一定較差, 我復活節假同幾家親戚返大陸就經常同佢地同爭論呢題目............
但, 今次事件, 我個人覺得唔係單單睇今次, 如果今次係第一次發生, 我相信成件事唔會發到咁大, 之前太多太多次的例子了, 係商場中心都會咁做, 我親眼見過地鐵香港站都有, 你都識講搵唔到厠所都會去後巷, 真係急的, 都唔差在一分半分鐘行埋一邊都好, 但太多例子真係一轉身就射三分波,  冰封三尺呀.........[表情]

所以政府講的包容,大致係叫我地以對待智障人士o個種的接受與諒解...

大家嬲的係覺得佢只係裝傻扮懞,甚至係夾硬黎~

回想起當日我地班後生出口同我太太的舅父講,佢回你一句「o個小朋友賴緊ah ma,咁可以點姐?」其實我真係當堂呆一呆...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2014-04-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:所以政府講的包容,大致係叫我地以對待智障人士o個種的接受與諒解...
大家嬲的係覺得佢只係裝傻扮懞,甚至係夾硬黎~
....... (2014-04-28 17:53) 

以我所觀察, 佢地的小朋友真係忍唔到的, 點解? 習慣, 習慣左隨時隨地一轉身就射, 就真係忍唔得耐的, 惡性循環~~~
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2014-04-28
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2014-04-29
回 麻凡 的帖子
麻凡:以我所觀察, 佢地的小朋友真係忍唔到的, 點解? 習慣, 習慣左隨時隨地一轉身就射, 就真係忍唔得耐的, 惡性循環~~~[表情] (2014-04-28 18:20) 

我覺得係因為父母太錫自己的仔女,所以願意比佢地為所欲為,成為左內地版本的怪獸家長。

不過,大人隨處解決的另計。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2014-04-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:
我想講句心底話,香港人o係呢件事都唔係全對,係唔係有更好的方法去處理呢類型的問題?
上年我同我太太及佢的內地親友遊澳門,o係茶記食食下野遇上舅父的BB女開左大要換片。佢想o係餐廳立即做,因為係室內地方少D人見到(同埋真係冇地方換),我地就話唔好,因為陣味會影響其他人。最後爭持左一陣之後,我地建議佢行左去冷巷搞,我地幾個後生的就築起人牆擋住。
我覺得大部分香港人都係有善的,但拍片o個位人兄影到人地小朋友的私處,又唔見得好好。佢有冇嘗試去解決問題?還是刻意去製造問題?而且,我們不能只針對內地人。佢地話,香港洗手間不足,呢個連香港人都知,冇地方去需要o係街邊解決,你估香港人未試過?只少我細過已經見唔少。點解當開放自由行的時候,政府唔去起多D配套設施?
.......

「拍片o個位人兄影到人地小朋友的私處」呢個正正就係大陸官媒攻擊香港人的論點。不過佢地就選擇扭曲整件事情指鹿為馬,將原本既男童變成女童,然後環球時報就出左篇「港人拍女童私處是西方文明?」攻擊港人肆意拍攝女童私處來轉移視線。

首先,我地可以先睇睇當日路人所拍攝到既相片,係網上搵到既都係一的遠距離既照片︰

就照片所看,所拍攝既照片只係拍攝整件事情,並沒有專登拍攝男童的私處。況且,連是男是女從照片上根本就睇唔到,又何來「肆意拍攝小朋友私處」呢?我地都係要從後來警方的聲明才得知照片上的小孩是男童 (http://news.sina.com.hk/news/20140423/-2-3245374/1.html)。

其次,是該內地夫婦選擇係鬧市大街大巷當眾為自己小朋友脫褲大小便,路人只是將呢個係文明城市極度荒謬既事情拍低,呢個並沒有侵犯他人的私隱,因為是你自己選擇係公眾場所進行一些原本係私隱的事情。正如,若果我係彌敦道裸跑,有途人影左我的照片,我並不能說途人侵犯我的私隱拍攝到我的私處,因為我在選擇裸跑的一刻已經自己放棄左自己的私隱權了。
[ 此帖被火鳳凰在2014-04-29 10:57重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2014-04-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:「拍片o個位人兄影到人地小朋友的私處」呢個正正就係大陸官媒攻擊香港人的論點。不過佢地就選擇扭曲整件事情指鹿為馬,將原本既男童變成女童,然後環球時報就出左篇「港人拍女童私處是西方文明?」攻擊港人肆意拍攝女童私處來轉移視線。
首先,我地可以先睇睇當日路人所拍攝到 .. (2014-04-29 10:56) 

就好似林思慧事件咁,其實句粗口好一般,但就比人肆意攻擊~

可能,可能係搵野遮住o個位,會好DD...
(不過硬係要搵位入的話,你係冇得避)
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2014-04-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:就好似林思慧事件咁,其實句粗口好一般,但就比人肆意攻擊~
(不過硬係要搵位入的話,你係冇得避) (2014-04-29 11:25) 

連男童都可以變做女童黎攻擊,仲邊有得避?

「女童私處」比起「男童私處」可以更加振振有辭嘛……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2014-04-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:就好似林思慧事件咁,其實句粗口好一般,但就比人肆意攻擊~
(不過硬係要搵位入的話,你係冇得避) (2014-04-29 11:25) 

唔需要被人牽住鼻走,「是其是,非其非。」就係咁簡單。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2014-04-29
回 國球旗 的帖子
國球旗:唔需要被人牽住鼻走,「是其是,非其非。」就係咁簡單。[表情] (2014-04-29 11:46) 

就正正係是其是,非其非,我先出聲。

如果係我,我會叫佢去洗手間,叫佢行埋一邊,但都唔會影相、拍片~

可唔可以當O個位客人係你的內地親友?

如果佢係你的親戚,你識的內地朋友,你仲會唔會影相?

就係因為上年我太太的舅父o個件事,令我對中港的矛盾有另一種體會...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2014-04-29
回 國球旗 的帖子
國球旗:唔需要被人牽住鼻走,「是其是,非其非。」就係咁簡單。[表情] (2014-04-29 11:46) 

巧有型呀大佬旗~~~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2014-04-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:就正正係是其是,非其非,我先出聲。
如果係我,我會叫佢去洗手間,叫佢行埋一邊,但都唔會影相、拍片~
....... (2014-04-29 11:54) 

我自己都一定唔會影相、拍片……

但係有人選擇影相、拍片的話,我又諗唔到有咩野理據去指責佢地……

或者咁睇,若果影相既係一個記者,你又會唔會有唔同睇法呢?

香港而家有好多人都當正自己係網上記者,郁的就拎部手機出黎拍拍拍、錄錄錄……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2014-04-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我自己都一定唔會影相、拍片……
但係有人選擇影相、拍片的話,我又諗唔到有咩野理據去指責佢地……
....... (2014-04-29 12:04) 

因為21世紀係社交媒體日益壯大既年代 大家見到呢D野都係第一時間諗「影低佢放上網Share先」

而家youtube都已經唔係單單係一個影片分享網站了
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2014-04-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我自己都一定唔會影相、拍片……
....... (2014-04-29 12:04) 

儘管傳媒的角色愈來愈模糊,但傳媒有自己的規條要遵守,亦要為自己的言行負責~
就正如我之前講,影相o個位人兄的動機有可能係製造話題,同記者影相的目的好唔同~
我記得生果報之前影內地人成日周圍"蹲",影人地裙底話人地易走光,咪一樣比人_...

雖然,內地人真係爭唔落(其實上星期我已經想出聲,但打完篇野之後又delete左)
但唔等於我地要比政府玩弄於語言偽術之中...
[ 此帖被ODIN在2014-04-29 12:31重新編輯 ]