• 2711閱讀
  • 37回復

[電視劇][覆你個機,亞視o黎o既]《我和殭屍有個約會》 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-05-13
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:好多吸血鬼既戲都係咁嫁啦[表情] (2014-05-13 14:14) 

十幾廿年前喎, 仲要係香港黃金時間劇集~~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-05-13
回 迪克 的帖子
迪克:
長髮LOOK有印象[表情]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-05-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:我估跟住會播續集, 而下一套應該係勝者為王, 因為我當年又係勁LIKE~~~ (2014-05-13 13:07) 

呢2套我都勁LIKE啊
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-05-13
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:呢2套我都勁LIKE啊 (2014-05-13 14:36) 

其實都冇幾多勁野, 一隻手數得哂~~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-05-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:十幾廿年前喎, 仲要係香港黃金時間劇集~~~~[表情] (2014-05-13 14:27) 

我姐話佢地抄我地
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-05-13
套西游真係見到都唔開胃
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-05-13
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:我姐話佢地抄我地[表情] (2014-05-13 14:48) 

天下文章一大抄啫, 亞視當年都係抄, 不過佢比tbb夠膽玩得夠癲啫~~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-05-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:天下文章一大抄啫, 亞視當年都係抄, 不過佢比tbb夠膽玩得夠癲啫~~~ (2014-05-13 15:23) 

AGREE
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-05-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:天下文章一大抄啫, 亞視當年都係抄, 不過佢比tbb夠膽玩得夠癲啫~~~ (2014-05-13 15:23) 

明抄YUYU,一定有抄其他動漫

但其實係掂o既

因為當年都未興動漫拍真人版
只愛足球
離線BSGBSG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-05-13
重播"縱橫四海"都好....明智傑
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-05-13
太好了。

個段時間可以熄電視,唔駛阻住小朋友溫書。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-05-13

殭屍撼孫悟空 觀眾點揀都輸

撰文:沈帥青
欄名:港是港非
無綫播內地倉底劇《西遊記》劣評如潮,對手亞視把握機會,將重播N次的上世紀舊劇《我和殭屍有個約會》於同一時段再重播。誰勝誰負已不重要,因最大的輸家就是本港觀眾。
兩間免費電視台於8點半黃金時段,即將有「大戰」。無綫翡翠台最近播放內地劇《西遊記》,最低收視只有18點,面對猛烈批評仍指不會腰斬。另一邊廂,亞洲電視乘勢出招,今晚起於本港台重播1998年經典舊劇《我和殭屍有個約會》(簡稱《殭屍》),聲稱要「打馬騮」。
《我和殭屍有個約會》是亞視少有的口碑之作,但畢竟也是15年前的作品,且多年來於早上、午間及深夜時段已重播又重播,連黃金時段也不放過,又再重播?

亞視神劇 早午晚重播
亞視執行董事葉家寶早前回應是順應民意,指《殭屍》特技不輸蝕給《西遊記》,又笑稱「好戲不怕百回看」,不排除會播足3輯。
電視台過往不乏推重頭劇或重點製作對撼(見表),若可推陳出新,以鬥高質素為目標,則無疑是觀眾之福;但如今一邊是製作及情節被彈的內地倉底劇,另一邊則是重播N次的陳年舊劇,最終收視誰高誰低又如何?反正最大輸家一定是觀眾。
亞視近月在歲月留聲台重播《殭屍》第一輯後,現正緊接播第二輯,當時宣傳口號是「期待再期待」,但觀眾果真有期待嗎?亞視近年遭觀眾彈得最多是不斷重播舊節目,被指不思進取。
今年2月兩台續牌的公聽會上,不少市民批評亞視經常重播節目,1天有6個節目重播4次。去年通訊事務管理局就兩個免費台的節目質素展開諮詢,亦反映公眾不滿亞視重播太多,要求增加自製節目等,而當時亞視的承諾,卻只是把重播的次數由每日4次減至3次。
《殭屍》若在黃金時段而打破無綫慣性收視,豈不證明重播策略成功?大氣電波是社會公眾重要資源,豈能任由重播節目佔據?
資深電視人蔡和平便建議,政府應訂立嚴格電視牌照條件,包括限制免費電視頻道節目重播次數,禁止節目在同一天再次播出等;通訊局去年亦指,現時沒有就本地製作及重播節目作出規定,日後再發牌時將檢討。

倘若熱捧 網民憂重播六合彩
即使一套劇集如何經典,重播也要適可而止吧?《殭屍》堪稱是本港電視史上重播最多次數的劇集之一,撇除可以在YouTube無限重溫,亞視早年已曾經在早午晚不同時段重播,現時則在亞視歲月留聲台逢周一至周五重播當中,周日更一次過播5集,長達5小時。
若如今在黃金時段重播,仍然觀眾熱烈捧場,則可令亞視對「重播無極限」手法更加振振有詞,反正亞視日前已指《今日睇真D》會安排重播,有網民擔心日後連《六合彩》也重播,也未必無理由?但若然《殭屍》敗給《西遊記》,則觀眾一樣是輸家。
無綫近年製作質素有目共睹,被指劇情不合理、穿崩一大堆,抄襲日劇美劇等,《西遊記》在2011年已在內地首播且劣評如潮,無綫轉頭卻購入,並在黃金時段播放,可見在慣性收視下,無綫又怎會擔心節目質素問題?
若毋須有高質素節目仍可繼續贏對台,則何來壓力改進?難怪有網民指,若然看《殭屍》,等同鼓勵亞視玩重播,若看《西遊記》,則間接支持無綫漠視民意播爛劇,揀無可揀,不如熄電視!

科技發達 觀看外地劇沒難度
本港固然追不回70、80年代港劇橫掃亞洲的風光日子,看着美劇《紙牌屋》、英劇《神探福爾摩斯》等憑製作認真贏得國際口碑,韓劇憑《來自星星的你》帶動文化及經濟影響力至全亞洲,拋離港劇。科技發達,靠互聯網及小米盒子等,同步觀看外地劇已沒有難度,缺乏競爭下,本港兩間電視台未見交出「功課」,觀眾還會繼續包容嗎?
本港電視業低迷多年,免費牌照事件中,民意認受高的香港電視落選已令港人不滿,《殭屍》或《西遊記》誰勝誰負重要嗎?如今電視迷還可有甚麼選擇?

http://www.hket.com/eti/article/c6ec122c-271c-4a93-9032-09da5518ced1-997300
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-05-13
早午重播..我又真係睇唔到
深夜重播
我又唔會捱眼訓睇

就算睇,TBB深夜重播有時都唔錯

只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-05-13
殭屍係ok, 不過真係番做過好多次.... 另外atv出品比較見得人既精武門, 縱橫四海 呢d已經全部返播過至少3, 4次....

至於tbb......佢已經成功迫使我冇野做都寧願轉去now新聞台.....

黃金時間2間免費電視台玩到咁, 正苦都當睇唔到, 會唔會過份得太離譜??
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-05-13
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:殭屍係ok, 不過真係番做過好多次.... 另外atv出品比較見得人既精武門, 縱橫四海 呢d已經全部返播過至少3, 4次....[表情] [表情]
至於tbb......佢已經成功迫使我冇野做都寧願轉去now新聞台.....
黃金時間2間免費電視台玩到咁, 正苦都當睇唔到, 會唔會過份得太離譜??[表情]  (2014-05-13 17:34) 

我之前都係轉左去睇新聞台~XD
只愛足球