• 8489閱讀
  • 162回復

《南方都市報》讚香港泳池平靚正,推介內地人跨境游泳 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2014-09-05
回 icebati 的帖子
icebati:姐係全面開放[表情]
好似完全無將香港社會既承受能力列入考慮範圍喎… (2014-09-05 17:43) 

做一個比喻........一大群蝗蟲結隊去肥沃既農田大肆搶掠,直至農作物受到毀滅性既破壞,之後佢地就會再搵另一個地方繼續搶掠.....其間,係唔會考慮可持續性或恢復能力的。
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2014-09-05
回 國球旗 的帖子
國球旗:做一個比喻........一大群蝗蟲結隊去肥沃既農田大肆搶掠,直至農作物受到毀滅性既破壞,之後佢地就會再搵另一個地方繼續搶掠.....其間,係唔會考慮可持續性或恢復能力的。 (2014-09-05 17:55) 

我既意思係所以香港政府點解可以唔做限制…怕咩呢?

不要忘記,足球是最快樂的!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2014-09-05
回 icebati 的帖子
icebati:我既意思係所以香港政府點解可以唔做限制…怕咩呢? (2014-09-05 18:01) 

佢唔係怕。佢係專登要咁做。

唔係去邊到搵百幾萬人黎簽名反佔中?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2014-09-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:佢唔係怕。佢係專登要咁做。
唔係去邊到搵百幾萬人黎簽名反佔中?[表情] (2014-09-05 18:07)

同埋佢就係專登放咁多人落黎製造中港矛盾,等你香港人頂唔順,愈黎愈多人鬧佢地係蝗蟲……

咁就可以製造對立將香港打成外敵,妖魔化你地所有爭取民主既行動,有需要鎮壓時九成大陸同袍都會企係佢果邊,支持鎮壓香港……

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2014-09-05
好野

不要忘記,足球是最快樂的!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2014-09-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:同埋佢就係專登放咁多人落黎製造中港矛盾,等你香港人頂唔順,愈黎愈多人鬧佢地係蝗蟲……
咁就可以製造對立將香港打成外敵,妖魔化你地所有爭取民主既行動,有需要鎮壓時九成大陸同袍都會企係佢果邊,支持鎮壓香港……
....... (2014-09-05 18:28) 

宜家好明顥係,香港愈亂,有一班人就愈有機會搵著數。最好你地佔完中環,跟手佔埋灣仔金鐘北角,到時佢就真係可以派坦克車黎震壓你地了。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2014-09-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:同埋佢就係專登放咁多人落黎製造中港矛盾,等你香港人頂唔順,愈黎愈多人鬧佢地係蝗蟲……
....... (2014-09-05 18:28) 

香港繼續被殖民
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2014-09-16
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140916/52906185

《人民日報》倡自由行深度遊推介去西貢南丫島

《人民日報》海外版今日發表一篇題為《香港自由行還得往前行》的署名文章,提及不少香港市民抱怨日常生活被自由行影響,但認為水貨客、搶奶粉等問題「通過採取管理措施,已有緩解」,又建議香港應鞏固購物優勢,「大力發展個人深度遊」,讓內地旅客來港參觀歷史古跡、遊山玩水。

文章引述台灣作家劉克襄曾稱「幸運地邂逅了隱藏版的香港,一個比購物和美食更有魅力的香港」,帶出香港仍有大量未開發的郊野地方適合發展旅遊。文章更點名稱讚西貢及南丫島兩個地方「海鮮很出名」、「島上生活恬靜悠閒」,認為可推動旅客投身綠色旅遊。

《人民日報》又稱內地經濟現時保持增長,人民生活水平提高,出境旅遊的機會亦將會更頻繁,故「自由行仍將是支持香港旅遊業發展的重要措施」,若兩地繼續加強合作,便可克服港人「驅客」、「內地遊客夜宿大巴」旺區租金大增及小店難以生存等問題。  

無限loop
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2014-09-16
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140916/52906185
《人民日報》倡自由行深度遊推介去西貢南丫島
《人民日報》海外版今日發表一篇題為《香港自由行還得往前行》的署名文章,提及不少香港市民抱怨日常生活被自由行影響,但認為水貨客、搶奶粉等問題「通過採取管理 .. (2014-09-16 16:32) 

南丫島同長洲好似一早已經被自由行攻陷了。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2014-09-17
回 freezefox 的帖子
freezefox:南丫島同長洲好似一早已經被自由行攻陷了。
 (2014-09-16 16:56) 

我早兩星期平日去長洲, 無乜强人喎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2014-09-17
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:我早兩星期平日去長洲, 無乜强人喎 [表情] (2014-09-17 00:08) 

唔奇,9月1日去迪士尼都無咩強國人。

有邊個重災區嚴重得過迪士尼哎?

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2014-09-18
我呢個夏天經常去西貢浮潛

有D site我見到既大陸人比香港人多

有次我潛潛下聽到個大陸人老豆教仔,叫佢唔可以掂D 珊瑚

上水之後見到D香港人行去個石灘
老豆: WA!好多蟹仔呀
老母: 阿女快D拎個樽去裝住佢啦

我次次見到係海岸公園釣魚捉蟹捉海膽既都係香港人
香港人自己都唔識去欣賞保護
市區果D零團費/暴發野蠻人就唔好講喇

[ 此帖被ArSo在2014-09-18 15:04重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2014-09-18
回 ArSo 的帖子
ArSo:我呢個夏天經常去西貢浮潛
有D site我見到既大陸人比香港人多
....... (2014-09-18 15:03) 

唔係係話?!?!連浮潛都黎香港?!?!香港水域出名差架啦喎。真係黎托咩?!

返海南島好過啦。